Reklama

Reklama

Emma a Dexter se poznají 14. července 1998 po promoci na Edinburské univerzitě. Cítí vzájemnou náklonnost, stráví spolu platonickou noc i následující den, ale po vzájemné dohodě zůstává jejich vztah jen na přátelské úrovni. Film vypráví o jejich životě v následujících osmnácti letech, sleduje je vždy ve stejný den – ať už se sejdou, nebo ne. Emma se stěhuje do Londýna, chce se stát spisovatelkou, ale pracuje jako servírka v mexické restauraci, kde se seznámí se začínajícím komikem Ianem. Dexter, který je z bohaté rodiny, cestuje po světě a posléze se stává televizním moderátorem v nevkusné noční show. Užívá si pochybného úspěchu, ale pak jeho povrchním životem otřese, když mu na rakovinu zemře matka. Emma začne chodit s Ianem, žádná vášeň v tom ale není. V roce 1996 se 15. července sejde s Dextrem a jdou spolu na večeři do luxusní restaurace. Dexter je ale zfetovaný kokainem, flirtuje se ženami v okolí a k Emmě se chová hnusně. Emma z restaurace uraženě odejde a Dexterovi řekne, že ho sice miluje, ale už ho nemá ráda. Léta plynou, Dexterova kariéra strmě upadá. Nakonec ho vyhodí z televize. Má vážný vztah se Sylvií. Emma se rozchází s Ianem. 15. července 2000 se Dexter a Emma sejdou na svatbě společných známých. Emma oznámí Dexterovi, že dostala smlouvu na knihu, a on jí řekne, že se bude ženit, protože se Sylvií čekají dítě... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (629)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia môžu ďakoval Rachel Portman za jej citlivú a atmosféru dotvárajúcu hudbu, ktorá zachraňovala film. Čo k tomu dodať? David Nicholls je autork, ktorého romány dostávajú ženy aj mužov do kolien( ak teda pripustíme, že sa muž k takejto beletrií uchýli, ale predpokladajme, že áno.) Bolo len otázkou času, kedy sa niekto jeho diela chytí a voľba padla na jeho posledný román Jeden deň. Film, pre ktorý napísal scenár je až príliš rozkúskovaný aby ponúkal nejaké skutočné emócie. Naozaj nebyť hudby a toho, že Hathaway a Sturgess nie sú na hereckom poli úplný nováčikovia, bol by film podstatne neznesiteľnejší. Film sleduje 20 rokov života dvoch postáv, ktoré mali vždy k sebe blízko, ale až po nejakých tých prekážkach si uvedomili, že majú byť spolu. Respektívne hlavný hrdina Dexter si to uvedomil. Koncepčne je film jednoduchý - využíva kopec rôznych odkazov, ktoré znalcov prinútia k úsmev - vybranie si Evil Dead trojky pred Kieslowskeho Modrou farbou - umne narába z humorom - krádež šiat je výborná po hereckej aj filmovej stránke. Romantická línia funguje. Tie pohľady a miesta a atmosféra jednoducho núti vedome porovnávať situáciu páru na plátne s nami. Nie do takej miery, že by nás film vtiahol a potom mohol v (ne)prekvapivom zvrate strhnúť, ale rozhodne do takej miery, že film dopozeráme a nebudeme ľutovať že sme ho videli. Pretože zlý nie je. Veľa vecí tam funguje tak ako má čo dokazujú aj smejúce sa a analyzujúce dievčatá v poloprázdnom kine. Jeden deň je priemerným filmom, na ktorom sa dá nájsť veľa pekných vecí. Záleží na vás či máte chuť hľadať, alebo nie. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po přečtení distribučního textu jsem nečekal klasickou romantickou komedii, ale spíše úsměvné drama o postupném růstu dvou přátel, jejichž osduy se po letech spojí. A to se mi bezezbytku vyplnilo. Bavily mě dialogy, ústřední herecká dvojice, jíž byly role napsány takřka na tělo a nakonec i to citové vydírání. Všechno bylo jak má být, dokud mi Scherfig nedala ránu, ze které jsem se už nevzpamatoval. Mělo to bejt jinak! 80% ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: David Nicholls | Hudba: Rachel Portman | Produkcia: Nina Jacobson | Distribúcia: Focus Features | Štúdio: Random House Films, Film4 Productions, Color Force | Rozpočet: 15 miliónov $ | Tržby: 56,706,628 $ || Bez čítania predlohy asi pre viacero divákov film bez kostry. Neuveriteľná predvídateľnosť a pomalé tempo prispievajú k neschopnosti gradovať príbeh do nevydierajúcej emočnej polohy. Škoda. Herci boli fajn, no už som sa nevedel dočkať, kedy bude ukázaný posledný 15. jún... ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Četla jsem nejdřív knižní předlohu a ta je skvělá a film s ní zákonitě prohrává. Spousta věcí se do scénáře vůbec nevešla nebo je osekaná o zajímavé drobnosti a i ta nápaditá forma vyprávění skrz tentýž den v každém roce funguje na papíře mnohem líp. Když se ale oprostím od znalosti knihy, musím uznat, že film jako je jako romantické drama dobrý. Liší se od hromady jiných tuctových romantik, v lecčems je pořád originální a postava Emmy zůstala nesmírně sympatická. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to bylo něco jiného než jsem čekal. Místo avizované romantické komedie, mě čekalo plnohodnotné vztahové drama o přátelství, lásce a životě. S výtečnými dialogy (zejména u Emmy platí, že co věta to perla), jedním šokujícím zvratem a trochu zbytečným závěrem, který však paradoxně obsahuje jeden z nejhezčích momentů celého filmu. Příběh inspiruje k řadě zamyšlení nad životem a Anne Hathaway je skvělá. Dokazuje, že je výbornou herečkou a také potvrzuje status současné jedničky pro romantické příběhy. Jen jsem stále nemohl přijít na to, co jako Emma na protivném hajzlíkovi Dexterovi vidí. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (12)

  • V scéne, keď Emma (Anne Hathaway) vchádza so Jean-Pierrom do kaviarne, sú ceny na tabuli vo frankoch, v roku 2003 už však vo Francúzsku platilo euro. (skazinoska)
  • Po přečtění jednoho z prvních scénářů byla Anne Hathaway z role Emmy natolik nadšená, že ihned nasedla do letadla a letěla do Londýna, aby sama řežisérovi vyjádřila, proč je právě ona tou pravou kandidátkou. (Dlee)

Reklama

Reklama