Reklama

Reklama

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (CinemArt)

(více)

Recenze (883)

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Mumie mě z traileru moc neoslovila, tak sem od ní moc nečekal. Díky tomu jsem byl velice mile překvapen. Tomovi sekunduje Jake Johnson (Nick z New Girl), který se stará o komediální vložku a později se přidá A. Wallis, která také pobaví. Film pěkně utíká a pořád se něco děje a tak se člověk nenudí. Akce je slušná, vtípky jsou povedené a hororové scény ujdou. Trošku zamrzelo, že tam nebyl nějaký větší odkaz na nadcházející filmy z Dark Universe, pokud nepočítáme exponáty z Jekyllovy laboratoře. Z kina jsem odcházel spokojen a už se večer těším na opáčko. ()

Janega 

všechny recenze uživatele

4 hviezdičky s odretými ušami a privretými očami. Medzi slabé stránky patrí hororová zložka, ktorú tvorí nanajvýš zopár predvídateľných lakačiek, ktoré dnes už nájdete aj v detských filmoch, lebo to 6 ročné dieťa odchádzalo z kina celkom pokojné. Tiež klišé veci ako vyvolený a fantasy predmety ako čarovná dýka či kameň patrí skôr do sveta Harryho Pottera než do vážneho hororového univerza, ktorý sa snažia vytvoriť, ono potom takéto vecičky spôsobujú, že ten príbeh je taký prekombinovaný. Ale odhliadnuc od týchto blbostí je samotný príbeh celkom zaujímavý a napínavý, taká poctivá americká dobrodružná cesta. Inak postavy majú asi železné kosti, lebo nadprirodzené postavy ich z celou silou hádžu po tvrdých veciach a oni nemajú ani modriny, ale to je nezmyselnosť všetkých amerických filmov. Vydarilo sa herecké obsadenie, ale český dabér zobral Tomovi Cruisovi 50% charizmy. Ten kto ho nadaboval môže dabovať akurát tak Ralpha Wigguma. Taktiež sa im podarilo pootvoriť a nabudiť záujem do nového Dark univerza. ()

Retik 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně kolikrát už byla tahle látka zpracována, ale zato vím, že už hodněkrát a bohužel ne vždy úplně dobře, což se nevyhnulo ani letošní Mumii. Člověk by čekal, že se filmaři po nekonečné řadě zpracování alespoň poučí z chyb svých kolegů, ale ne, oni k tomu ještě přihodí pár svých. Scénář stojí vy víte za co a to jenom potvrzuje to, že ne vždy je ku prospěchu, když na něm maká víc lidí; pak je z toho střet zájmů jako Brno, což platí i u Mumie, která se snaží být komedií, hororem a dobrodružným filmem zároveň, ale zatraceně jí to nejde. Prvních 30 minut mě celkem bavilo. Mělo to správný tempo a dokonce i trochu napětí, které zbytek filmu celkem postrádá. Tom Cruise a Russel Crowe tu hrají dobře, ale ani dobré herecké výkony nemohou vylepšit slabou záporačku (Sofia Boutella nehrála špatně, ale její postava byla napsaná pro tuctového diváka), otravného sidekicka (alespoň, že po první půlhodince držel hubu) a celkově otřepaný příběh, který nevnesl do zpracování mumie nic nového. Universal se tu snažil nakopnout svůj Dark Universe (kolik těch vesmírů ještě bude tvl), ale leda tak nakopnul každého náročnějšího diváka rovnou do ksichtu a ještě si za to vzal peníze. 3.5/10 ...videorecenze zde ()

beba789 

všechny recenze uživatele

Zásadní problém je, že příběh celého filmu bych si představil jako hodinový rozjezd po kterém přijde ta pořádná jízda, která vám totálně rozdrtí mozek. Jenže ona nepřijde a když naběhnout titulky řeknete si "To bylo všechno?". Jako samostatný film v pohodě. Jako úvodní film do širokého monster universa velmi neuspokojivé. Výsledek je čistý průměr. 50%. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Slabota. Stokrát radši bych si dal Mumii s Fraserem a to včetně tý šílený čínský trojky. Kromě slušně namaskovanejch zombíků tenhle film nemá nic, pokusy o komedii jsou trapný, příběh je naprostá kravina, Russell Crowe jako pan Hyde naprosto směšnej a představa že z tohohle bude celý filmový univerzum (snad ne) mě děsí neboť už teď to je na stejný úrovni jako dětinský Avengers. Místo nesmyslnejch písečnejch bouří v Londýně bych radši uvítal trochu komornější pojetí z klasicky viktoriánskýho období což se vyplatilo dobrýmu Wolfmanovi kterýho zametli pod koberec, případně pokud by se dostalo na Drákulu tak něco ve stylu Castlevanie (ať už klasickou nebo tu sci-fi C2 verzi z budoucnosti). Tohle rozhodně ne. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Zhruba někdy po 40 minutách (scéna v baru) už to jde jenom z kopce. Do té doby tady nějaké náznaky na "trojkovou blbinku" byly, jenže pak vylezl nevýrazný Crowe, blbnutí Cruise už začalo být protivné a z Mumie se stala poctivá nezáživná konina. Jsem zvědavý, co tenhle propadák udělá s plány na Dark Universe do budoucna. ()

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Nebudem to zbytečně rozebírat, dá se to dokoukat do konce a o tom to taky vlastně je. Nicméně, už se moc těším na porno parodii téhle mumie. To bude pokoukáničko! ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Docela prijemny blockbuster s trosku temnejsimi konturami. Cruise mi v roli hajzlika sedel, pad letadla je bomba a je to zabavne celou stopaz. Jen finale trosku ztraci paru a zaporacka by mela dostat vic prostoru nebo naopak mnohem mene. Ted by me opravdu uprimne zajimal primy sequel. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

O mytologii ani trochu, s tím už se v Hollywoodu raději moc nepočítá, co na to říci... Ale nefunguje to bohužel ani jako zábava. Scénář a dialogy jsou asi nejhorší složkou filmu, akce postrádá napětí a smysl. 20 % ()

AdamesWWE 

všechny recenze uživatele

[4/10] Jedno veľké sklamanie, oživenie skvelej série som považoval za dobrý nápad, ale ked som pozeral tento film, myslím že ani Rick O´connel by to nedokázal zachrániť. Musím pochvaliť a vydvihnúť dobré intro do filmu, úvod  je naozaj zaujímavý ukazujúci historiu múmie s ktorou sa stretneme, všetko v peknom prostredí, ozaj kvalita. Ale to je jediná kvalita, ktorú film ponúkne. Potom to ide dole vodou, strašne pomalé rozprávanie príbehu, herci ma absoútne nezaujali a ani Tom Cruise to u mna nezachránil. Efekty sa dali, síce neni to podľa mna kvalita hodná blockbusteru z hollywoodu, ale čert to ber, ešte že vačšinu efektou sa a takých podobných scén bola po tme. No bohužiaľ veľký podpriemer, ktorým dúfam že je seria MUMIA nadobro uzavreta. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Blockbastrový štandard. Miesi trochu vtipu s väčšou dávkou akcie v "dark feelingovom“ balení. Druhýkrát by som si to asi nepustil, ale scénu s pádom lietadla či až mystické plávanie s hordou nemŕtvych, kľudne zopakoval aj samostatne. ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

První půlka byla skvělá, potom už to ztrácelo dech, přičemž jsem velmi rád, že se film vlezl do dvou hodin, takže není k nepřetrpění. Cruise je tradičně fajn, ale překvapila mě Sofia Boutella, jejíž postava ve mně vzbuzovala místy soucit, což dokazuje, že na té holce něco je a těším se na její další filmy. Vlastně se velmi těším na další díly Dark Universe, který sice prvním filmem vyloženě neoslnil, ale je to poctivý dobrodružný film, na který aspoň jednou ještě kouknu. 7/10 ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že nechápu proč má tento film špatné hodnocení. Určitě to nebyl žádný trhák, ale určitě ne žádný propadák. Efekty, herecké výkony i hudba vše ok a děj nebyl zas tak špatný jak jsem se obával. Takový průměrný filmek takže si zaslouží taky průměrné hodnocení. 60%. ()

Patrik256 

všechny recenze uživatele

Rozpočet_ 125 milionov dolarov // Tržby_ 407.7 miliona dolarov // Tržby v ČR*_ 13 615 725 Kč // Diváci v ČR_ 89 680 // Tržby v USA*_ 80.1 miliona dolarov ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Film se pohupuje na pomezí fantasy a hororu. Tím že kromě mumie se ještě objevila postava Jekyll/Hyde mi začal film silně připomínat všechny filmy, kde se objevují mumie nebo Jekyll/Hyde: Hotel Transylvánie a Van Helsing. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (více)

Reklama

Reklama