Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

lamps 

všechny recenze uživatele

Emmerich má řemeslo nejen v dynamitu, ale občas i v malíku, což je tady dobře vidět. Výprava je dost sexy, Williams hladí po duši a herecké duo Gibson - Isaacs dělá přesně to, co jde každému nejlíp. Ale dle očekávání je to patriotická fraška, kde německý tvůrce v každé scéně řve "ať žije duch americké deklarace" a rozdíl mezi hodnými a zlými je jednoznačný jako mezi Mordorem a Hobitínem. Dobře se na to kouká, ale zrod legendárního hrdiny už zkrátka víc klišovitý být nemůže. Nemluvě o tom, že je to dlouhé jak čekání na městskou o víkendech... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ano, Roland Emmerich umí točit výpravné, "nevtíravě vlastenecké" filmy (vzpoměňme třeba "úžasný" Independence Day), a u Patriota se vydal přímo "ke kořenům":) ...ale co si pak má člověk myslet o Amících, když největší národní hrdost předvádějí zhusta ve filmech cizích režisérů (zdravíme kromě ID4 i Air Force One:)), ještě k tomu v třídě kvality "popcornový brainwashing":) A nezbývá než podotknout, že Patriot je, mám-li to vyjádřit eufemisticky, zářným příkladem toho, že nejen uměním živ je člověk...ale za obsazení hned několika zářných příkladů hrdiny dívčích srdcí (což byl taky jediný důvod, proč jsem se uvolil na Patriota jít...nemyslím ty báječné hochy, ale svoji přítelkyni:))) dám dvě hvězdy. Na víc to skutečně není... ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dnes už zkrátka klasika a v ní Mel ve výborné formě. Tomuhle chlapíkovi na rodinu vážně sahat neměli. Jeho šílený výraz je nenapodobitelný a scéna s ním a nejmladší dcerkou, při které si oba padnou do náruče, ta tedy umí hnát slzy do očí. Nejvíce mě ovšem pobaví lidé, kteří filmu nadávají proto, že je v něm až příliš amerického patriotismu.__P.S. Skvostný Jason Isaacs (a záporáci vůbec), tradičně dokonalý John Williams. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Správný název by snad měl znít Patrioti. Mel Gibson se sice během filmu sám označí za patriota, ale je více ovdovělým otcem rodiny, které dává přednost před veškerými jinými (i když z historického hlediska důležitými) událostmi. Patriotem je tu především jeho nejstarší syn, díky kterému vstupuje jeho otec do víru válečných událostí. Závěrečná scéna, kdy Mel Gibson pozvedne v efektní zpomalovačce americkou vlajku, je - spíše než symbolem amerického patriotismu - symbolem hrdého otcovství (kvůli spoileru neuvádím proč). Události boje o nezávislost tvoří spíše kulisu velmi dramatického příběhu jedné rodiny - především tedy otce a nejstaršího syna. Aby bylo jasné, že angličané jsou zde za padouchy, vstupuje na scénu odporná kreatura v podání Jasona Isaacsa, se kterým zde skvěle gibsonovský Gibson svádí svůj osobní souboj. Závěrečná bitva není žádný zázrak. Je hodně pomalá, nemá patřičký švih a říz, ale je zvláštní, že když do ní Emmerich vloží dlouhatánskou zpomalovačku, tak tím přidá na grády. Ještě se musím zmínit o skvělém záběru, kdy jedna dělová koule letí přímo na plátno. Je to velice působivý moment, kdy jsem se ani při opakovaném shlédnutí neubránil škubnutí hlavou směrem vzad. Patriot je o toleranci, co až jste ochotni takovému spektáklu odpustit. Kdo čeká věrný historický film, bude při nejmenším zklamán. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Koukam, že pořádnej americkej patos dokáže vystihnout jen neamerickej režisér. Upřímně řečeno jsem od Emmericha nic moc nečekal a moje předtucha se potvrdila. Sice tam bylo několik efektivních nástupů vojsk a docela se mi líbila ta naivní bitka při osvobozování Ledgera, ale jinak to byla klišé bída. Nebýt tam můj oblíbenec Tchéky Karyo a skvělej padouch Jason Isaacs, tak je to s bídou na jednu hvězdu. Zejména kvůli Isaacsovi dávam dvě. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Mel Gibson (Benjamin Martin) trval na tom, že jeho postava bude mít sedm dětí, namísto původních šesti. On sám jich totiž také v době natáčení měl sedm. (cariada)
  • Kalifornský aukční dům nabízel ve rozmezí let 2010–2023 celou řadu převážně kostýmových rekvizit. Zájemci si odnesli celou řadu zajímavých uniforem jako uniformu britského dragouna, včetně přilby a bot, za 128 amerických dolarů, uniformu britského vojáka za 576 dolarů nebo kompletní uniformu amerického vojáka za 288 dolarů. Největší zájem však byl o kostýmy spojené přímo s hlavními herci. Například zkrvavená košile s kloboukem, kterou má na sobě ve filmu Gabriel (Heath Ledger), se vydražila za neuvěřitelných 4 480 dolarů. Gabrielova americká uniforma pak za 3 200 dolarů. Velký zájem byl i o kožené boty Benjamina Martina (Mel Gibson), které si kupující odnesl za 1 950 dolarů. (Jimmy15)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama