Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (201)

venca163 

všechny recenze uživatele

Jsem vůbec netušil, že to byl takovej protiva. Tyhle životopisný komorní dramata bejvaj dost na jedno brdo a bohužel ani tohle ničim nevyčnívá. Jasný, je těžký tady těžit z ústředního tematu - asi těžko rejža zabere šachovnici minutovym záběrem, aby si mohl každej gík (divák) zanalyzovat hru a pobavit se situací, kterou zrovna dva brejlouni u stolu řeší. Možná by neuškodilo teda nějaký Tobeyho hysteráky (výkon dobrej) nahradit propracovanějším pohledem do politickýho pozadí. #zaVšechnoMůžeRuskoAŽidi (65%) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zmäteny film o jednom velkom talente. Vzrusenie a napätie z rozhodujucej sachovej partii sa bohuzial nepodarilo tvorcom previest na divaka. Pôsobilo to dost povrchne. Proste len tak zrazu hlavny hrdina rozdrtil svojho protivnika. Skoda, ze tuto zaujimavu latku nespracoval nejaky talentovany puntickar typu David Fincher. Mohol to byt rovnako genialny film ako jeho hlavny hrdina. Lenze v Zwickovom podani to pôsobi tuctovo a zmätene. Pochvalu si zasluzia hlavne Tobey Maguire a Liev Schreiber. Hlavne vdaka ich vykonom to za jedno pozretie stoji. 5/10. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Šikovnej kluk, ten Maguire. Člověk díky němu i uvěří, že starat se o něj v průběhu turnajů musela bejt větší řehole než dělat tour managera GG Allina. Taky, společně s tím, že Zwickovi se podařilo díky střihu a mnoha rozličným kamerovým úhlům, vytvořit z šachových zápasů skutečně napínavé sekvence, je to ten hlavní důvod proč chválit. Potěší i rezignace na určitou idealizaci protagonisty a nebudeme ochuzeni ani o jeho názory na Židy, ze kterých by takovému Adamu Bartošovi uletěl punt z kalhot. Věřte mi, že prosadit takovou postavu v zámoří musela být dost fuška. Co mě mrzí je ale hlavně nedostatek odvahy skutečně zaplnit tento životopisný film čtyřmi esenciálními postavami, takže musíme s Fischerem projít skrze několik zbytečných epizodních scének, které slouží jenom k tomu, aby se mezi jednotlivými vedlejšáky přepínalo při napínavém finále, na které se všichni dívají v televizi. Jako by se film bál, že není schopný onu důležitost a vypětí šachové partie století předvést sám o sobě. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám z tohto filmu taký nejaký vágny dojem. Viem s určitosťou, že sa dal nakrútiť lepšie, výraznejšie, ale súčasne neviem, čo konkrétne bolo treba na ňom zlepšiť. Pozrel som si ho so záujmom, pretože šach som hrával a Bobby Fischer fungoval najmä v šesťdesiatych rokoch, keď sa toho toľko v najrôznejších oblastiach odohralo. Film je o šachoch, ktoré sa hrali na pozadí inej, veľkej šachovej partie - súboja veľmocí v studenej vojne. V nej sa pravidlá menili za pochodu a podmienky hry boli náročnejšie, ako len dostať divákov ďalej od šachovnice alebo odstrániť vibrácie kresla. Stojí za zváženie, či si režisér vybral najcharakteristickejší úsek života Bobbyho, venoval mu takmer dve hodiny a potom celý zvyšok jeho života vybavil niekoľkými textovými správami pred titulkami. Ale na to má licenciu a ja nemám do toho čo kecať. Nakoniec film ma celkom zaujal, tak som spokojný. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Další "šachový film" a další, z šachového pohledu, blbost skoro po všech stránkách. Vypisovat je nebudu, k ničemu to není, jen pro kohokoliv, kdo si s šachovnicí tyká a dokáže odehrát partii naslepo, doporučuji o tomto filmu ani na okamžik neuvažovat, není to film pro vás. Pokud jde o faktickou stránku věci, i tam film dostává řádně na frak a kohokoliv šachové historie znalého nakrkne. Pokud jde o film samotný, ani zde se nemá Tah pěšcem (v originálně Oběť pěšce) čím chlubit. Na rozdíl třeba od Rivalů, kteří si taky s fakty a reáliemi příliš hlavu nedělají, ale jako film nabídnou poměrně slušnou podívanou, zde ta podívaná prostě chybí a není zde nic, opravdu nic, čím by snímek zaujal. Možná tak excentričnost a pošukanost hlavní postavy (průměrný Maguire) může někoho zaujmout, ale to je na dvouhodinový film dost málo. Kromě toho je ta excentričnost a pošukanost hnaná do extrému, protože tak jako ve filmu se Fischer nechoval (o čemž svědčí jak dokumenty o Fischerovi a o zápasu samotném, tak spousta šachové literatury). V žánru filmového šachu doporučuji zatím jediný opravdu kvalitní šachový film Grossmejster (SSSR, 1972) u kterého jsem jako hodně slušný šachista neviděl na šachovnici to, co bych při své úrovni vidět neměl (závěrečná vítězná kombinace), což od filmu z velmistrovského prostředí očekávám. I bez těchto chyb bych hodnotil film jako velmi slabý. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Bobby Fischer je považován za jednoho z nejlepších šachistů všech dob. Výrazně přispěl k rozvoji teorie šachového zahájení, svými vítězstvími zpopularizoval šachy, díky němu se začaly v šachu točit větší finanční částky a k rozvoji hry přispěl i vynálezem nového způsobu měření času hráčů na rozmyšlenou a návrhem alternativních pravidel šachů, zvaných nyní Chess960. (Sancoo)
  • Fischer (Tobey Maguire) si zahral proti Spasskému (Liev Schreiber) (vtedy na 96. – 102. mieste na ratingovom zozname FIDE) v „Odvetnom zápase 20. storočia“ v roku 1992. Fischer požadoval, aby organizátori uviedli zápas ako „Majstrovstvá sveta v šachu“, hoci Garry Kasparov bol uznávaným majstrom sveta FIDE. Fischer trval na tom, že je stále skutočným majstrom sveta a že pre všetky zápasy na majstrovstvách sveta schválených FIDE, v ktorých sa zúčastnili Karpov, Korčnoj, Kasparov, boli výsledky vopred dohodnuté. Fischer a Spassky mali počas zápasu desať tlačových konferencií. Yasser Seirawan, bývalý šachista a najuznávanejší šachový komentátor, povedal: "Po rozhovoroch z Bobbym som väčšinu z toho, čo som kedy čítal o Bobbym, vyhodil z hlavy. Skoro všetko je klam a odpad. Bobby je najviac nepochopená, nesprávne citovaná celebrita, ktorá kráča po povrchu Zeme." Dodal, že Fischer sa nehanbil pred kamerou, vždy sa usmieval a vtipkoval a všetky rozhovory s ním boli príjemné. Podľa najnovších odhalení bol Fischer dlhé roky pod dohľadom federálnej polície kvôli podozreniu, že sa ho snaží druhá strana naverbovať. FBI sledovala rodinu Fischerovcov od štyridsiatych rokov minulého storočia a úmyselne vytvárala o Bobbym zlý obraz. "Bobby nie je blázon, verte mi," povedal o Fischerovi po zápase iný šachový velikán Viktor Korčnoj. "Je to len človek, ktorému sa nedarí žiť s touto spoločnosťou. Pre neho nikdy neexistovalo nič iné ako šach."  (Raccoon.city)
  • V roku 1975 mal Fischer (Tobey Maguire) titul obhajovať proti Anatoliju Karpovovi. Bobby si stanovil 64 podmienok .Niektoré boli vskutku bizarné (každý kto vstúpi do hernej miestnosti, si musí sňať pokrývku hlavy, v prvých siedmich radoch nemal nik sedieť, deťom bol prístup na turnaj zakázaný úplne...) 63 podmienok komisia akceptovala iba jednu nie, a tak sa Fischer na zápas neprišiel a Karpov vyhral kontumačne. Bobby Fischer je jediný majster sveta, ktorý o titul prišiel kontumačne, ale zároveň jediný neporazený majster sveta. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno