Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

P1tr 

všechny recenze uživatele

Klasický případ filmu, který "udělali" herci. Scénář je jen hřištěm, na kterém se herci naplno vyřádí jako děti za klidného dozoru režiséra. Častou může být divadelní předloha vadou na kráse filmu, ovšem tentokrát je to přesně to, co je potřeba. FIlm se drží divadelní struktury, což vyúsťuje v dlouhé scény, které ač ne vždy jsou pro příběh důležité, mají díky famózním hercům pokaždé nádech osudovosti. Zkrátka radost pohledět na dost možná nejlepší herecký koncert, co jsem zatím měl možnost vidět. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Miluju tento typ filmů, ale trochu ve mně vzbuzovalo nedůvěru jméno režiséra, protože ten jinak točí pěkný sračky. K tomuhle jeho dílu ovšem nemám výhrady. Ale pokud seženete takovou hereckou sestavu, tak snad ani nejde natočit špatnej film. Jinak já nemám moc rád nikoho z bratrstva Baldwinů, ale tady Alec Baldwin, přestože se na obrazovce objeví asi na 5 minut, mi snad utkvěl v paměti nejvíc ze všech herců. 90% ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Těžko je mi hodnotit, protože herecký ansámbl byl úžasný, Al Pacino-Jack Lemmon-Ed Harris-Kevin Spacey se mi moc líbili a jim není co vytknout.. Bohužel snímek až tak zajímavý není, spíš jsem měla dojem, že sleduji přehlídku ukňučených a ubrečených polomužů.. Ono asi takhle, pokud se někdo domnívá, že být prodejcem či obchodním zástupcem může být každý, tak se holt mýlí, být jím nemůže.. ()

šerminator 

všechny recenze uživatele

Tolik hereckých hvězd a nic z toho. Nebavilo mě se dívat jen na partu zoufalců a vyhořelých obchodníků. Nebyl tam žádný vývoj ani dějový posun. Nadnešeně jen jedna místnost a samí looseři. Nejlepší byl Jack Lemmon a Alec Bladwin. Všichni ostatní své role až přehrávali, zvláště Pacino. On je vynikající, ale nevadilo by trochu ubrat. Tohle prostředí fakt není zajímavé a zápletka tupá. Celkově nemastné neslané, průměrné. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. David Mamet si všiml dramatického potenciálu profese marketéra, které jsem se sám svého času věnoval (šlo o jiné zboží, ale stejný princip) a tato zkušenost mi trochu znesnadňuje snahu dívat se na film jako na metaforu něčeho většího za zdmi call centra, kde se převážně odehrává. Umění přesvědčit klienta o něčem, co nepotřebuje, že bez toho nemůže žít, je převážně konverzační a takový je logicky i film. Často opakované pochybnosti, nakolik mohla či nemohla režie zdynamizovat Mametovu hru, velkoryse nechám stranou, protože ta hra je zkrátka dobrá. Každý z konkurentů má vlastní metodu přesvědčování. Někdo vsadí na stylizaci "řeknu vám to narovinu", někdo na roli spikleneckého přítele rodiny; někdy se vyplatí uplatnit nesmlouvavou autoritu a jindy citové vydírání, to už podle nátury prodejce i vytipovaného klienta. Al Pacino a Jack Lemmon tohle vystihli, jako by jakživi nedělali nic jiného, a z obsazení proto trochu vyčnívají. Pouze je totiž vidíme i "v terénu". Alan Arkin, Ed Harris a Kevin Spacey řeší převážně interní trable , přičemž na sobě navzájem uplatňují profesní přesvědčovací návyky. Vzásadě filmu zazlívám jen dvě věci - 1.) kdyby vynechal alespoň polovinu fuckování ve všech pádech, byl by o pěkný kus kratší a stravitelnější, 2.) čekal jsem nějakou fatálnější pointu. 80% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (11)

  • Velký podíl na obsazení Kevina Spaceyho jako Johna Williamsona měl Al Pacino. Pacino viděl Spaceyho hrát na Broadwayi a byl jím natolik unešený, že přemluvil režiséra Folyeho, aby Spaceymu nabídl roli. (casyy)
  • Behom natáčania filmu ho herci nazývali Death of a Fuckin' Salesman. (Flipper)
  • Herci, kteří zrovna nemuseli být v době natáčení na place, se chodili dívat na herecké výkony svých kolegů. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama