Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

Satan 

všechny recenze uživatele

Velmi surové, brutální, kruté, nemilosrdné, ale také nesmírně citlivé, romantické a svým způsobem "nehollywoodsky" pravdivé. Hilary Swank zde předvádí DOKONALÉ herectví, kdy se musela připravit jak po fyzické, tak hlavně po mentální stránce, a jde jí to sakra dobře. Oscar naprosto zasloužený. Příběh je na motivy skutečných událostí a to trochu svazovalo jinak vcelku povedený scénář a své udělal i řízný soundtrack. Hlavní síla snímku tkví ale v poslední půlhodině, která působí jako velká emotivní deka na diváka a šokuje ho jedním naturalistickým záběrem za druhým. Kluci nepláčou...ale vím minimálně o jednom, který to při titulcích nevydržel. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Bez diskuse jeden z nejlepších filmů, který jsem kdy měl možnost zhlédnout. Film mne naprosto odzbrojil a než jsem se stačil rozkoukat, tak už byl v půlce, tak rychle ten čas s tímto filmem utíkal. A vlastně jsem během sledování filmu zkontroloval čas pouze dvakrát, což je u mne velmi výjimečné. Už to značí, že film mne dokázal doslova přikovat do křesla a neopustit ho. Hilary Swank zahrála postavu natolik mistrně a uvěřitelně, že jsem měl pocit, že sleduji opravdový příběh. Herecké výkony byly prostě grandiózní, k tomu snad není více co dodat. A co mne doslova šokovalo, když na konci filmu bylo uvedeno, že film byl natočen podle skutečné události, o tom jsem po celou dobu sledování filmu neměl ani zdání a úplně mne to dostalo. Je sice smutné, že tu vychvaluji a vynáším až do nebes, vlastně že tu my všichni vychvalujeme film, který by nevzniknul, nebýt krveprolití a smutného konce jakési Teeny a Candance. Mnohem raději bych si tento film odpustil výměnou za život těchto žen, ale bohužel stalo se, a naštěstí je to natočeno a hlavně zahráno kvalitně a já nemohu jinak, než dát maximální hodnocení, protože tohle je jeden z těch mála filmů, které vám ulpí ve vaší hlavě až do smrti. Ale ať chci nebo ne, nemohu se vyhnout srovnání s jiným filmem, který byl také podle skutečné události, také o transsexualitě a homosexualitě a také hlavní postava skončila v krvi, když ji kdosi umlátil ve spánku baseballovou pálkou. Sice se jednalo jen o TV film, ale také stejně úchvatný a stejně zdrcující. Někteří z vás možná znají název filmu, ale raději ho zde napíšu. Jedná se o film Vojákova dívka a kdysi nám ho nabídla v rámci Filmového klubu ČT2. Pokud vás tedy tento film dostal, zkuste i ten druhý a uvidíte, že si jsou v lecčems podobné... ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 3/10 Efekty 3/10/// +drsné a dost dobře zahrané, dokonalá proměna hlavní představitelky -film působí jako by byl natočen před 20ti lety/// Hůř se to hodnotí. Tak jak teda? Film je dost dobrý a pokud si připomenu že je podle skutečné události, tak mě až mrazí. Je to prostě drsný co se všechno může v partě a nebo v určité oblasti odehrávat. Některé scény byly opravdu silné. Zvláště náklonost a láska kterou prozařovala Chloe Sevigny se jen tak nevidí. Jenže kromě zmíněného mi toho film moc nedal. Trošku se u mě minul účinkem a tak nějak jsem ho prosvištěl aniž by mě samotný film nějak více oslovil. Nehledě na to, že Hilary Swank už navždycky uvidím jako chlapa a to je docela hnusná představa. Stačí mě když se podívám na fotky z kteréhokoliv filmu a uvidím tam Brendona. Tak nevím jestli to holka s touhle rolí vyhrála/// Celkem 44%/// ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Hilary Swank a také opomíjené Chloe Sevigny. Drsný, emocionálně silný snímek, ale neoslovil mě tak jak jsem si představoval. Určitě zasloužený Oscar pro moji oblíbenkyni Hilary. Ale filmu prostě něco chybí a úplný závěr mi přišel trochu moc líbivý, až falešný (klasické filmové "true story"), takže "jen" 80% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný herecký výkon Hilary Swank! Od holky z Nového Karate Kida bych nic podobného nečekal. Podobné uznání zaslouží i Chloë Sevigny, která jí je rovnocennou partnerkou. Režisérka byla zjevně dobře připravená a téma ji evidentně zajímalo. Vždyť o tom o čtyři roky dříve natočila stejnojmenný krátký film. Díky jim všem nevzniklo nic prvoplánově bulvárního, ale silné a věrohodné drama chlapce v dívčím těle. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Matka Teeny Brandon (Hilary Swank) JoAnn Brandon prohlásila, že její dcera ve skutečnosti nebyla transsexuál a necítila být se mužem. Teena si prý svou identitu pěstovala jako obranu před muži, protože ji jako dítě opakovaně zneužíval její strýc. (casyy)
  • Vzhledem k tomu, že skutečný Teena (Hilary Swank) nezahájil hormonální substituční terapii ani nepodstoupil operaci potvrzující jeho pohlaví, byl někdy novináři v médiích označován za lesbičku. Někteří však uváděli, že Teena prohlásil, že plánuje podstoupit operaci změny pohlaví. (MFJD)
  • Britská skupina Pet Shop Boys nazpívala v roce 2006 o Brandonovi píseň "Girls Don't Cry". (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama