Reklama

Reklama

Místa

Trailer 1

Drama o lásce, ztrátě a pomstě. Dvěma devatenáctiletým klukům Adamovi (Vladimír Polívka) a Markovi (Jan Cina) je jejich rodiště těsné, zároveň ale moc nevědí, co si se svými životy počít. V tu chvíli do jejich světa vstupuje dcera místního prominenta Anna (Johana Matoušková) a vnáší do něj tajemství, napětí a touhu. Zdánlivě nudné a usedlé město před nimi začíná odhalovat temné spodní proudy. Annin otec má navíc k dceři velmi ochranitelský vztah, a když se trojice zaplete do konfliktu ústícího v krvavou rvačku, usoudí, že přátelství jeho dcery s Adamem a Markem může být nebezpečné... Místa jsou novým projektem tvůrců nejlepšího filmu roku 2010 Pouta. Děj se odehrává v 90. letech na malém městě, kde nelze dělat nic, ale zároveň i tak trochu všechno. (CinemArt)

(více)

Diskuze

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Ďalšia nenávratne stratená diskusia pripísaná na účet ďalšiemu otravnému mulťákovi (ktorého argumentácia a reakcie v kontexte jeho aktivít sú prinajmenšom smiešne).

Příspěvek byl smazán administrátorem.

zencitizen

zencitizen (hodnocení, recenze)

lupuscanis

To, co tady píše lupuscanis je naprostý nesmysl. Samozřejmě, že recenzent má právo hodnotit pouze konkrétní film bez znalosti toho předchozího. Tato neznalost jej možná limituje v tom, že nerozpozná některé postupy a trademarky obsažené v předchozím díle, zkrátka bude ten nový fim (v tomhle případě Místa) vnímat bez kontextu, ale jinak to samozřejmě lze. To by se také dalo říct, že nový Špačkův film nemůže vidět někdo, kdo neviděl Pouta atakdále. Prostě nesmysl. A na hodnocení případneáho neúspěchu nebo prohry může mít znalost předchozích Pout sice určitý vliv - ve smyslu naplněný prvekočekávání či zklamání. Ale řekl bych tak do 10 % procent maximálně.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Konkretizovaná bola, o to pokoj, len tu bolo správne podotknuté, že sa nejedná o text kritickej podstaty a teda sú kritériá trochu odlišné. V zásade s tebou súhlasím i keď si myslím, že v prípadoch, ktoré práve Bluntman spomína by nebolo na škodu aplikovať podobný postup, byť z iných dôvodov. Ale to už sem nepatrí.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

No jo, jenže to bys ty musel umět číst. Moje "je to povinnost" se totiž nevztahovalo k recenzím, ale ke kritické práci. A proč je to u kritiky povinnost? "(...) Pod pojmem kritik si představuji někoho, kdo oblast svého zájmu (v  tomto případě poezii) dlouhodobě sleduje – sleduje tedy nejen to, co se aktuálně píše a vydává, ale má přehled i o tom, co se psalo a vydávalo v nedávné (a dávnější) minulosti, je schopen hledat a nacházet souvislosti a odhadnout význam či efemérnost dané sbírky v  širším kontextu, tj. je schopen nejen prožít a  uchopit jednotlivou básnickou knihu v rámci sebe samé (uvidět, co daný text sám sobě zůstal dlužen, resp. čím sám sebe přesahuje), ale dovede neztratit ze zřetele ani ostatní knihy téhož autora, ba ani autorů ostatních. Je schopen nejen interpretovat, ale i hodnotit, díky smyslu pro proporce a tomu, že vidí českou poezii jako celek (...)." (Božena Správcová) --- Až si ten citát dočteš, vychutnej si to, protože já se s hulváty nebavím, takže už nebudeš mít tu příležitost... 

Příspěvek byl smazán administrátorem.

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Zkusím být trpělivý. Nikde nepolemizují s obecnou tezí. Neříkám, že můj nárok má obecnou platnost. Samozřejmě, že nemá. Proto se opírám o kontext, o to, nakolik je tahle situace specifická, nakolik vyžaduje citlivost/ohleduplnost, která nevychází z obecné dělby práce mezi recenzí a kritikou. Tvoji představu, že mohu mluvit a polemizovat pouze o tom, co je "obecně platné", z dobrých důvodů nesdílím...

Příspěvek byl smazán administrátorem.

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Bluntman

Určitě na to můžeš mít odlišný názor. Jen myslím, že jsi -- narozdíl od Madsbendera -- nepochopil, že moje argumentace nebyla "obecná", ale velice konkrétní, a vedená velice konkrétními ohledy. Vytahovat tu předlohy a představu, že by ses musel "imrvére" seznamovat, je sice pěkné, ale jsem přesvědčený, že se to míjí účinkem.    

na příspěvěk reagoval Madsbender

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Uvedl, a to hned dva důvody. Prvním bylo, že jde o častou kverulantskou výtku, přitom (dodávám) vychází pouze z přesvědčení, že by někdo měl něco znát - a to přesvědčení je založené na vztahu k díle u toho, kdo něco recenzentovi vytýká. Proč nemáš takové požadavky u Godzilly? Proč nemáš takové požadavky u Dárce? Proč nemáš takové požadavky u Need for Speed? (Rozptyl zároveň ukazuje, že by člověk nesměl dělat nic jiného, než se seznamovat, a to by ještě časově nezvládal.)

 

Druhým, že takový požadavek by byl pochopitelný (ne ovšem adekvátní) u kritiky, která je psána s odstupem a předpokládá obeznámenost, ale nikoliv u recenze, kde sehrává roli akorát (ne)doporučení návštěvy kina.

na příspěvěk reagoval lupuscanis

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Bluntman

Řekl bych, že se pleteš. Kdyby šlo o kritický rozbor, je to povinnost. Takhle je to otázka poctivosti autora recenze. Neuvedl jsi nic, co by tenhle náhled rozporovalo.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Neexistuje pádný důvod, proč znát předchozí tvorbu tvůrců, když člověk recenzuje jejich novinku. Ten argument je stejně lichý, jako když je vyžadována obeznámenost s předlohou (knihou, hrou...). Jde o recenzi, ne kritiku, je to ok.

na příspěvěk reagoval lupuscanis

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Madsbender

Nebyl v tom žádný "zlý" úmysl, nic osobního, to bych rád podtrhl. A je to přesně naopak, líbí se mi, jak jsi k našemu rozhovoru přistoupil, že jsi se nechal vyprovokovat k tomu, abys o tom, co říkám, přemýšlel a rád si Tvůj text po zhlédnutí filmu přečtu. A nejspíš i jiné tvé texty. Já mám jen film rád, dohromady o něm mnoho nevím. Spíš jsem ve svém postoji vycházel z nějaké elementární (kritické) slušnosti vůči tvorbě a dílu. Ať se ti daří...

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Keby som si chcel nájsť výhovorku, odvolal by som sa na to, že ako "recenzent" som úplný amatér a ako obyčajný študent nemám veľké skúsenosti s oborom (čiže nijak markantný rešpekt nemám), pričom by som druhým dychom dodal, že moderný český film nie je mojim primárnym bodom záujmu a v dobe, keď prišli na scénu Pouta, som sa filmu ešte takmer vôbec nevenoval; tým pádom sa ku mne nedostala žiadna zmienka o nich. To by ale bola sprostá výhovorka a mne nezostáva, než si v tomto prípade pripustiť chybu a vziať tvoje výhrady na vedomie, pokiaľ si teda chcem zachovať súdnosť. A možno bude teda lepšie, aby si môj text nečítal ani neskôr, jednak nie som z najkompetentnejších a ani nepatrí, mierne povedané, medzi moje najlepšie. Zrejme by si objavil výhrady omnoho väčšie.

na příspěvěk reagoval lupuscanis

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Madsbender

Dobrá. Jsem si vědom, že můžeš pro svůj postoj najít ospravedlění. Mne bohužel limituje, že zásadně nečtu recenze filmů, na které se teprve chystám, a to zvláště těch domácích. Přes to bych rád velmi přesně pojmenoval, co se mi na tvém přístupu nelíbí. Podle mne, jakmile vyneseš negativní ortel nad Místy, aniž bys Pouta jen koutkem zahlédl, zapleteš se do hry, jejíž vyústění nemůžeš ovlivnit. Pouta jsou ještě stále natolik živé téma, že trochu obeznámený čtenář/divák/pozorovatel, který se setká s tvým odsudkem Míst, nebude předpokládat, že jako (poctivý) recenzent, na jehož kritický úsudek by se měl spolehnout, Pouta neviděl. A tento jeho předpoklad bude oprávněný. Píšeš jako poloslepý a při tom předstíráš, že vidíš...

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

packa

Nie si sám. I keď som sa urputne snažil si to nevšímať, fakt, že polovica divákov predpremiéru predčasne opustila sa nedal ignorovať. Ale vo finále sa tu nemusím na nič hrať a predstierať, že si môžem gratulovať, že som to vydržal do konca - byť to pravda, hodnotil by som ešte horšie.

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Isteže, rozumiem ti. A ako vravím, Pouta sú hodne vysoko na rebríčku toho, čo si musím z modernej tváre českej kinematografie doplniť. A je mi jasné, čo preň (zďaleka nielen z tvojho, ako skôr všeobecného pohľadu najmä odbornej verejnosti) znamenajú. Ale tá akútna nutnosť ich vidieť, ako ju prezentuješ (domnievam sa teda, že z pádneho dôvodu a budem ti veriť, keď sa odvolávaš na poctivosť) mi známa v danej dobe, keď som onen text písal nebola a nebral som ju v úvahu ani teoreticky. Nijak som nenaznačil, že by som podporoval, alebo sa zámerne snažil o ignoráciu ich predchádzajúcej spolupráce, ale pre uchopenie tak banálneho filmu mi prišlo zbytočné sa ňou natoľko prednostne zaoberať, keďže som si nebol vedomý žiadneho pojítka medzi filmami, ani dôvodu tak učiniť. Mimo toho som predtým Špačka prakticky nepoznal a možnosť vidieť jeho film prišla nečakane. Snáď chápeš aj ty mňa.

Godarda som použil ako ukážku tvorcu razantne zasahujúceho do podoby francúzskeho filmu, ktorý mal (opäť IMHO) neskôr i o poznanie slabšie filmy (námatkou Alphaville), u ktorých znalosť predchádzajúcich dodala jemne iný rozmer a ponúkla nový pohľad, ale v zásade nijak spätne neovplyvnila moje vnímanie týchto diel. 

na příspěvěk reagoval lupuscanis

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Madsbender

Dobrá, názor. Ale ten příměr s U konce s dechem a Godardem nesedí, neopisuje mou pozici. Mně to přijde opravdu trochu arogantní právě v této konkrétní konstelaci. Ať už si o Poutech myslí kdo chce, co chce, není to -- v rámci naší současné tvorby, která se začasté pere spíše sama se sebou, než s tím, s čím by se rvát mohla nebo měla -- film, který by se dal přehlížet. A je-li tvoje kritika hned následujícího snímku téže autorské dvojice tak příkrá, jak naznačuješ, a já neříkám, že neoprávněně -- ještě jednou, já jsem film ještě neviděl, ale určitě to udělám -- pak považuji za znak, jak to mám říct, snad řemeslné poctivosti, že v tomto případě se na ten relativně snadno dostzupný předchozí film zkrátka podíváš. Neříkám, že před Místy. Alespoň po nich, ale dříve, než recenze spatří světlo světa. Pocitvost je klíčové slovo. A poctivost je také to, co mne přimělo dát provokativně slovo "recenze" do uvozovek (aniž bych na ní jen pohlédl). Snad mi teď rozumíš o něco lépe...    

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Podľa môjho osobného názoru by znalosť akéhokoľvek predchádzajúceho filmu nemala podmieňovať možnosť vyjadriť sa o akomkoľvek nasledujúcom počine tohoto dua. Narozdiel od Pout, ktoré mám v pláne si doplniť (a rozhodne som ich neznalosť neoznačoval za prednosť, byť si dovolím tvrdiť, že mi v istom zmysle môže byť prospešná keďže sa Špačkovi ani nevrhám k nohám, ani ho nezavrhujem a rozhodne tak nečiním ani po zhliadnutí jeho najnovšieho filmu), som sa zhodou okolností dostal na slávnostnú predpremiéru a tým som dostal možnosť na ich účet niečo povedať. Akúkoľvek kritiku aj tvoje označenie ironickými úvodzovkami beriem, sám sa nepovažujem za niekoho, kým nie som. Ale toto je niečo iné a s konštruktívnou kritikou to veľa spoločného nemá. Je to rovnaké ako povedať, že pokiaľ som nevidel A Bout de souffle, nemôžem si dovoliť na iný Godardov film povedať ani pol zlého slova. A odradiť sa určite nenechaj, je to predsa len môj náz

na příspěvěk reagoval lupuscanis

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

packa

Ale já přece nemluvím o tom, jestli se Místa povedla -- s tím rozhodně počkám, až dokud film neuvidím a žádný podobný řeči mě od toho neodradí  :) Já jen žasnu, kam až ta bohorovnost "recenzentů" vede...  

na příspěvěk reagoval packa

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Madsbender

Promiň, ale to myslíš vážně? Píšeš "recenzi" na nejnovější Štindlův & Špačkův film, aniž bys viděl jejich předchozí snímek, který myslím je -- aniž bych do toho pletl vlastní preference -- pozoruhodný, tedy minimálně v rámci současné č.s. tvorby hodný pozornosti, a ještě to tu prezentuješ málem jako přednost ('Poutami nedotknutý...')...?   

na příspěvěk reagoval packa, Madsbender, Madsbender, zencitizen

Uživatel lupuscanis smazal svůj příspěvek.

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Bluntman

Nie je v tom nič osobné, ale toto vyjadrenie mi prišlo ako jednostranné a nepripúšťajúce opozíciu, resp. formulované ako rečnícka otázka, ktorá nepredpokladá opačný názor alebo protiargument. Ja osobne sa stretávam so Špačkom po prvý raz a tým pádom som divákom jeho predošlými televíznymi počinmi i Poutami nedotknutý, preto si nemôžem dovoliť oponovať vlastným stanoviskom, ale viem, že je protichodný postoj v ich prípade pomerne častý. Místa sú však pre mňa regulérnym prepadákom a zlyhaním v otázke čo, aj ako (v zmysle obsahu a formy).

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

rushid , Madsbender

Madsbender: Pokud něco píšu, je evidentní, že je to můj názor. Koho jiného by byl? A nevšiml jsem si, že bych někde někdy vyžadoval, aby se kdokoliv podřizoval něčímu názoru. Právě naopak mi jde většinou o to, aby si ho ten druhý byl schopný vyargumentovat. Vzhledem k tomu, že pseudoargument "podřizování" používají ti, kteří chtějí, aby protistrana změnila názor a neberou diskuzi jako vyjasňování si stanovisek a rozšiřování si možných pohledů na dílo, mě ale taková demagogie fakt nepřekvapuje.

 

rushid: Jé, generalizování. Jů, osobní útoky na místo argumentů. Z mých příspěvků kape žluč, jo? Včetně těch pochvalných k Expendables či Strážcům Galaxie, i když ani jeden z těch filmů nepřijímám nekriticky?

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

rushid

Pre začiatok by to mohol aspoň prezentovať ako svoj vlastný názor, nie neoddiskutovateľný fakt, ktorému sa musíme podriadiť.

na příspěvěk reagoval Bluntman

rushid

rushid (hodnocení, recenze)

Bluntman

Cloveka akorat porad prekvapuje ta zluc, ktera nonstop kape z tvych prispevku. Mit vyhrady vuci Spackovi/Poutum je v poradku. Hrnout svuj negativismus do kazde diskuse uz tak moc v poradku neni. Kdy sis naposled vrznul, ze jsem tak smely? Nesmeji se ti deti kdyz jednou za tyden vyjdes na ulici?

na příspěvěk reagoval Madsbender, Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Ono to někoho po přeceňovaných Poutech překvapuje, když předchozí Špačkovy filmy nejsou žádné zázraky? :)

na příspěvěk reagoval rushid

Flakotaso

Flakotaso (hodnocení, recenze)

Rob Roy

Doufám, že jsou to jenom povídačky...tohle je jeden z mála českých filmů, na které se už dlouho těším.

(mOnkey)

(mOnkey) (hodnocení, recenze)

To mi radši ani neříkejte, Špaček je jedním z mála českých tvůrců, do jejichž filmů vkládám naděje.

Mads: Zažádej si o otevření v diskuzi bugz.

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Rob Roy

IMHO majú pravdu. Prvá polovica na mňa pôsobila, ako by Špaček zaspal kdesi pred revolúciou (možno byť film natočený tak v 60. rokoch, celkom by sa trafil do štandardov (pod)priemerného predstaviteľa novej vlny). S tou druhou je to ešte horšie a nanešťastie forma nie je jedinou chybičkou krásy.

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Tak predpremiéra za mnou a dojem nič moc. Pred filmom som si vopred zámerne nič nezisťoval, ale zážitku to nepomohlo.

Uživatel Joker Punx smazal svůj příspěvek.

rushid

rushid (hodnocení, recenze)

Zpravy o tom ze Spacek nataci film "Miss ta" jsou timto vyvraceny.

Související novinky

Reklama

Reklama