Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Fíla 

všechny recenze uživatele

Jak je to těžké, když se někdo z vedení rozhodne že to tak prostě bude, ať se stane co se stane. Celkem dobrá záležitost okolo Redforda. Nicméně o soudním procesu, který byl prostě jednostrannou záležitostí a již předem rozhodnut z vrchní pozice. Pád, pád a jen pád. Rozpočet: 25,000,000 $. Celosvětový výdělek: 15,478,800 $. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem dostal chuť na nějaký ten historický film a Konspirátor od Redforda mi přišel jako správná volba. Vůbec se mi to nechce srovnávat se Spielbergovým Lincolnem, ale budu asi muset. Na Lincolnu byl vidět vyšší rozpočet a hlavně výkon Lewise, ale to vůbec neznamená, že Konspirátor mu není rovným konkurentem. Bylo zajímavé vidět, jak v reálu probíhal soudní proces s viníky z vraždy Lincolna. Podle mě širší veřejnost, kam řadím i sám sebe, zná pouze jméno Booth, ale nějaké podrobnosti jim jsou velkou neznámou. Proto mě Konspirátor bavil, neboť mě vozil celou svou stopáž po neprozkoumaných vodách. James McAvoy zahrál parádně, je to skutečně nadaný herec, který si dokáže poradit skoro s každou rolí. Samotný proces obhajoby Marry Surrattové bych přirovnal k rozeběhu proti žulové zdi. Ač ze sebe v zásadě vymáčknete duši, tak je to stejně k ničemu, což perfektně dokumentoval dost pesimistický závěr. Kulisy se povedly taktéž na jedničku, i výkon Robin Wright v roli hlavní obžalované stál za to. Myslím, že kdo má rád filmy z historie, tak neudělá chybu a hlavně se něco nového dozví. A to je přece to hlavní, ne ? Za mě dávám 84 % ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí a padá na hereckých výkonech. Jde o soudní konverzační drama a zde skutečně podávají skvělé výkony všichni zúčastnění, ať už v hlavních rolích, nebo v těch vedlejších. Všechny dialogy jsou dobře napsané a díky hercům mají skvělou dynamiku a člověk se nestihne nudit. Robin Wright je skvělá, ale nedostala zase tolik prostoru, jak jsem si původně myslela. Film patří Jamesi McAvoyovi, který je v roli mladého právníka, který musí obhajovat ženu, o které je z počátku přesvědčen, že je vinna vážně výborný. Robert Redford se vůbec nechtěl zabývat samotným atentátem, ale aby se neřeklo, tak ho do filmu vložil, jde strašně poznat, že šlo zkrátka jen o povinnost a tak začátek působí trochu chaoticky a vše se seběhne strašně rychle. Chtěl hlavně poukázat na ten nespravedlivý právní systém a to, že celý soudní proces s Mary Surrattovou měl výsledek ještě před jeho začátkem. Technická stránka filmu povedená, kostýmy, výprava a své předvedl i kameraman. Hodně se mi líbila práce se světlem. V The Conspirator mi ve výsledku sice možná chybělo větší zapálení pro samotný příběh, závěr na mě emočně také nezapůsobil tak, jak asi měl, na druhou stranu jsem se ale nenudila, herci výborní, technicky taky a ta moje velká slabost pro Jamese. Musím dát 4* ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Velmi významný historický milník v amerických dějinách. Vražda prezidenta Lincolna. Postupně je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni z atentátu nebo k jeho napomáhání. Mladý právník, ještě nezkušený právník dostává za úkol před vojenským tribunálem obhajovat její nevinu. Dle obvinění totiž o celém plánu věděla, protože se v jejím domě bydleli a scházeli se účastníci atentátu. Žena proti nevypovídá jenom proto, aby chránila svého vlastního syna, který byl rovněž členem skupiny, ale opustil ji předtím, než samotný akt vraždy byl spáchán. Je tak na samotném právníkovi, aby získal sympatie poroty a pokusil se odvrátit jediný verdikt, který za zločin proti státu je, a to smrt oběšením. Velice zajímavé, historické až konspirační téma. Z počátku pomalu a až lehce nudně rozjíždějící drama se zhruba od poloviny přetavuje na psychologickou válku mezi ústavou, zatvrzelými a zkostnatělými vojenskými představiteli a za pravdu se bijícím, argumenty na všechny strany střílejícím a neúnavným advokátem. Je to víceméně marná bitva, ale tím, jak dokáže jeden člověk být průbojný a snaží se najít spravedlnost stůj co stůj, se stává přece jen vyšším principem solidárnosti a touze pomoci bezbranné ženě v nezáviděníhodné situaci. Do této role byl obsazen skvělý James McAvoy a to je trefa do černého. Jeho postava ostře vystupuje z nastoupené řady vojenských důstojníků a dalších významných osobností, které jsou ve filmu představeny. Celý film táhne do grandiózního konce, který nenechá diváka rozhodně v klidu. Závěrem podotknu, pokud někdo bádá nad přesnými historickými daty, tak ta nejspíš nebudou úplně v pořádku. Po tom jsem nikdy nepátrala a troufám si říct, že především o to v tomto snímku nejde. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Spielbergův Lincoln a Redfordův Konspirátor - ideální dvojfilm. Konspirátor je sice po stránce režijní nápaditosti, kameramanské velkoleposti, hudebního doprovodu nebo velkoryse vypadající výpravy o něco málo chudší bratříček, nicméně na skvělosti mu to neubírá. Poutá především strhujícím, ve všech případech skvěle zahraným příběhem, který poměrně nečekaně ryje do všeho typicky amerického, s pravdou a lží, spravedlností a neprávem žongluje jako zkušený cirkusák a v závěru napíná, šokuje i dojímá. A není jen pro diváky "znalé věci", ale srozumitelný úplně pro všechny. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Delší části filmových dialogů byly věrně okopírovány ze soudních spisů. (hellstruck)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno