Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Tento seriál se při svém návratu do minulosti zaměřuje na tři nejdůležitější objevy ze světa starých Egypťanů, které si klade za cíl prozkoumat - Tutanchamonovu hrobku, kterou objevil Howard Carter, úžasné Belzoniho nálezy z období vlády Ramesse II. a Champollionovo rozluštění hieroglyfů. Připojte se ke třem významným badatelům, kteří překonávají ohromné překážky, aby odhalili tajemství dosud neprozkoumaného světa. Objevte tajemství, mýty a pravdu o jedné z nejvýznamnějších civilizací v dějinách - dávném světě téměř ztraceném pod pískem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Desmi 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky zpracovaný dokument, který se pevně drží současného výkladu vědy, což mu dodává na serióznosti a ubírá na zajímavosti. Na druhou stranu je tak koncepčně postaven, takže je to v pořádku. Většinou se na hrané dokumenty nedívám, ale tento vyprávěl vcelku napínavě a poutavě.. Nic moc nového se nedozvíte, ale ztráta času to není. ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Možná je to na 4 hvězdy, ale já z tohoto hraného dokumentu cítím bádání po historii a navíc Egyptské historii, takže nemůžu jinak než hodnotit plným počtem. Seriál se naštěstí na rozdíl od mnohých nedrží jen obecně známých faktů donekonečna omílaných, aby zaplnily hodinovou stopáž, a popisuje útrapy dobrodruhů, historiků a badatelů, kteří o něco posunuli naše vědomosti o Starověkém Egyptě. ()

Reklama

mosem 

všechny recenze uživatele

tento seriál je jiný, než běžná produkce o Egyptské historii. Není suchou přehlídkou faktů a dokumentárních záběrů, ale není ani jen typickým přikladem hraneho filmu. Je to jakási pozvánka k dalšímu poznávání Egypta a jeho dějin. Mnohé informace již známe, přinejmenším ze školy. Něco na způsob jídelníčku v dobré restauraci. Známe řadu (ne-li všechny ingredience), je nám jasný i název menu, ale přesto jsme v očekávání, co nám bude naservírováno. A v tomto případě musím uznat, že "šefkuchař" se v tomto případě vytáhl. Myslím, že film bude spoustu lidí inspirovat nejen ke shlednutí dalších filmů, ale i přečtení dalších knih. Také k tomu, že Egypt nejsou jen pláže a potápění. Ale i uvědomění se, že to co se dnes skrývá za značnou dávkou turistické archeologické komerce ještě v nedávné minulosti leželo bez povšimnutí. Tento seriál se prostě vyvedl. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Moc příjemně natočený hraný dokument o egyptské historii, o tajemstvím opředených hieroglyfech - o písmu hieratiském a později o písmu démotickém. Je fascinující pozorovat jak historie postupovala, kolik úsilí museli vyvinout jak Champollion tak i Tomas Young, abychom se mohli dnes dozvědět jak se kdysi ve Starověkém Egyptě žilo. ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Tohle je seriálová srdcovka! Už si ani nevzpomínám, kolikrát jsem jej doposud viděl, ale pro mě je to jedna z věcí, kterou si vždy pustím pro onen good feel efekt, který v sobě seriál skýtá. Miluju historii a ta egyptsko-archeologická mě baví jako jedna z nejvíc. Minisérie Egypt nabízí pohled na tři archeologické osudy, které formovaly egyptologickou vědu. Nebýt Jean-Francois Champolliona a jeho vytrvalosti při snaze rozluštit hieroglyfy, nikdy bychom nedokázali ani částečně pochopit dějiny starověkého Egypta. Giovanni Battista Belzoni zase zachránil spoustu artefaktů před italským kšeftařem Bernardinem Drovettim, objevil hrobku Sethiho I. v Údolí králů a z písečného hrobu vydoloval chrám v Abú Simbel. No a Howard Carter nalezl největší poklad všech dob – hrobku zapomenutého faraona Tutanchamona… Seriál zpracovává tyto osudy téměř věrně, ač se občas nevyhne časovým nesrovnalostem, či lehkým přizpůsobením děje. Spokojen jsem také s hereckým obsazením a vyrovnanou kvalitou všech šesti epizod. Jediné co bych vytknul, je pořadí jejich řazení. Vždy když se na seriál dívám beru to v pořadí Champollion-Belzoni-Carter, jelikož mi tohle řazení přijde prostě logičtější. Ale to záleží na každém samostatně. Na závěr musím vyzvednout nádhernou kameru a rovněž skvělou hudbu… ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama