Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

kajas 

všechny recenze uživatele

O Stanfordském experimentu jsem se poprvé dozvěděla na jedné přednášce, kde nám vyučující mimo jiné promítla trailer na tento film. Nečekala jsem žádný zázrak a také jsem ho nedostala. Brody ztvárňující hlavního hrdinu mi byl už od začátku vrcholně nesympatický, ale všechno vynahrazuje Whitaker a mnohými pozapomenutý Gigandet (tomu to nadání pro záporné postavy prostě kouká z očí). Některé scény ze šikanování věznů byly působivé, závěr ale mohl být údernější. O německý originál zatím nemám zájem. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Takmer do puntíku "opajcnutý" nemecký originál, ktorého zbytočná existencia dáva zmysel snáď len americkému divákovi, keďže jemu pôvodný nemecký snímok v rámci ignorácie mimohollywoodskej produkcie asi moc nehovorí. Pre tých, čo majú nemeckú väzenskú šikanu aspoň trochu v pamäti je sledovanie vyslovene nezáživným odškrtávaním si jednotlivých scén, akurát v podaní iných hercov (už len scéna s hasičákom chýbala). Na nejaké vlastné nápady sa tu moc nehrajú, čo je v podstate dobre, pretože aj to málo (scéna po rozsvietení červeného svetla) čo tu je, vyznieva dosť smiešne. Nemecká predloha síce taktiež občas pôsobila ako vykonštruované divadielko s ľudskými krysami zavretými v zamrežovanom labáku, no z pohľadu nejakej psychológie šla stále viac do hĺbky, než toto americké strohé a ploché čierno-biele rozdelenie na dobrých väzňov a sadistických dozorcov...a ešte oné - nemôžem si pomôcť, ale Whitaker mi film od filmu čoraz viac lezie na nervy :-) ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl hodnocení, tak jsem od toho nic neočekával a ono to bylo možná dobře, protože jsem nakonec dostal naprosto skvělý thrillerový drama, který téma vězeňských filmů rozšiřuje zase o kousek dál než bylo doposud nebo respektive, co já jsem doposud viděl. Celej příběh se odehrává ve smyslu vězeňskýho experimentu, kde se z lidu naberou zájemci a ti jsou potom umístěný do vězeňských prostor, přičmež jedna část lidí dělá dozorce a druhá vězně, což samozřejmě nebude dělat dobrotu, obzvlášť když role vězňů a bachařů jsou úmyslně(?) prohozený podle psychologických testů než jak by mělo být, neboli sadistický nevyrovnaný zmrdi jsou bachaři a ty normálně racionálně uvažující jsou vězni, navíc tu proti sobě stojí perfektní Adrien Brody v roli neustále se vzpouzejícího vězně a poti němu tu stojí naprosto geniálně hrající Forest Whitaker, kterej si svojí nečekaně nabytou moc naprosto úžívá. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že o Stanfordském experimentu jsem před zhlédnutím snímku slyšel asi tolik, že proběhl. Detailní průběh neznám a těžko říct, zda je vůbec někde na světě k dohledání. Každopádně věc je to zajímavá a jistě vede k pořádnému zamyšlení. Pro pořádné kapacity třeba i na několik minut. Pečlivě vybraná skvadra několika magorů uzavřených do stísněného prostoru, přičemž každý dostal svoji šanci zbavit se dočasně svých komplexů, dala vzniknout tomu, co vědátoři v koutku duše předpokládali. Nápad tedy hodnotím hrozně vysoce. Bohužel, zpracování je absolutně debilní a neposouvá snímek ani o kousek výš. Spíše filmu uděluje obrovskou ránu do koulí, kterou nelze jen tak snadno rozdýchat. Většinu stopáže jsem byl tedy donucen k nudění se. Hvězdička za obohacení mých chabých znalostí. Jinak není absolutně o co stát. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

The Experiment je remakem slušného (nikoli však vynikajícího) německého filmu Das Experiment, který jsem viděl poměrně dávno, takže se vyhnu bližšímu srovnání. Je zde hned několik problémů. The Experiment je po vzoru svého předchůdce strašně předvídatelný, divák je schopen naprosto přesně odhadnout, co se bude dít dál - a to i bez znalosti původního filmu, či povědomí o skutečné události z roku 1971. Dalším problémem jsou bez výjimky nesympatické postavy - i ten Adrien Brody, který mi normálně vůbec nevadí, zde na mne působil velmi nepříjemně. No a do třetice ta nejzásadnější výtka - když v psychologickém thrilleru nejste absolutně schopni uvěřit vývoji postav, je zle. Kdyby se jednalo o originální projekt, byl bych smířlivější, za daných okolností však nemůžu dát víc než dvě hvězdy - remake, který není lepší než originál, je špatný. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)
  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)

Reklama

Reklama