Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve více než třicet let starém sci-fi snímku zobrazuje oscarový režisér Richard Fleischer nám nepříliš vzdálenou budoucnost, rok 2022, v níž přeplněná Země zápasí s nedostatkem potravin. Poslední spásou je syntetická strava Soylent, o jejímž původu jsou jen nejasné zprávy. Charlton Heston jako detektiv Thorn přichází při vyšetřování vraždy jednoho z vrchních představitelů Soylentu na hrůzné tajemství... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělá myšlenka už tehdy...dobré.. "Baseballáci" v roli bezpečnostních složek a složitý monopolistický stát-firma, který zásobuje přelidněnou lidskou rasu na Zemi výživovým produktem pod názvem Soylent. A hádejte lidé dobří, z čeho asi ta proklatá tajnůstkářská společnost ten Soylent vyrábí..?!!! :-))( Přesvědčivý Charlton Heston v jistě další své oblíbené roli sci-fi hrdiny... ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Voľné spracovanie knihy Harryho Harrisona Místo, místo! Více místa! (moja recenzia tu), čo v praxi znamená, že mnoho vecí je upravených a mnohé sú úplne naopak. Porovnávaniu sa jednoducho nevyhnem, pretože "Místo" som dočítala asi týždeň pred filmom. Predloha tiež nie je žiaden zázrak (až na podrobné vymaľovanie preľudnenej planéty), ale film s toľkými zmenami a silene pôsobiacou zápletkou vedúcou k následne ľahko rozlúštiteľnej pointe je ešte o niečo nemotornejší. Nejaké plusy by sa ale našli, za všetko aspoň, že v prvej polovici bolo zopár dobrých hlášok: "And what about the girl?" - "She's like grapefruit" (sprevádzané jednoznačným gestom:-) - "You've never seen grapefruit." - "You've never seen her." ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Skvelý Charlton Heston v jednej zo svojich najlepších úloh v jednom zo svojich najlepších filmov. Snímok o budúcnosti, ktorá nám určite nieje až tak vzdialená a to nemyslím len číslovkou. Výborne vypracovaný a spracovaný svet, kde je bedač ešte viac zbedačená a horných 10 000 ešte viac bohatších. Len málo chýbalo tomu, aby sa snímok zaradil medzi majstrovské diela sci-fi žánru. Scenár, aj keď obsahujúci mnoho silných scén, občas škrípe a tak ruší hladký pochod tohto vskutku závažného diela. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Moc dobrého toho v Soylent greenu není. Není to vina filmu. Důležitým faktorem tohoto snímku je hloubka poselství a letmá filozofie o tom, kam člověk může zajít, aby nakrmil ostatní lidi. Snímek se točí okolo detektiva, který se přes vraždu významné osobnosti postupem času dostane až ke zdroji jediného jídla pro masy lidí, kterými je přeplněný svět, Soylent. Ten má různé barvy, ale ve filmu jde hlavně o Soylent green, který by měl být potravinovým vrcholem a o němž nikdo pořádně neví z čeho se vyrábí. Hrůzostrašné zjištění je již od půlky filmu dost patrné a proto nikoho nepřekvapí, ale jsou spíše důležité otázky zda je to správné a zda je to morální. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Soylent green Richarda Fleischera, ktorý ma tak potešil Fantastickou cestou, bol pre mňa mierným sklamaním. Heston tu nie je tak výrazný, ako v Planéte opíc a celková atmosféra futuristického veľkomesta nie je ani zďaleka tak depresívna, ako sa to podarilo o necelých desať rokov Scottovi. Zato naberače ľudí a ich zombie stav patria k pamätným scénam žánru. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natočen podle románu Harryho Harrisona "Make Room! Make Room!" (Hans.)
  • Herec Edward G. Robinson už během natáčení věděl, že umírá a že další film nestihne. Scéna jeho smrti, kdy volí dobrovolnou eutanazii, je poslední scénou, kterou natočil. Zemřel o necelé dva týdny později. (ClintEastwood)
  • Název filmu označuje umělou potravu, která je v knize vyráběna ze sóji a čočky. (Locksley)

Reklama

Reklama