Reklama

Reklama

Kličkující rychlá auta, šílení taxikáři a osm miliónů potrhlých chodců patří ke každodenní práci Wileeho (Joseph Gordon-Levitt), jednoho z nejlepších poslíčků na kole v New Yorku. Vyžaduje to zvláštní povahu, jezdit na speciálním lehkém jednorychlostním kole bez brzd. Takoví jezdci musí být výbornými cyklisty, ale stejně tak jsou to sebevražední cvoci, kteří riskují, že se rozmáznou na zemi kdykoliv vyrazí do provozu. Ale chlapík, který je zvyklý hodně riskovat, tentokrát zažije daleko víc než kdy dřív. Rutinní zakázka se změní v závod o život ulicemi Manhattanu. Když Wilee vyzvedne poslední expresní zásilku toho dne, zjistí, že věci nejsou jako obvykle. Tentokrát se ho někdo doopravdy snaží zabít. (HBO GO)

(více)

Videa (21)

Trailer 1

Recenze (541)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pořádná jedhohubka do depresivního podzimu jak dělaná. David Koepp si dal tentokrát jako scénárista docela volno (ten příběh snad sfouknul za 5 minut), ale to je tady úplně jedno. Koepp totiž natočil evidentně přesně to, co chtěl. Jednoduchu oddechovou jízdu, která si na nic nehraje a jede na plyn od začátku do konce. Rychlému tempu pak pomáhají moderní vychytávky a hlavně výborná kamera. Levitt prodá své charisma i v té největší rychlosti a Shannon si svého až přehnaného záporáka dokonale užívá. Jen škoda trochu slabší konce. Sraz messengerů už byl přece jenom trochu moc. Jinak ale v rámci žánru spokojenost. 70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak tu borci z Tour de France nemali šancu. Gordon-Levitt šlapal do pedálov až skoro levitoval. Našťastie bol film ale krásne rasovo vyvážený, hoci mi tam chýbalo trochu viac Rómov a Eskimákov, ale asi sa nedá vyhovieť každému. Film má dobrú akciu bez zbytočnej streľby a výbuchov, zápletka a príbeh jednoduchšie, ale to na tento formát stačí. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Neskutočným zbesilým tempom mi tento fim pripomína legendárnu Lolu, ktorá behala o život. Od začiatku do konca sa neustále niečo deje. A aj keď sa na chvíľu nebicykluje a hrdina si kupuje obyčajný obed, tak vďaka strihu ma film celý čas neskutočný drajv. To že príbeh je jednoduchý absolútne nevadí. Scenáristicky je perfektne vymyslený a neustále dokáže v detailoch prekvapovať. Dej sa miestami vracia v čase, určitú udalosť sledujeme z iného pohľadu atď a nakoniec všetko do seba hladko zapadne. Aj postavy sa vydarili. Hlavný hrdina, ktorý nemá chuť sa zomlieť korporátnym štýlom života a radšej žije naplno s neustálym pocitu adrenalínu. Jeho sexy priateľka, kolega messenger s ktorým hlavný hrdina neustále závodí a nakoniec Michael Shannon ako záporák, ktorý si behom jedného dňa poserie celý život. Ale popritom stihne ešte mnohým poriadne zavariť. Hlavnou devízou filmu sú bicyklové scény ktoré majú neskutočnú dynamiku a pritom pôsobia prirodzene. Len v troch scénach je patrné vylepšenie CGI. Zvyšok vyzerá na starú dobrú kaskadérsku robotu plnú pôsobivých kúskov. Miestami ma to uchvátilo viac ako CGIčkové autonaháňačky, ktoré sú dnes štandardom. Perfektne je zvolená aj hudba a posledným hlavným hrdinom sú ulice New Yorku, ktoré dodávajú celému filmu neskutočnú atmosféru. Takže aj po druhom pozretí som nadšený a nenapadá ma nič, čo by sa na tomto filme dalo vylepšiť. 10/10. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Největší přínos Expresní zásilky v tuhle chvíli vidím v setření hranice (v podstatě naprostém splynutí) mezi dialogy a akčními scénami/závodními honičkami/naháněčkami. Když to řeknu zjednodušeně, ve filmech je typicky oddělená expozice od akce, postavy si napřed řeknou, co proti sobě mají a pak si to vyřídí na silnici, ale v Expresní zásilce si to sdělují už rovnou za jízdy. Film zcela těží z nezvyklého dopravního prostředku (totiž bicyklu) a moderních technologií (hands-free telefony, GPS), takže Wilee se snaží plnit svoje úkoly, utíkat před policajty, pronásledovat padouchy atd. a zároveň si u toho vyříkává partnerské problémy s (dočasně ex)přítelkyní a na dálku na sebe vzájemně cení zuby s kolegou-konkurentem steroidovým černochem. Rozkoš. Samozřejmě je to precizně odvyprávěné, informačně oddávkované a zároveň "ohlodané na kost" skoro až k sebeuvědomělému komentování některých základních vyprávěcích prvků a schémat. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Prostoduchá akční zábava. Ale až překvapivě dobře natočená. Gordon-Levitt dobrej jako vždy, ale výrazně jej zastiňuje Michael Shannon, který si tu střihnul nejroztomilejšího záporáka roku. Hlavně kvůli němu (a jak už jsem naznačil, perfektní režii a kameře) má smysl Premium Rush zhlédnout, byť se ani zdaleka nejedná o žádný scenáristický zázrak. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (12)

  • Během natáčení Joseph Gordon-Levitt naboural na kole taxík. Přestože si tak přivodil zranění obnášející 31 stehů na pravé ruce, popsal zážitek jako „Ku*va skvělý“. Na svou obhajobu poté dodal: "Byla to moje chyba, jel jsem příliš rychle." (MeanWhile)
  • V roku 2011 spisovateľ Joe Quirk podal žalobu v Severnom okrese Kalifornie, ktorá tvrdila, že film bol založený na jeho románe "The Ultimate Rush" z roku 1998. V roku 2013 ale sudca žalobu zamietol s tým, že ide o podobné diela, ale nejde o krádež autorstva. (Arsenal83)
  • Při honičce Wileeho (Joseph Gordon-Levitt) s příslušníkem NYPD nabourá policista do otevřených dveří vozu taxi a přeletí je. Vozem je Ford Crown Victoria, který ale nikdy nebyl vyráběn s bezrámovými okny. Pro účel filmu proto museli filmaři horní část dveří uříznout. (Baldic)

Související novinky

Johnny Depp už hledá nacistický poklad

Johnny Depp už hledá nacistický poklad

22.10.2013

Studio Lionsgate oficiálně oznámilo, že v pondělí bylo v Londýně zahájeno natáčení akční dobrodružné komedie Mortdecai. Název je zároveň jménem hlavní postavy, štramáckého a trochu snobského… (více)

Levitt a Brolin prolévají krev ve Městě hříchu

Levitt a Brolin prolévají krev ve Městě hříchu

10.01.2013

Joseph Gordon-Levitt sice letos neuspěl s Expresní zásilkou (přinejmenším komerčně), ale Looper a hlavně Temný rytíř povstal byly velké hity. Není divu, že se jej mnozí snaží získat do svých projektů… (více)

Reklama

Reklama