Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

P1tr 

všechny recenze uživatele

Klasický případ filmu, který "udělali" herci. Scénář je jen hřištěm, na kterém se herci naplno vyřádí jako děti za klidného dozoru režiséra. Častou může být divadelní předloha vadou na kráse filmu, ovšem tentokrát je to přesně to, co je potřeba. FIlm se drží divadelní struktury, což vyúsťuje v dlouhé scény, které ač ne vždy jsou pro příběh důležité, mají díky famózním hercům pokaždé nádech osudovosti. Zkrátka radost pohledět na dost možná nejlepší herecký koncert, co jsem zatím měl možnost vidět. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert všetkých zúčastnených. Jeden z tých filmov, kde si každý strihol úlohu ktorou chcel ukázať, že vie. Aj napriek tomu, že to vychádza z Mametovej hry, je film dynamický a vôbec nepôsobí divadelne. Čo je super. Niektoré adaptácie podobného rázu toto šťastie nemajú. Prvé dejstvo v daždi je skvelo atmosférické, to druhé naplno ukazuje rôznorodosť charakterov tvárou tvár nedobrej situácií. Jeden z tých filmov, ktoré je dobré vidieť, ak si myslíte, že z USA prichádzajú len bezduché zlátaniny. Toto je high class chuťovka. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělé konverzační drama, kterému jednoznačně vévodí Al Pacino. A ponaučení? Lidi jsou svině a když ji teče do bot udělají cokoliv aby šel ke dnu někdo jiný a ne oni. - Jak se jmenuješ? - Naser si... tak se jmenuju! A víš proč, panáčku? Protože tys tu přijel v hyundai a já v bavoráku za $80,000. Takhle se jmenuju. A tvoje jméno je "Nevyhovující. " ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Z toho divadelnost přímo čiší a to není pochvala. Glengarry Glen Ross má jen minimum lokací a skoro žádný děj. Všechno podstatné se odehrává v jedné místnosti během nekonečných dialogů mezi sedmi muži pod tlakem. Jednotvárných dialogů, nutno podotknout a navíc vzájemně zaměnitelných. Každá postava vše co řekne, dřív nebo později zopakuje skoro stejnými slovy. A když ne ona, tak se recyklace frází chopí někdo další. Jediné pozitivum je, že se u toho všichni zúčastnění trumfují v brilantním herectví. Kdyby to nebylo mrhání hvězdnými jmény, tak bych řekl, že by ze scénáře šlo natočit výborný středometrážní film s ukázkovou psychologickou rozborkou. Na hodinu a čtyřicet minut se toho ale stane příliš málo. ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Přepis divadelní hry, ale opravdu povedený. Na slovní laškování s prodejci vážně nejsem, ti musí raději o dům dál. Možná by mohlo něco ulítnou mě a holubička by to nebyla:-) . Ovšem tahle konverzačka byla fantazie, zejména pánové Jack Lemmon a Al Pacino to pojali ve velkém formátu. Paradoxně se soutěž o parádní bourák a stálé místo ve firmě rafinovaně zvrtává.Hodně správně ukecaný snímek plný ulitlých sprostých výlevů. A to zakončení jsem vážně nečekala. Pokud vás láká slovní přestřelka mezi firemními prodejci jen o tom jak dobře narafičit, nalhat a prodat reality a nevadí vám interiérové omezení tak doporučuji. Samozřejmě jen krásně peprný originál:-)ten mě pobavil. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Behom natáčania filmu ho herci nazývali Death of a Fuckin' Salesman. (Flipper)
  • Neprobíhal žádný casting, všechny role byly přímo nabídnuty konkrétním hercům. Alan Arkin dvakrát odmítl postavu Aaronowa, protože mu přišla jako moc velký hlupák. (DavePave)
  • Herec Jack Lemmon řekl, že při natáčení Konkurentů zažil ten nejlepší herecký kolektiv, v jakém se kdy ocitl. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama