Reklama

Reklama

Scotland Yard za Sherlockem přijde s podivným případem ministrova syna a rozbitých soch premiérky Margaret Thatcherové. (Netflix)

Recenze (109)

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zle prekalkulované a s výraznými nedostatkami, čo sa naratívnej logiky týka. Epizóda pomerne dosť hraje na city, ktorým sa však ja niet a niet poddať. Z najväčšej miery za to môže fakt, že postava Mary mi už vážne liezla na nervy. Jej chovanie bola z väčšiny prípadov veľmi iritujúce a miesto sĺz sa mi popravde uľavilo, že skonala. Jediné, koho mi bolo ľúto, je John, ktorý sa práve stal slobodným otcom. Avšak jeho trúchlenie sa mi vďaka nedávnej a pre dej zbytočnej afére nezdalo príliš úprimné. Len škoda, že sa Sherlock a John zase rozhádali, čo celú situáciu náramne skomplikovalo. Žiaľ, epizóda pôsobí veľmi rozpoltene, hoci nám to začne mimoriadne slušnou mysterióznou atmosférou, nakoniec sa to prepadne do predvídateľnej a umelej melodrámy. A akčnejší ráz Sherlockovi ozaj nesedí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Solidně krůček po krůčku budované ticho před bouří. Jenomže ve finále ani nezahřmí. Co nezahřmí, ono se sotva zablýskne. Ono to v zásadě i tak stačí; zvlášť když se to sympaticky krom několika mála minut drží v seriózní (v moffato-gatissovském smyslu) rovině na úkor komediální (jeden by skoro bál, že to bude sitcom Sherlock a mimísek). Jede se na "bondovské" vlně. Problematické jsou však do určité míry obě stěžejní roviny. Krimi linka se nadějně rozkomíhá do dobře šesti směrů (a se Šesti Napoleony si to pohrává v duchu úvodních sérií), aby vyústila v pointu jasnou od prologu a jakkoli osobní rovina hraje prim, tak tím že je celá z pohledu Sherlocka a čistě o něm, tak se dostatečného prostoru nedostává Watsonovi, který je trestuhodně upozaděn (a přiznejme si, že Holmes je bez svého Watsona poloviční i v předlohách; natož zde). Kvůli čemuž nemá finále ten správný náboj, jaký tvůrci zamýšleli. Má však potenciál, co se zajímavě rozjetých linií pro zbytek sérii týče. Rozhodně tedy zatím nejslabší epizoda, ale nikoli vyloženě slabá či marná, byť možná až moc na hraně toho, kdyby se již měla ozvat paní Hudsonová s "Norbury". ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Hlavní pozitivem je to, že nás konečně opustila paní Watsonová, jejíž účast byla v seriálu tak nějak navíc. Celkově se jedná o výrazně méně zajímavou epizodu, než bývá seriálový standard, na které jsem býval zvyklý. Sherlock bleskurychle vyřeší jeden velmi pěkný případ a zbytek se bohužel opět věnuje minulosti paní Watsonové, která mě absolutně nezajímá, abych byl upřímný. Dalším negativem pro mě bylo vylíhnuté dítě, které bude zřejmě spíše přítěží. Nelíbil se mi ani naprostý přehršel komunikačních zařízeních, která nám všem byla ukázána. V příštím díle se evidentně najde Bilbo Pytlík tu květinkovou paní z autobusu a bude opět šťastný. Závěr dílu byl poté poměrně o ničem. Na Sharlocka jsem se moc těšil, takže jsem si užíval jenom samotného pohledu na něj. Nicméně, musím prostě uznat, že tento díl stál dost za hovno. Budu pevně doufat, že si v tom nacházejícím podstatně vylepší reputaci. ()

Thommie 

všechny recenze uživatele

To, že nastává problém, je zřejmé už z traileru při "Something's coming", což je hláška, kterou používají filmaři v momentě, kdy rozhodně "Nothing's coming". A taky že jo. Naprosto zbytečný díl vezoucí se na vrstvě šlehačky první a druhé řady a je to nuda jak cyp. Tohle je problém, kdy se začne stereotyp seriálu využívat moc brzo a nikomu z tvůrců nedochází, že kvůli tomuhle se na Sherlocka fakt nedíváme. Spoiler: Jedno pozitivum tenhle díl má a sice, že nás zbavil Mary. Aspoň doufám. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock je zpátky a už to samo o sobě je veliká událost... Jenže toho, co mám na Sherlockovi asi nejradši, tedy vzájemné špičkování mezi slavným detektivem a jeho parťákem Watsonem, je v tomto díle zatraceně málo a naopak toho, co mi na téhle adaptaci dosud vadilo asi nejvíc - superagentka Mary - tak té je zde zase víc než dost... Sherlock je taková mašina, že na svém iPhonu udílí pokyny několika vyšetřovatelům najednou a řeší jednotlivé záhady na počkání, takže pokud něco řeší delší dobu, je to v podstatě jen návrat Moriartyho - jenže Moriarty bez Moriartyho vlastně ztrácí své kouzlo a tak se tohle téma stává pomalu ale jistě otravným... Závěrečné finále v londýnském mořském světě je jedno velké zklamání, kdy si prostě myslím, že jedna stará bába s pistolkou by proti "SuperMary", Sherlockovi a snad dvěma ozbrojeným strážníkům neměla mít šanci - na druhou stranu tím odpadá výše uvedená neojtravnější stránka celé série... A to je pro dvě následující epizody zatraceně dobře... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Ďalším prepojením na Doyleovu "Žltú tvár" je Watsonova veta Mary: "I might not be a very good man, but I am better than you give me credit for." Túto vetu povedal pán Grant Munro jeho manželke Effie, ktorá, podobne ako Mary, pred svojím manželom niečo tajila. (Phosphorus)
  • Scéna, v ktorej Sherlock požiada pani Hudsonovú, aby mu pošepla meno antagonistky "Norburyová" (orig. "Norbury"), kedykoľvek sa jej bude zdať, že je namyslený či príliš sebaistý, naráža na podobnú žiadosť, ktorú dal Sherlock Watsonovi v knižnej predlohe príbehu Arthura Conana Doylea "Žltá tvár" ("The Adventure of the Yellow Face"). V nej je Norbury miesto jedného z prípadov, v ktorom zlyhali schopnosti tohto slávneho detektíva. V oboch prípadoch je to symbol Sherlockovho prenáhlenia sa a precenenia svojich schopností. (Phosphorus)

Reklama

Reklama