Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Opravdová lahůdka. Herecká esa rozehrávají drama plných unikátních dialogů a monologů. Jen si myslím, že ve filmu to nemůže tak působit, jako v divadle. S! Jaký páky nasadil Al Pacino v baru a vysvětloval klientovi, jak to v životě "chodí" S! bylo opravdu famózní. Říká se, že všeho se dá přejíst, ale takových to lahůdek asi velmi těžce. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* Je pravda, že jsem si pro tohle konverzační drama vybral nevhodný čas, ale i tak si myslím, že ani jindy bych si ho neužil víc. I když je film dobře zpracován a na první pohled zaujme herecké obsazení, tak divadelní předlohu nelze přehlédnout. Nastolená hra je zajímavá a dobře se tu ukážou charaktery jednotlivých lidí a vlastně žádný klaďas se tu nenajde a jen dokazuje to, že se obchoďákovi vlastně nikdy věřit nedá ;-). Co mi nejvíc nesedlo bylo staromódní zpracování i styl filmu včetně hudby a trošku i český dabing, ale za to film nemůže. Navíc příběh byl utahaný, moc ukecaný a chvilkami nezáživný, a proto jen ty dvě hvězdy. Jde však jen o moje subjektivní hodnocení a pro jiného, zejména staršího diváka lákajícího toto téma a k tomu trochu krimi, může bavit víc. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z filmu je extremně patrné, že se jedná o divadelní hru, což by nevadilo, kdyby to opravdu nebylo až tak divadlo, že mně přišli filmové prostředky uplně zybtečné. Samozřejmě herci dobří, film ale výrazně ožije až s příchodem Al Pacina na scénu, možná to bylo jeho postavou, ale možná taky tím, že ten chlap když někde je, tak ostatní jako kdyby se ztratili. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Břitké, precizně napsané dialogy si plně zasloužily skvostné obsazení - pro mne je favoritem Jack Lemmon, i když Spacey, Harris a Pacino podávají tradičně nadprůměrné výkony. "Konkurenti" to je ostrá jízda plná výbuchů emocí - a to je paradoxně i největší slabina tohoto filmu. Trochu zde chybí gradace, všichni celou dobu řvou, nadávají a jedou na plný plyn, takže divák postupně otupí. Přesto jde o nespravedlivě pozapomenutý snímek, takže PUT THAT COFFEE DOWN a věnujte mu chvilku svého cenného času. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Miluji tahle konverzační dramata. Když je o čem mluvit nebo když je třeba to okecávání o ničem a směřující k jedinému cíli -prodat, podáno takovýmto poutavým a strhujícím způsobem jako je tomu o obchodních zástupců, představovaných ve filmu pány Lemmonem a Pacinem. I výkony ostatních herců v této slavné sestavě stojí za to. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Postava Blakea v původním scénáři vůbec nebyla. Když však David Mamet psal scénář pro film, rozhodl se tuto postavu napsat přesně pro Aleca Baldwina. (becki_tu)
  • David Mamet napsal původní divadelní hru a následně scénář pro film na základě svých vlastních zkušeností. V době, kdy se ještě nemohl naplno prosadit jako autor, pracoval v realitní kanceláři jako manažer – měl tedy stejnou funkci, jako má ve filmu postava Kevina Spaceyho. (DavePave)
  • Alec Baldwin se kromě postavy Blakea, která byla napsaná speciálně pro filmovou verzi, připravoval i na možnost, že by nakonec hrál Rickyho Romu. Hrozilo totiž, že Al Pacino na natáčení nebude dostupný. O tuto roli se zajímal i Joe Mantegna, který ztvárnil Rickyho Romu jako první – v roce 1984 v divadelní hře na Broadwayi. (DavePave)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama