Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chamtivost je dobrá, chamtivost je zdravá... Hollywoodský režisér Oliver Stone se vrátil ke kultovní postavě charismatického finančníka Gordona Gekka v podání Michaela Douglase z filmu Wall Street po 23 letech a natočil pokračování s příznačným podtitulem Peníze nikdy nespí. Děj se tentokrát odehrává v roce 2008 na pozadí příběhu největší bubliny v dějinách, která vyústila v globální ekonomickou krizi. Bývalý elitní makléř Gordon Gekko představuje padlou legendu a ikonu Wall Street. Ve vězení si odpykal trest za nelegální spekulace a nyní se věnuje ekonomickým přednáškám, které předjímají nástup globální ekonomické krize. Zdá se, že se z něj stal jiný člověk. Aspoň by tomu rád věřil mladý makléř Jake Moore (Shia LaBeouf), který zrovna řeší pracovní problémy po sebevraždě svého mentora a investičního správce Louise Zabela (Frank Langella). Ambiciózní Jake randí s Gordonovou dcerou Winnie (Carey Mulliganová), která před lety přerušila s otcem kontakt a odmítá uvěřit, že by se mohl změnit. Jake a Gordon se vídají za jejími zády, společně řeší svět byznysu a financí, zároveň se snaží pracovat na urovnání křehkých rodinných vztahů. Minulost sice člověk napravit nedokáže, ale může se snažit pomoct. Otázkou zůstává, zda to platí i v případě Gordona Gekka, který v hloubi duše touží po návratu do světa velkých financí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (687)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Stone nevydržel v kursu nastaveném první hodinou filmu. Pak bych mu napálil plný hodnocení a s radostí. Bohužel si neodpustil ke zbytku se nehodící cukrkandlovej závěr, kterej notně shazuje předchozí dosti poučnou exkurzi do makléřského světa (nehledě na to, že postava Carey Mulligan mě dost kakala, její myšlení pro mě bylo daleko nesrozumitelnější než finanční operace). stejně tak pasáže s jadernou fůzí v současné době spadají trochu do světa SF. Ale budiž. I tak je Wall Street: Money Never Sleeps parádní režisérský kousek plný výborných a přehledně podaných postřehů do finančního světa a praktik fungování burzovních spekulací. Prolínání křivky hodnot cenných papírů s panoramatem Wall streetu, rozdělování obrazu na několik částí (včetně stylového telefonního hovoru během jízdy autem) a spousta dalších režijních vychytávek dokazují, že Stone ještě neřekl poslední slovo. Samotné postřehy z finančního světa zvláště v první části takřka vyrovnávají nejlepší kousky Birda a Fortuna na toto téma, viz tu a tady, zejména jasný poukaz na to, že dluhy zase přešly prostřednictvím státního příspěvku na poplatníka, zatímco banky se zbaví bezcenných finančních produktů a jedeme dále močálem černým kolem bílých skal. Nedá mi to, abych se v téhle souvislosti nepozastavil nad pár poznámkami komsomolců volného trhu, kteří zjevně neví, která bije, když se řekně hedgeový fond nebo short selling a svou představu o dokonalém systému zvaném kapitalismus odvozují z modelu "zisk proudí z kvalitní výroby levnější než konkurence". Škoda že není rok 1850. ()

castor 

všechny recenze uživatele

I ekonomikou křtěný divák lecčemu nemůže rozumět. Naštěstí je tu Stone, za poslední dlouhé roky asi v nejlepší formě, který rozehrává další ze svých žalob. Tentokrát se pouští do těch chamtivých, kteří přivedli svět do hospodářských problémů. Naštěstí se vrací i vyzrálejší a vězením poučený Gordon Gekko, který už spíš víc glosuje a radí, než aby se sám do her o zelené bankovky pouštěl. Na to jsou tu jiní a je to škoda. Víc Douglase, méně LaBeoufa, přidávám se. Navíc bych čekal vzdušnější, důraznější scénář. Sice je fajn, že je Stone je řemeslně bezchybný (výborná kamera mimochodem) a občas nabídne živější střihovou pasáž, ale jinak je to občas pod tím nánosem chytráckých ekonomických průpovídek docela nuda. Přitom se nabízelo třeba víc zapracovat na napjatém vztahu mezi Brolinem a LaBeoufem.. Herci jsou do jednoho výborní!! Nejen proto nejlepší Stone od Vítězů a poražených - to je samo o sobě pochvalné.. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý film. I když mi tento svět moc neříká, získal si mně jak obsah, tak i perfektní forma podání. Všichni herci jsou správně sympatičtí, ale taky i správně ovlivňováni tím světem financí, Mulligan je sympatičtější než sem očekavál, Brolin podává ucházející výkon. Cameo Sheena potěšilo i přesto, že sem první díl ještě neviděl :)). To všemi vyzdvihované vyzvánění je opravdu perfektní, ale žel jako odkaz ve spojení s Wallachem to na mně nemohlo působit. Snad to brzy napravím. No a pak ta technická stránka. Ta je opravdu povedená. Zrychlené záběry na New York, různé statistiky i animace, všechno je úžasně pospojované a funguje to na diváka jako akce v akčním filmu. Taková scéna samotného krachu a následné zběsilosti, kterou rozpoutá, je opravdu velkolepá. Tento film se rozhodně dá brát i trochu jako takový dokument dokumentující události stylem, který upoutá i diváka, který by normální dokument zavrhl. A ještě k tomu má slušnou vztahovku. Konec to pak uzavírá tak, jak sem si to přál. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když se všichni ohánějí frází "nejlepší Stoneův film od Vítězů a poražených", přispěju i já svou troškou do mlýna. Ano, je to tak. Když nebudu počítat tento snímek, tak Oliver natočil od roku 1999 tři filmy, z nichž dva (Alexander Veliký a World Trade Center) jsou opravdu průměrné a lehko zapomenutelné (W. jsem zatím neviděl). A proto jsem rád, že můžu konstatovat, že Wall Street: Money Never Sleeps se vyrovnal prvnímu dílu a Stone se opět vrátil do prostředí, kterému, jak se zdá, rozumí. Nejlepší na tomto snímku je fakt, že vidíte, že opravdu nevznikl jen tak, ale měl důvod pro vznik (hospodářská krize, která zasáhla prakticky každého). Navíc pro mě bylo potěšením sledovat Michaela Douglase, jak si opět s chutí zahrál Gordona Gekka, jednoho z nejcharismatičtějších bastardů, kterého kdy (zvláště ekonomický) filmový svět mohl vidět. Shia LaBeouf potvrzuje své kvality, stejně jako Carey Mulligan (tipuju, že právě tito dva budou velkou součástí filmové budoucnosti pro dalších 20 - 30 let minimálně) a Josh Brolin s Eli Wallachem a Frakem Langellou zase předvedli, že není malých rolí, jen malých herců (v dobrém slova smyslu). Cameo Charlieho Sheena mě neskutečně potěšilo a pobavilo, stejně jako vtípek s vyzváněním Shiova mobilu (schválně, kolik fanoušků si toho všimlo…) Dalo by se říct, že jsem dostal přesně to, co jsem od tohohle filmu čekal - dravost, novou krev, která ale nesmí zapomínat na to, kdo je tady (prozatím) eso… že Michaeli… 100 %. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem daleko víc a dostal naprosto obyčejné drama o Wall Street. Shia LaBeouf, i když mi jako herec nevadí, tak mi tady vůbec neseděl. Pro něj tato role byla zvláštní a já si ho nedokázal představit jako prachatého chlápka co se pohybuje ve Wall Street. Jeho osobnost se hodí do jiných filmů a obsazen na jeho roli měl být daleko zajímavější herec. Shia LaBeouf vypadá, jako by do pěti neuměl počítat a do Wall Street se ničím nehodil. Nechci být příliš kritický, protože on je dobrý herec, ale tady to prostě nešlo... 5/10 = 55% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (27)

  • Pri prepúšťaní Gordona Gekka (Michael Douglas) z väznice mu dozorca podáva hodinky. Pravdepodobne ide o tie isté hodinky, model Santos značky Cartier, ktoré nosil na ruke už vo filme Wall Street (1987). (NG)
  • Ve filmu má Jake Moore (Shia LaBeouf) jako vyzvánění v telefonu ústřední melodii z filmu Hodný, zlý a ošklivý (1966). V roli jednoho z bankéřů se objevuje Eli Wallach, který ve zmiňovaném westernu ztvárnil jednu z hlavních postav. (BS)
  • Výrok Gordona Gekka (Michael Douglas), ktorý môžeme do slovenčiny preložiť ako "Vy prestaňte klamať o mne a ja prestanem o vás hovoriť pravdu", je v pôvodnom znení prevzatý z citátu amerického politika Adlaia Stevensona adresovaného republikánom. (Laslo)

Související novinky

Stoneova divočina

Stoneova divočina

07.03.2010

Oliver Stone se rozhodl bavit. Soudě podle trailerů na Wall Street 2: Peníze nikdy nespí, jde mu to docela od ruky. Jeho následujícím filmem bude podle všeho akční thriller Savages. Adaptace románu… (více)

Reklama

Reklama