Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když se člověk ocitne ve vězení, stane se z něj pouhé číslo, písmeno, jen další obyvatel malého zamřížovaného prostoru s podlahou potřísněnou krví. Přesně tak se cítí vězeň R v novém, jakoby paralelním světě s nekompromisními pravidly a tvrdými zákony, ve světě, kde čest není jen pouhé slovo. Je umístěn mezi ty největší drsňáky, v jejichž systému s pevnou hierarchií si musí vybojovat vlastní místo, a hlavně se naučit přežít. „V dopise od kamaráda, který si odpykával dlouhý trest, stálo: ‚Jen čekám a pokouším se nemyslet. Neptej se mne, jak se cítím, jen mi řekni, co se děje tam venku...‘, tak začal náš film,“ říkají tvůrci drsného dramatu R, které je společně se snímkem Prorok řazeno mezi nejlepší vězeňské filmy poslední doby. Mladí dánští filmaři se ve svém debutu především snažili vyhnout klišé příběhů za mřížemi a zprostředkovat divákovi autentický zážitek prostředí, kde se další bezpečnostní dveře otevřou, pouze když jiné za vámi pevně zaklaply. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavé autentické postřehy z dánského vězení.1) Realistické drama ukazuje, jak si lidé navzájem dělají peklo._____ 2) 32letý Michael Noer a 33letý Tobias Lindholm pojali svou scenaristickou i režijní celovečerní prvotinu naturalisticky._____K tomu Lindholm: A childhood friend of mine was incarcerated because of [minor] drug crimes. He started to write letters and I went to visit him. I had no idea what was going on in Danish prisons. People think it’s a country club, and not as brutal as in other countries. It is dangerous and violent..._____ Noer: ...the most shocking thing we learned was that it becomes a school for criminals. [Crime] is what you have to do to survive. If you come in as a minor criminal - and Rune is a weak prisoner, not a weak man - this is what happens to you. And you deal with a lot of racial issues._____Jediným profesionálním hercem je Johan Philip Asbæk. Ostatní naturščiky vybral reziser z řad bývalých vězňů._____ 3) Neobyčejně zajímavý rozhovor s tvůrci vysvětluje další detaily._____ 4) 28letý Pilou Asbæk (nový vězeň R - Rune) a 20letý Dulfi Al-Jabouri (Rašid) stejně jako i všichni ostatní odvedli vskutku přesvědčivou práci. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Michael Noer a Tobias Lindholm jsou borci už s příchodem jejich debutu s názvem R. U něj totiž dokázali, že mají nejen skvělé nápady, ale i to, že jsou prostě absolutní profesionálové a top ve svém oboru v rámci celé Skandinávie. R je hodně drsný a dost realistický příběh z vězení, které není úplně tak růžové, jak by si člověk představil, když by si přečetl jakýkoliv článek o Brejvikovi a jeho vězeňských patáliích v Norsku. Naopak. Trošku mi to na skandinávský vězeňský systém otevřelo oči a závěrečnou scénou utvrdilo, že Skandinávci jsou prostě borci na závěrečné filmové scény. ()

Reklama

Puddle 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, syrové a neskutečně autentické. Doufám, že mě nikdy nezavřou v Dánsku... Jo a jestli někdo někdy zfilmuje herní Manhunt, myslím, že by to měli být právě pánové Noer s Lindholmem. Co se atmosféry týče, tyhle dvě dílka si můžou absolutně podat ruce. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Vo väzení, do ktorého som nazrela na 99 minút, prežijú asi len tie najväčšie špiny a dokonca sa tam cítia viac ako pohodlne. Ak špina nie si, staneš sa. A ak sa nestaneš, skončil si. Niekto môže mať aj ohromné šťastie a pobyt vo väzení nejako vydrží a prežije. Naši dvaja hlavní hrdinovia ho teda moc nepobrali. Veľmi surové a skutočné. Pilou zase potvrdil, že je výborný herec a Dáni potvrdili, že im tie neveselé filmy skrátka idú. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejvíc maso film, jaký jsem kdy z vězeňského prostředí viděla! Ta všudypřítomná tíživá atmosféra strachu a bezvýchodnost situace, která hlavního hrdinu v podání vynikajícího Piloua Asbæka provázela snad na každém kroku, mi vůbec nedělala dobře. Tvůrci zašli až tak daleko, že ústřední postavu nechali napospas smečce těch největších místních kápů a jelo se bez mrknutí oka dál, což mě docela šokovalo. To konečné zúčtování s pouhopouhým přisluhovačem již zabitého vězně R jen potvrdilo autenticitu příběhu, který byl syrový až do morku kostí. Přesně tam někde jsem to fakt cítila, brrr... Mrazivě zneklidňující hudba u závěrečných titulků to celé ještě zpečetila. (90%) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Väznica, v ktorej bol film natáčaný, nesie názov Fonden Fængslet a nachádza sa v dánskom meste Horsens. (Jello Biafra)
  • Vo filme môžeme počuť dánsky a arabský jazyk. (Crybaby)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama