Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Miluju tento typ filmů, ale trochu ve mně vzbuzovalo nedůvěru jméno režiséra, protože ten jinak točí pěkný sračky. K tomuhle jeho dílu ovšem nemám výhrady. Ale pokud seženete takovou hereckou sestavu, tak snad ani nejde natočit špatnej film. Jinak já nemám moc rád nikoho z bratrstva Baldwinů, ale tady Alec Baldwin, přestože se na obrazovce objeví asi na 5 minut, mi snad utkvěl v paměti nejvíc ze všech herců. 90% ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Glengarry Glen Ross” ma na začiatku oslovil najmä pestrým, hereckým obsadením, na čele s Jackom Lemmonom a Alom Pacinom, ktorým zručne sekundoval i zvyšný ansámbel, v zložení Eda Harrisa, Alana Arkina, ďalej Kevina Spaceyho, a za nimi hneď nasledujú Jonathan Pryce s Alecom Baldwinom. 7 hereckých osobností, to bolo pre mňa najhlavnejším lákadlom, prečo dať filmu vôbec šancu, alebo všetci predviedli jeden herecký koncert, ktorý sa každý deň určite nevidí. Z celkovo „siedmich statočných” , nakoniec vyberám ústredné kvarteto realitných agentov, okolo ktorých sa to v podstate celé točí...Treba tiež podotknúť, že sa pôvodne jednalo o hru D. Mameta, a tak ani výsledný film nie je od tohto faktu príliš vzdialený, pretože skrátka väčšinu času, ak nie stále, pôsobí javiskovým dojmom, čo má svoje klady i zápory. Medzi pozitíva by som zaradil vskutku štipľavé dialógy postáv, a zase negatíva sa týkajú nezaujímavej réžie Jima Foleyho. Vidieť sa to síce oplatí, no na potenciálnych "svätuškárov" môže spadnúť lavína samých vulgarizmov, a tak si to radšej dopredu rozmyslite, než by ste mali byť potom strašne pohoršení. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po delší době skvělé konverzační drama, které si svým tempem a nábojem vůbec nezadá s kdejakým akčním filmem. Pochybovat o hereckých schopnostech všech aktérů a hlavně tedy samozřejmě "Big Ala" by se rovnalo čirému šílenství. S blížícím se závěrem si divák uvědomí, že by se na podobné galapředstavení mohl koukat třeba celý den. 75% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Spíše herecký koncert hvězd - Pacino, Lemmon, Harris, Spacey, Baldwin - než dech beroucí podívaná. Děj je v podstatě minimální , buď prodáš pozemek a dostaneš i Cadillac jako cenu, nebo jsi vyhozen. Vzájemné vztahy v kanceláři jsou velmi cynické a nekolegiální, člověk je zde člověku vlkem. Ještěže ty konverzačky fungují na 100%. Hodně ostrý pohled na nesmlouvavý svět prodejců nemovitostí. A těžko říct, který z nich je ten největší hajzl. Trailer: http://www.metacafe.com/watch/4177068/glengarry_glen_ross_movie_trailer/ ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom nevystupuje žiadna žena. Pretože je z prostredia obchodných zástupcov. Tí pracujú stále a k rodine sa dostanú, až keď je obchod uzavretý. Ale čo ak sa to jednoducho nepodarí včas? Začne sa špekulovať a snaha obísť legálny spôsob vyzerá ako jediné východisko. Kolegom a klientom to však veľmi neprospeje. Bezchybný herecký koncert, zastrešený podobne kvalitným scenárom. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Neprobíhal žádný casting, všechny role byly přímo nabídnuty konkrétním hercům. Alan Arkin dvakrát odmítl postavu Aaronowa, protože mu přišla jako moc velký hlupák. (DavePave)
  • Alec Baldwin se kromě postavy Blakea, která byla napsaná speciálně pro filmovou verzi, připravoval i na možnost, že by nakonec hrál Rickyho Romu. Hrozilo totiž, že Al Pacino na natáčení nebude dostupný. O tuto roli se zajímal i Joe Mantegna, který ztvárnil Rickyho Romu jako první – v roce 1984 v divadelní hře na Broadwayi. (DavePave)
  • Název filmu odkazuje na dvě realitky – Glengarry Highlands a Glen Ross Farms, obě zmíněné i ve filmu. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama