Reklama

Reklama

Série(11) / Epizody(92)

Obsahy(1)

Do hlubin času a prostoru nekonečného vesmíru. Od velkého třesku až po hledání života v hlubokém vesmíru. Z miniaturního bodu menšího než atomová částice vzniklo něco, co dnes nazýváme vesmírem. Vývoj galaxií, které dnes máme nad hlavami, trval miliardy let. Od objevu první planety obíhající kolem jiné hvězdy, bylo doposud rozpoznáno na stovky dalších slunečních soustav. V naučném dokumentu Jak funguje vesmír prozkoumáme nejen zrod vesmíru, ale podíváme se i na planety a jejich měsíce, které se jeví jako vhodné pro vznik života. Černé díry, supernovy, obrovské koule žhavého plynu, osamělé ledové světy a mnoho dalšího krásného a neuvěřitelného... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

Nethar 

všechny recenze uživatele

Úžasný seriál. Animace jsou nejlepší, jaké jsem v dokumentech o vesmíru viděl a není to občasný obrázek mezi povídáním odborníků, pohledy na vesmír (vytvořené v počítači) zde tvoří drtivou většinu záběrů. Snaží se to hnát trochu na efekt, epická hudba a vědci popisující fyziku s vykulenýma očima, ale neklesá to do nějakých pouťových atrakcí, jako že "každou chvilkou nás něco sesmahne" nebo "je to strašné, nedá se nic dělat, sbalte si věci, Slunce příští týden asi už dohoří", jak to občas (čti: furt) dělá seriál Universe. Ta efektnost se mi ke skvělému vizuálu hodí, hudba mi to dolaďuje, a když se u toho člověk zamýšlí nad tou vesmírnou dálavou, je to paráda - takový díl o hvězdách a výbuchu supernovy, díky kterým můžeme vůbec existovat, z jejichž zbytků jsme složeni, mě obzvlášť dostal. A je to nové, velmi nové, takže zde nezaznívají nějaké zastaralé teorie, ale vše je up to date, aspoň do té míry, co vím. Čili protože to sleduji, nedozvěděl jsem se nějaké převratné novinky, ale je to skvěle zpracované a já jsem rád, že existuje už i druhá série, na kterou se okamžitě vrhám. Co bych vytknul je, že ačkoliv je to jenom osm dílů, dost se to opakuje, hlavně z dílu do dílu. Jako by chodily po dvojicích a ten druhý vždy hodně opakoval přesně to, co už zaznělo v předchozím. To bylo zbytečné, ale když si člověk dá mezi díly pauzu, tak to neuškodí. EDIT duben 2014: Dokoukal jsem už i druhou sérii. Opět vizuálně parádní, ale fakt se to hodně opakuje. Z prvních dílů jsem byl přímo znuděn, protože to šlo hodně o známých věcech z jedničky, některé záběry se i opakují, ale pak přišly zajímavé díly a já to všechno odpustil. Vědci stále ohromení a vykříkují dokola slova jako "Amazing!" a "Unbelievable!" a tak podobně, všechno se řekne pětkrát a animace k tomu stejně tak, když už ji vytvořili. Ale musím tu pětku nechat, i když už je hodně s odřenýma ušima. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci a nesrovnávat s klasickým Saganovým dílem Cosmos, ke kterému se toto dílo hlásí zcela otevřeně už první větou v prvních 4 sekundách prvního dílu. Bohužel, zatímco Cosmos je nadčasový, a i když jsou některá fakta velmi mírně zastaralá, celkový obrázek, koncepce, poselství je svěží i po 33 letech -- How the Universe Works je nechutně poplatný době, ve špatném slova smyslu. Řídí se koncepcí, že divákovi je potřeba se podbízet, klesnout na nejnižší možnou rovinu inteligence, podávat úplně vše, i nejbanálnější fakta, dryáčnickým tónem. Snaží se ohromovat úplně vším: Hudbou, která neustále, celou dobu, je v poloze vyhroceného finále epické sci-fi bitvy ve vesmíru (fakt to otravuje). Strašlivě kýčovitými rendery obrázků vesmíru. Vědci si hladí ego každým slovem a umlacují diváky číslovkami, vypravěč profesionálním tónem vykřikuje fráze. A přitom vše klouže po povrchu. Příklad: (2. díl, o černých dírách): Their power comes from one of the primary forces in nature: gravity. Pak tam vystoupí vědec a řekne: The fundamental principle of the gravity is: It sucks. No dopr... Nahraďte si slovo gravity slovem God a je to úplně stejné zaklínadlo bez obsahu. Přitom podstatu gravitace (tedy zakřivení prostoru) znázorňuje screensaver, co u toho jede, ale nikdo se nezmíní. Ale hlavně, že "sucks". Celým dílem se line zásadní poučka žurnalismu, tedy že zprávy neexistují, existují jen špatné zprávy. Když se tedy něco ilustruje, tak zásadně na kosmických katastrofách, kdy do sebe mlátí planety pod různými záminkami, kterými nás vědci ohromují. Ach jo. Ještě k Saganovi: Zde se vše tvrdí jako nezvratné dogma a osobní zásluha přednášejícího. Sagan, poměrně narcistický, měl v sobě zde chybějící pokoru -- když uváděl spekulaci nebo domněnku, neopomněl dodat: Well, maybe.... Miss you, Carl. ()

Reklama

U_S_O 

všechny recenze uživatele

Fakty, fakty, fakty...žiadne blábolenie stále o tom istom ale každú minútu sa dozviete niečo nové. Vzhľadom na menší počet dielov to v informáciách prekonáva aj seriál The Universe, kde niektoré diely sú slabšie. Ku koncu každého dielu vás doslova nútia sa zamýšľať nad našou existenciou a premýšľaním nad tým akí sme vo vesmíre jedineční, aké sme mali šťastie, že naša planéta sa nachádza práve tam kde sa nachádza, že máme atmosféru, ktorá nás chráni pred smrteľným slnečným vetrom, že máme mesiac, že nás zatiaľ nezasiahol žiadny ničivý asteroid či smrtiaci lúč neutrónovej hviezdy...Proste geniálna séria s množstvom neskutočných informácií, podávaných spôsobom, ktorý vám dokáže rozbúšiť vaše srdce! Najlepší diel bol asi o čiernych dierach. (95%) ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem díly o Velkém třesku a černých dírách, na další už jsem neměl žaludek. Jen stručně, abych neopakoval výstižné komentáře kirmakX6on a zelvopyr. Tvůrci se vyžívají v katastrofických animacích, s velkou pompézností předkládají vědecké závěry a nevědecké domněnky, které budou nové snad jen pro žáky základní školy, a s vysvětlováním se téměř nenamáhají. Takový dokument dělá skutečné vědě, která je založená na kritickém hodnocení výsledků, medvědí službu. Jediné, co mně zaujalo, byly probíhající a plánované astronomické projekty. Někteří vědci jsou zkrátka prodejné děvky a za peníze půjdu sdělovat svoje moudra i do seriálu této úrovně. Proto jsem vždy oceňoval vědce, kteří s podstatně nižšími prostředky dokáží tvořit nepoměrně kvalitnější dokumenty: http://www.sixtysymbols.com/ Pro srovnání: v pět videích o černých dírách o celkové délce 47 min (odpovídá délce jednoho dílu seriálu) stačili autoři vysvětlit vznik černých děr (Schwarzschildův poloměr), srážku černých děr, evidenci pro jejich existenci, jejich vyzařování a aktuální pohled na pád do černé díry. Pohled na záření černé díry jako na analogii dynamického Casimirova efektu byl pro mne zcela nový. ()

chimeracerberus 

všechny recenze uživatele

Nechápem, prečo sa jedná o takto veľmi “zabudnutý“ seriál. Je úplne jedno ktorou časťou seriálu začnete, lebo v každej sa rozpráva o inom. Mňa na prvý pohľad zaujala počítačová grafika. Bola tak názorne jednoduchá, ale pritom tak dejovo prispôsobená, že by som si asi len ťažko vedel predstaviť Slnko, ako pred skonaním svojho života pohltí zem. Ale aby ste si nemysleli, že je všetko v tomto seriáli počítačové. Nájdete tam princípy strojov, ktoré napodobňujú vesmír u nás na zemi. Ako príklad spomeniem tokamak, alebo simulátor magnetického poľa zeme s tekutým jadrom. Všetko to je vysvetlené spôsobom, ktorý podľa mňa pochopí každý. V každom diely Vás nútia rozmýšľať nad našou existenciou a aká veľká súhra náhod stvorila našu Zem. Po prebratí všetkých týchto myšlienok som sa rozhodol nasledovne: HUDBA:7/10 * ORIGINALITA:8/10 * LOGICKOSŤ:10/10 * DEJ:10/10 * EFEKTY:9/10 ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama