Reklama

Reklama

Američan

Trailer 1

VOD (1)

George Clooney (nar. 1961) je jedním z mála herců, kteří dokázali přetavit televizní popularitu (díky postavě dr. Rosse ze seriálu Pohotovost) v plnohodnotnou kariéru oblíbené filmové hvězdy. A nejen to. Začal se věnovat produkci a neméně úspěšně také režii. Jeho postavení mu umožňuje pečlivou volbu rolí i spolupracovníků. Američan (2010), natočený podle románu Martina Bootha "A Very Private Gentleman" (1990, Velmi uzavřený pán), není typickým thrillerem. Co mu schází na akčních scénách, ovšem bohatě vynahrazuje přesvědčivým zachycením poklidné atmosféry italského venkova a melancholickým příběhem unaveného muže, který ví, že se ocitl na konci své cesty. Jack je nájemný zabiják a zručný výrobce zbraní, který se po dramatickém prologu v zasněženém Švédsku ukryje v italském městečku, kde se vydává za fotografa architektury. Spřátelí se s místním knězem (Paolo Bonacelli) a zaplete se s prostitutkou Clarou (dcera známého herce Violante Placidová). Jeho snaha skoncovat se svou profesí však nemá naději na úspěch. Musí čelit nejen svému zaměstnavateli, ale také švédským zabijákům, kteří ho vystopovali... Režisérem snímku je uznávaný nizozemský tvůrce Anton Corbijn (nar. 1955), který získal řadu cen za své předchozí dílo, životopisný hudební snímek Control (2007). Vedle umírněného výkonu George Clooneyho se režisér v tomto minimalistickém thrilleru nejvíc opírá o schopnost vyjadřovat se důsledně obrazem a o působivou hudbu dobrého přítele, německého rockového muzikanta Herberta Grönemeyera. (Česká televize)

(více)

Recenze (588)

Petr Nectinec

všechny recenze uživatele

Film Američan v sobě skrývá tajemství, které však žádné políčko filmu neukazuje, ať už se na film díváte popředu nebo pozadu. Příběh je čistokrevná, poctivá a neodbytá červená knihovna, opravdový kýč. Avšak naprosto nesrovnatelný s odpoledními televizními seriály, kde se takovéto selankovité vyprávěnky prohánějí volně jak barevní motýli v kvetoucích lukách. Pryč ale od příběhu o profesionálním vrahu, kterého v akci nevidět, o profesionálním knězi, který kdysi a možná i právě teď morálně selhal, o profesionální děvce, kterou máme všichni rádi, protože jí to sluší a nejsme přeci maloměšťáci, a o šťastném konci, který asi není šťastný. Zvláštní je, že téměř dvě hodiny plytkého děje vyprávěného velmi exkluzivními herci velmi pomalou filmovou řečí ve velmi skromných kulisách i v současné konkurenci mnohem dráždivějších a lépe přenášených příběhů s dramatickým střihem i během filmového času, že vzpomínka na tento pomalu běžící čas vás neopustí ani pár týdnů po skončení spektáklu. A zde je ta otázka, to tajemství. Film je vystavěný na kýčovité zápletce. Herci hrají i když živé, přesto šablonovité postavy. Kamera je hezká. Střih je nemoderně pomalý. Poselství žádné. Proč to někdo nasypal na jednu hromadu? Nemohu se smířit s jinými recenzemi nabídnutou alternativou, že jde jen a pouze o reminiscenci na kinematografii sedmdesátých let, byť minišaty, kozačky a honičky v úzkých kamenných uličkách tomu mohou nahrávat. To by byl za prvé příliš slabý důvod pro utrácení peněz, a za druhé nesprávné generalizování tvorby sedmdesátých let. Daleko spíše z toho trčí záměrný, odvážný a dost prostopášný experiment sebrat – tak jako stovky seriálových knih, filmů, zpravodajství nebo reportáží – to nejhorší, nejobyčejnější, nejpřízemnější, nejdojemnější, tisíckrát k uslzení opakované – což dělala, dělá a bude dělat veškerá mainstreamová produkce - a pokusit se to chytit za vlastní konec. V takovém případě by se divák po závěrečných titulcích neptal kdože, čí rukou a proč vlastně zemřel, ale kdože, proč a s jakým výsledkem ten doják natočil. A v tomto případě mě skutečně neopouštějí ty druhé otázky, na rozdíl od Bourna, Bonda či Jakea Sullyho, kde člověk čeká na rozluštění tajenky zločince a jeho motivu. Přímo řečeno: jak tedy vyprávět kýč jinak? Když nic jiného než kýč se neděje? ()

EL5530 

všechny recenze uživatele

Já nevím. Zvládl jsem něco přes půl hodinky. Možná se to pak rozjelo ale mě už to moc nezajímalo. Trochu nuda. Možná trochu větší nuda. ()

dogzila 

všechny recenze uživatele

Šedý príbeh, akých je na svete neúrekom, keby sa nejednalo o vraha rsp. niekoľko vrahov vraždiacich s nejakého dôvodu aj svoje priateľky namiesto toho aby ich ochraňovali. Taký old school ale bohužial len obsadením a zápletkou. Pozvanie na víno končí pitím brandy, neznámy muž si odkopne nárazník a servisák mu poskytne garáž, vlak prichádza na perón kamera ukazuje nápis Mníchov a titulky po chvílke zaraďujú Taliansko, nekoneče dlhý záber venovaný kamoške loverky, kt. sa chce učiť anglicky a čuduj sa svete chce ísť žiť do Ameriky :)))))))) (tam sa k*rv*m asi darí lepšie hehehe)atd., tak má človek pocit akoby sa na tomto filme strihalo v škôlke a potom boli pozliepané rôzne scénky bez ladu a skladu, podľa toho kt., sa najviac vydarili pri natáčaní :). ()

floppy4 

všechny recenze uživatele

Od zaciatku filmu som cakal, ze nieco sa stane, ze uz to konecne zacne, ze pride nejaky zvrat a zrazu bum bum a koniec. Bez pointy, bez napadu, bez "posolstva", mozno tak namet bol dobry, ale Corbijn to neuhral ani len na priemer. Ale kedze kazda minca ma dve strany tak aspon Clooneyho vykon a sympaticke talianske prostredie sa mi pacilo. Celkovo nuda, zabity cas... ()

Liya 

všechny recenze uživatele

Američan je film dobrý, neříkám, že vynikající, ale mezi současnou produkcí co jde v kinech nadprůměrný. Ačkoli stopáž je delší a děj minimalistický, já se ani chvilku nenudila. Má to atmosféru, má to děj, je to dobře natočené a zahrané (jen mi tam trochu vadilo pár nelogičností). Shrnuto a podtrženo - není to vyloženě pecka, ale hodnocení by si Američan zasloužil určitě vyšší, než tu momentálně má. ()

MaximGork 

všechny recenze uživatele

Vizuálne zaujímavý, pomalý snímok kríva na obe nohy kvôli plytkosti, slabým prekreslením postáv, ich chaotickým a nelogickým správaním a klišeovitému zakončeniu. ()

zorrra 

všechny recenze uživatele

asi som divna, ze neviem ohodnotit tak hodnotne dielo, lebo vacsina uzivatelov tu same superlativy hadze, ale v kine som myslela, ze sa fakt zdvihnem po hodine a odidem a to som este nikdy neurobila, a skutocne som sa zubami nechtami drzala, aj to len s tou myslienkou, ze snad sa nieco uz konecne stane...a NESTALO SA...no nic, nabuduce budem mat mensie ocakavania ( i ked neviem, ci by uz mensie mohli byt..) a pojdem radsej na Gnomea a Juliu.. ()

Petomil 

všechny recenze uživatele

komorní George v komorním filmu...radši bych zalezl do temné komory, to by byla větší zábava...tři hvězdy jen za hezké prostředí a snahu. ()

Senátor 

všechny recenze uživatele

Chtělo by se říct „takový pocitový film“, skoro až melancholický, ale na to je tam až příliš mrtvých – akční film to taky není, na to je tam málo honiček a „vůbec žádný výbuch“. Označení „malý umělecký film“ při rozpočtu 20 mil. dolarů a obsazení George Clooneyho do hlavní role taky neobstojí. A to je možná ono - všechno je tak trochu jinak a přitom v pořádku… ()

fojťan 

všechny recenze uživatele

Je to hezký, jen ten Clooney tam nepatří. První polovina nudí, ale docela stojí za to ji překousnout. Závěr je totiž solidní. ()

may23 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, nuda. Celý film člověk zoufale čeká, že se snad ve filmu začne něco dít, ale nezačne. Možná že snad dělá u zbraň pro nějakou zajímavou akci, zase ne. Najednou začnou běžet titulky a člověk trochu zalituje, že těch 105 minut nedělal něco jiného. ()

pepito25 

všechny recenze uživatele

Precízne maľovaný obraz osamelosti a ostražitosti. Jack to má v očiach. Skáče mu v nich zemité okolie, rohy budov, zákruty ulíc, okná áut. Každý je nepriateľ. Ak by sa to malo zmeniť, možno by to znamenalo koniec. Misky váh Jackovho osudu sa bijú o miligramy.Naproti tomu samotný mechanizmus váh nemôže byť z hutnejšieho materiálu. Ako divák to rozpoznávam a úsilie tvorcov preto veľmi cením. ()

citronada 

všechny recenze uživatele

-1 bod za velice nezáživnou začáteční půlhodinku.... -1 bod za přímo hnusný dabing ..... a -1 bod za George Clooneyho :) prostě mi v těchto rolích nesedí nevím proč, ale je to tak .... :) ()

milda2007 odpad!

všechny recenze uživatele

Vím, že si tady hodně z Vás hraje na "filmové kritiky" a dáváte "veliké" hodnocení divným filmům, ale můj názor je, že buď mě film baví, anebo nebaví. Takže u tohohle filmu jsem málem CHCÍPNUL NUDOU. Pište si dál výrazy jako "noar" atd. ale pořád to je pomalej a nudnej film. howk - domluvil jsem ()

SK_sprco 

všechny recenze uživatele

Film ma svojou pomalostou ukoval do kresla. Niekto si povie cista nuda, ja vravim kultovo pomala pekne dozrievajuca atmoska. Pre mna prekvapenie a vynimocna oldchoolovka. ()

pan Spock 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí tempo, dobrá režie a výborný Clooney. To asi nejvíc vystihuje tohle drama. Na můj vkus bylo tempo ale až příliž vláčné. Asi to byl záměr tvůrců. Má to i svůj osobitý styl, ale asi mám rád zábavu z trochu jiného soudku, protože nuda se dostavovala častěji, než by bylo zdrávo. ()

rozika 

všechny recenze uživatele

3 hviezdičky za krásu talianskeho vidieka. Mimochodom postavu L´americana by bol zahral aj Marek Vašut. Lenže ten film by sa musel volať "CEKO". ()

mato.ka 

všechny recenze uživatele

George Clooney ako starnúci nájomný vrah, skrývajúci sa na talianskom vidieku pred osudom. Nie je to ten typický americký štýl nakrúcania - akcia nadovšetko každú chvíľu typu Bourne, ale má to svoj pomalý spád, veľa sa nestrieľa a najlepšie sú na tom statické zábery na domy a krajinu (uprostred ktorej ide v diaľke Georgeov Fiat). Byť tam a mať zrkadlovku pri sebe, mám parádne zábery. ()

Rapollo 

všechny recenze uživatele

I would die for beautiful Violante! Aha... tak teď taky k filmu - vcelku známý děj, však také režisér Corbijn zmiňuje inspiraci westernem, zejména s akcentem na morálku a vykoupení, přičemž se opírá o klasické trio: pistolník, kurva a kněz. Jako bývalý fotograf potvrdil svou posedlost dokonale vystavěných obrazů a scenérií, a není divu, že film neoplývá mnoha dialogy. Přestože má snímek pozvolna plynoucí tempo, výsledek není vůbec nudný. Clooney hraje excelentně, podivná strnulost kamenné tváře, unavená neustálým napětím (taky byste byli, kdyby po vás šli ty zatracený Švédové!) a křečovitost pohybů, která se uvolní pouze, když vylepšuje zbraň o tlumič a upravené náboje - to všechno působí velmi přesvědčivě. Z Clooneyho se vytratil obvyklý démonický výraz, který dokázali vymazat pouze bratři Coenové, a nastoluje nám stárnoucího a vyžilého zabijáka, chlapíka na útěku, který už by se třeba taky rád usadil, a proč by ne, řekl Fík, kdo by se taky nechtěl usadit s tou nejkrásnější a nejsvůdnější... ach, už to na mě zase jde... Violante, Violante! Kvůli Tobě bych si snad i klekl na kolena a štěkal jako pejsek. (A že je to jinak hodně trapná představa.) ()

onevoice 

všechny recenze uživatele

Je to smutné, veľmi nudné, občas sa niečo udeje. George ako najomný vrah celkom môže byť, ale chýba tomu väčšia akcia. Prakticky zhruba polovica filmu je o ničom. Odohráva sa to na talianskom vidieku, kde zdochol pes a ulice sú doslova ľudoprázdne. Z mojej strany sklamanie. ()

Související novinky

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

19.05.2012

Spisovatel John le Carré je jeden z největších klasiků špionážního žánru a adaptace jeho bestselleru Jeden musí z kola ven patří k nejlahodnějším filmovým pamlskům loňského roku. A chystá se filmová… (více)

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Reklama

Reklama