Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jihočeském městečku žijí v malé vilce sestry Fany a Andělka. Všichni je považují za poněkud bláznivé, ale mají pro jejich svérázné nápady shovívavé pochopení. Toho dne, kdy přijíždí na nečekanou návštěvu jejich neteř Hermínka, aby jim představila svého snoubence, číšníka Michala, se však Fany stane očitou svědkyní loupežného přepadení místní spořitelny. Shodou okolností a nešťastných náhod však považuje za pachatele chudáka Michala. Situaci ještě zhorší rozhodnutí obou tet zahájit vlastní vyšetřování s cílem pomoci dopadnout pachatele. Sice kapitánu Jedličkovi občas pomohou, ale každá pomoc se nejprve musí prodrat jejich roztržitostí a svéráznými názory. Vyděšená Hermínka, která sleduje, jak tety neomylně vedou vyšetřovatele na Michalovu stopu, vyplašeného přítele raději "uklidí" zpět do Budějovic. I když se situace vyjasní a Michal je přijat jako snoubenec, tety se nevzdávají lákavé myšlenky, že by přece jen mohl být lupičem ze spořitelny. Zejména když se ukáže, že nerudný soused Tomeček, další vyhlédnutý pachatel, není ten pravý. (TV Nova)

(více)

Recenze (198)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Co naplat, že si v tomto filmu zahrála plejáda skvělých herců, když je scénář infantilní a humor tak nenápadný a nenápaditý, že se člověk neubrání dojmu, že šlo ze strany Podskalského buď o sabotáž, nebo fušku, aby měl na chleba. Hrzán byl skvělý herec, ale jakmile se utrhne ze řetězu, tak občas přehrává. Janžurová tady byla pro změnu skoro jako z donucení... . Není to příjemná a milá komedie, jakou jsem čekal. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Herecké koncerty prakticky všech protagonistů. Zajímavé mi přijde, že zde hraje ve vyšším věku N.Gollová, která se ale pár let poté odmítala už nechávat fotografovat s vysvětlením, že chce, aby si ji diváci pamatovali z filmů v první republiky a za vlády nacismu. Pro J. Hrzáně jeden z posledních filmů. Výborný je i S. Beneš v roli vedoucího prodejny, a lupiče v jedné osobě. Na jeho obhajobu je třeba říct, že potřeboval peníze, víc než ostatní, tak se uchýlil ke zločinu. Ale díky dobré práci postavy vyšetřovatele, kterou hraje O. Sklenčka a titěrné práci všetečných starších žen je zločin odhalen a taky si postupně oblíbí nastávajícího manžela jejich drahé neteře (I Janžurová). ()

Reklama

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Za mě mezi 2 a 3*. Ten nápad vůbec špatnej neni, ale nějak to na mě prostě nefungovalo. Janžurovou i Hrzána mám rád jako málokoho, tak bych čekal, že spolu ve dvojici budou i tady sázkou na jistotu, ale ať se na mě nikdo nezlobí - to, jak tady ten Hrzán estrádně až groteskně přehrává, to prostě hezký neni. Písničky/popěvky a některý hlášky jsou jinak skvělý, jen je to na mě všechno příliš afektovaný. A ty dvě báby jsou tak nesnesitelný a otravný, až mi z toho místama teda bylo až nepříjemně - "mile potrhlé sestry" z popisu filmu si představuju rozhodně jinak; podobnej typ důchodkyň-drben ve mě vzbuzuje spíš odpor než cokoli pozitivního. Možná i proto jsem si ten film neužil víc. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další nenáročná komedie plná zpěvů. Aneb lehká detektivka, kde jsou všichni podezřelí ze zločinu neustále trápeni dvojicí stařenek. Nakonec přispějí k odhalení pravého pachatele díky své mánii všechno si zapisovat. Fany (Nataša Gollová) je z těch dvou stařenek urputnější ve svém boji proti pachatelům ohavného zločinu. Andělka (Eva Svobodová) je zase zapomětlivější a hodnější. Hermínka (Iva Janžurová) je jejich neteří, která jim přivezla ukázat svého snoubence Michala (Jiří Hrzán). Michal se pro Fany stává tím nejhlavnějším podezřelým, který díky všem okolnostem zažívá nejhorší chvíle svého života, kdy už se pomalu smiřuje s tím, že půjde do vězení. Z dalších rolí stojí za zmínku ještě kapitán Jedlička (Ota Sklenička), který případ vyšetřuje, skutečný pachatel drogista Vilda (Svatopluk Beneš) a nešťastný soused stařenek Tomeček (Jiří Koutný). Z hudebních čísel mě pobavily ironické odpovědi zpěvačce v práci. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

V momentech, kdy Jiří Hrzán zpívá a tančí, má člověk chuť využít možnosti rychloposuvu. Nevím, čím to je, ale jinak mi vůbec nevadí, a to ani v okamžicích, kdy se staví na hlavu. Přestože se Hrzán snaží velice, nedokáže si ukradnout celý film pouze pro sebe. Gollová zde sice již ztratila své mládí, nikoliv své komedíální umění a spolu s Evou Svobodovou vytváří výbornou dvojici (ač moc jako sestry nevypadaly). Ano, je to příběh velice naivní a celkem o ničem. Ano, vnímavý a zkušený divák dokáže pachatele odhalit ihned. To však neznamená, že se nevyplatí na něj podívat. Dobrého humoru přece jenom nikdy není dost. Odpovědní by měli litovat, že Gollová, které ve filmu přidali celých 9 let, nedostala po válce prakticky prostor. 70% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (15)

  • V závěru filmu, kdy jede Michal (Jiří Hrzán) autem naposledy k tetám a cestou si zpívá, je při pohledu čelním sklem možné vidět, že projíždí vesnicí. Při pohledu z profilu auta je však okny vidět příroda. (Jardaboss)
  • „Drahé tety“ Nataša Gollová a Eva Svobodová se setkaly již za války v komedii Roztomilý člověk (1941). Společně také působily v Městských divadlech pražských a pojilo je celoživotní přátelství. (Olík)
  • Film se začal natáčet na jaře roku 1973. Vyloupená spořitelna se nachází ve Vlachově Březí (na náměstí Svobody). Dále se natáčelo v Českých Budějovicích (scéna, kdy teta prochází okolo kašny, nacházela se tu i vinárna) a na Strakonicku. (blackrain)

Reklama

Reklama