Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Neskutečně sugestivní a syrová filmařina, která diváka po celou dobu nenechá ani vydechnout, aby ho ve finále zarazila do sedačky. Hilary Swank předvádí mistrovský výkon, ke kterému jí pomáhá nejen skvěle napsaný charakter, ale i podstatná fyzická proměna, včetně mužského sestřihu. Je až neskutečné, s jakou otevřeností se zde řeší sexualita/vztahy. Oscar je ve správných rukou a věřím, že se akademie nemusela rozmýšlet ani chviličku. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Famózní herecký výkon Hilary Swank. Nemám slova na to, co ona tu předvádí. Bezesporu její životní role. Nemohla jsem uvěřit, že pod chlapcem Brandon se ve skutečnosti ukrývá dívka Teena. Hodně drsné drama, které ale začne nabírat na obrátkách až v druhé polovině. Celé to vyústění je hodně kruté a rozhodně nic pěkného, zvláště pak, když si člověk uvědomí, že jde o film natočený podle skutečných událostí. Po skončení filmu se navíc musí člověk nad některými věcmi pořádně zamyslet. Silné 4* ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Oscar pro Hilary Swank je rozhodně zasloužený, protože její převtělení do role je obdivuhodné. Je však lehce zarážející, že nejhnusnějšího kluka v dějinách kinematografie musela zahrát žena. Film je předčasným vrcholem kariéry Kimberly Peirce, která nemá žádný další zářez. Její poflakování mezi white trash působí dlouho zmateně a snaží se to vynahradit až při drastickém finále. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Netradiční coming-out drama stylizované do balady o útěku před spravedlností a okolním světem. Vše mezi tím stojí a padá na famózní herecké expresi Hilary Swank, která je za svůj neobyčejně věrohodný výkon zaslouženě ověnčena Oscarem. Závěr samotný je freneticky nervydrásající, ačkoliv překombinovaně vyhrocený.... [#PRIDE2020] ()

classic 

všechny recenze uživatele

Lámem si hlavu ako mohla taká kočka ako je Hilary zahrať takého chalana ako je Brandon... To chce veľkú sebadôveru sa vžiť do takejto úlohy,keďže po projekcii som mal problém vstať zo stoličky a vypnúť to. Za skoro dve hodiny sa tam toho udeje pomerne dosť a výkon Hilary pokladám asi za najlepší v histórii udeľovania sošiek for leading role,nie je veľa takých performances,ktoré človeku vyrazia dych,a tento,myslím,že je jeden z nich.Pochvalu si zaslúži aj Chloe za odvážne scény,ktorá nie je síce v hereckej lige,ale výkon zostáva tým zapamätania hodným. Režisérka si servítku pred ústa nedáva,a tým má snímok status veľmi nebezpečného filmového počinu,ktorý odporúčam na vlastné zváženie.Proste takmer som mal nervy v kýbli.Excelentné,ale nebezpečné. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Britská skupina Pet Shop Boys nazpívala v roce 2006 o Brandonovi píseň "Girls Don't Cry". (MFJD)
  • Dne 19. prosince 1993 byl Brandon Teena (Hilary Swank) zatčen za padělání šeků. Lana Tisdel (Chloë Sevigny) zjistila, že je transsexuál poté, co bylo jeho rodné jméno otištěno v místních novinách. Tisdel za něj zaplatila kauci, aby ho dostala z vězení, a on jí řekl, že podstupuje operaci změny pohlaví. Tisdel nicméně zpochybnila tvrzení, že poté, co se o něm dozvěděla pravdu, pokračovali v romantickém vztahu. Místo toho Brandonovi řekla, že mohou být stále přáteli. (MFJD)
  • Brandon Teena (Hilary Swank) je pohřben na Lincolnově hřbitově v Lincolnu, v Nebrasce. Na náhrobku má napsáno: "Teena Brandon - dcera, sestra a přítelkyně". (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama