Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Kdyby laciné vlastenčení kvetlo, Patriot by připomínal růžovou zahradu. Přesto se na to s vypnutým mozkem a sedativy utlumenou láskou k dějinám dá dívat, celkem to nenudí a s výjimkou hlavního hrdiny ani herecké výkony nebudí útrpnost. A Jason Isaac je spolu s Alanem Rickmanem nepochybně jedním z nejlepších představitelů postav na stinné straně barikády. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Jeden z kvalitnejsich snimku roku 2000 - Mel Gibson tradicne vytecny, bojove sceny jsou propracovane a skvele predvedene a scenar take dobre zvladnuty. Patriot nenadchne, ale rozhodne si zaslouzi misto ve filmotece a svym patriotismem mi je blizsi, nez posledni dobou hodne caste ceske paskvily a radobyumelecke filmy, typu pupendo. Ona trocha ty narodni hrdosti a sentimentu v zivote neuskodi, pani cechacci. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

První třetina (tedy první hodina) ještě jakž takž ucházející, ale pak nastoupí patos (to mávání americkými vlajkami na konci!, OMG), zpomalené scény co deset minut a dementní dialogy plné klišoidních keců. Film navíc často působí nechtěně opravdu hloupě. Moc tomu nepomáhají ani jindy filmové jistoty- Mel Gibson si nejspíš brzy uvědomil, v jaké sračce se to ocitl a jeho herectví, emoce, jsou hodně minimalistické (čti "seru na to, tady se snažit nebudu"). A hudba klasika Johna Williamse mě začala vysírat zhruba ve dvacáté minutě (což je u tříhodinového filmu docela problém). Zkrátka tuctový, absolutně v ničem neoriginální, zato silně patetický film, který potvrdil, že Roland Emmerich je mizerný filmař. (Univerzální voják, Godzilla nebo Den Nezávislosti jsou možná zábavné, ale přiznejme si, hrozně stupidní filmy. A Patriot je další takový, navíc nezábavný, ale velice nudný). ()

pepo 

všechny recenze uživatele

keby bol film kratší o hodinu bola by to jasných 5*.Ale takto ostal len zbytočne rozvláčny epos o patriotizme zabalený v efektnom kabátiku.Jason Isaacs je vynikajúci a Gibson hrá to na čo sme zvyknutý takže v postate je super tiež.Ale Emmerich mal ostať radšej pri Science - fiction a nepliesť sa do vážnych témat 7/10 ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Patriot" mě napoprvé hodně bavil, líbil se mi a současně mě ve spoustě momentů převelice kakal - patosu a amerických vlajek bylo bohužel přespříliš. Ale bezvýhradně miluju, když se Mel nakaká a je zlý na ošklivé lidi, skutečně mu ty role neúprosného mstitele konzumuji i s navijákem. Dostatečně korektní komentář?:-). 75% ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Ve skutečné bitvě u Cowpens bojoval také William Washington, bratranec Georga Washingtona. Washington se během této bitvy střel s Tarletonem, který byl inspirací pro postavu Tavingtona (Jason Isaacs). Washington napadl ustupujícího Tarletona s výkřikem: "Kde je teď ten vychloubačný Tarleton?" Tarleton zastřelil Washingtonova koně a uprchl. (liquido26)
  • Kalifornský aukční dům nabízel ve rozmezí let 2010–2023 celou řadu převážně kostýmových rekvizit. Zájemci si odnesli celou řadu zajímavých uniforem jako uniformu britského dragouna, včetně přilby a bot, za 128 amerických dolarů, uniformu britského vojáka za 576 dolarů nebo kompletní uniformu amerického vojáka za 288 dolarů. Největší zájem však byl o kostýmy spojené přímo s hlavními herci. Například zkrvavená košile s kloboukem, kterou má na sobě ve filmu Gabriel (Heath Ledger), se vydražila za neuvěřitelných 4 480 dolarů. Gabrielova americká uniforma pak za 3 200 dolarů. Velký zájem byl i o kožené boty Benjamina Martina (Mel Gibson), které si kupující odnesl za 1 950 dolarů. (Jimmy15)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 113,3 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 215,3 mil. (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama