Reklama

Reklama

Ukradené Vánoce

  • Česko Ukradené Vánoce Tima Burtona (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jack Skellington je oblíbený vládce městečka Halloween, který dohlíží na tvoření všech morbidních potěšení, hrůz a překvapení. Jack je svou každoroční neměnnou rutinou absolutně znuděný. Jednoho dne se ocitne v sousedním Vánočním městě a za zvuků vánoční hudby prozkoumává zdejší tradice a obyvatele. Rozhodne se, že unese Santu Clause a uspořádá si Vánoce podle vlastních představ. Na pomoc si pozve své přátele ze záhrobí a vyrobí nádherné dárečky pro všechny hodné děti. Naloží je na sáně tažené kostrami sobů a vyráží nadělovat vánoční pohodu. Co na to budou říkat děti, až jim dárky budou předávat duchové a vlkodlaci? (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (796)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

S ústředním náčrtem „burtonovského“ vizuálu si režisér Henry Sellick pohrál dle vlastního uvážení a společně s hudebním skladatelem Dannym Elfmanem stvořili svěží a působivé dílko. Nádherné muzikálové pojetí dokázalo na pětasedmdesát minut rozprášit mou nechuť k Halloweenu a americkému pojetí Vánoc. Opulentní přehlídka strašidel z Halloweentownu, které oplývají tím nejčernějším humorem, je však představena v takové rychlosti, že na jedno shlédnutí není možné všechno pojmout. Ano, kamera zde poletuje možná trochu zběsile a střihačovi ruce by taktéž mohli zpomalit. Jenomže to vše zastiňuje propracovaný příběh, kterému není svatý ani Svátek všech svatých a o Vánocích ani nemluvě, perfektní dialogy, nádherné písničky a v neposlední řadě skvělá výprava, aneb nikdy bych nevěřil, jak mi bude sympatický starý rozbitý hřbitov ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pokud je Mrtvá nevěsta takovým roztomilým nekrofilním polibkem, který potěší masy, příběh Jacka Skellingtona je hnilobný gulášek pro chuťové pohárky burtonovských labužníků. Na prvním místě tentokrát figuruje Danny Elfman, jehož skvělý soundtrack i výtečný vokální projev v hlavní roli dělá z filmu skutečný zážitek. Převelice potěšující je i makabrózní animace, která kaskádami barev, ostrými barevnými rastry i velkými celky jednoznačně Mrtvou nevěstu překonává. Co se hravosti týče, je to mezi zemí nebožtíků a Helloweenovým královstvím plichta. Vizuální vynalézavost tvůrců nezná mezí a malými gagy je film prolezlý jako nebožtíkovo tělo červy (mými osobními šampiony jsou vampíří hokejisté). Příběh je, jak jinak, typicky burtonovský, hlavní postava rozkročená mezi dvěma světy, přičemž do jednoho náleží a druhý se snaží pochopit... funguje to vždy, tudíž i zde. Možná mi trochu chybí větší vřelost, kterou Burton docílil u milostného příběhu Viktora a mrtvé nevěsty. Noční můra si zachovává záhrobní odstup a doopravdy mě rozehřála až zasněžená scéna v samém závěru. Nelze však slevit z absolutního hodnocení, ne pokud je člověk zastydlým milovníkem filmové i literární poetiky pošuka Tima Burtona... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je až s podivem, jak tento animovaný muzikálový komediální hororový příběh dokázal Tim Burton předčit dlouhých 12 let po tomto, podobným ale naprosto jiným filmem o Mrtvé nevěstě. I když ho točil Henry Selick, Tim Burton se nezapře, to v žádném případě. Hudba fantasticky zní v podání Danny Elfmana a jestli jste nevěděli, že umí zpívat, zde se o tom přesvědčíte. Samotný příběh je nádhernou kulisou Vánoc a možná Vám to příjde divný, ale takovýto film se na samotné Vánoce rozhodně hodí. Škoda jen, že naše televize nejsou schopné ho v tom období vysílat v příhodném čase. Co naplat, nechápou co je dobrá a to je všeobecně známo. Jenže tento film si z toho nic nedělá a i tak každým rokem dokáže u nás doma rozeznít Vánoční shon fantastickou muzikou, vtipným příběhem a Burtonovskou atmosférou, která prostě a jednoduše nemá ve světě filmu obdoby. In fact: This is Halloween ! --- První cenu, za nejvíc odsáté krve za jediný večer, získávají upíři. Pochvalu a druhou cenu obdrží pijavice z temné laguny. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Koukám, že nás tento film dělí na dvě části, já jsem v té o hodně menší. Kdoví, co by se s tímto dílkem stalo, kdyby v něm nefiguroval náš oblíbenc TB. Pro mě jeho shlédnutí bylo spíš utrpení, samozřejmě až na skvělé nápady a místy geniální výtvarnou stránku. Ale nicméně nás asi všechny zvednul ze židle...a o to jde ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Ponuré halloweenové mestečko s temnými postavičkami je aj po rokoch príjemnou zábavou. Ako to už v produkcii Tima Burtona býva, konvencie a normalita idú tak trochu bokom. Tento animovaný filmík má určite svojský nápad, ktorý baví od začiatku do konca, muzikálne vystúpenia sú svieže a dodávajú celému feelingu určitú vážnosť a dôstojnosť. Mohlo sa trochu popracovať na tom, aby hlavné postavičky boli viac výraznejšie, inak úplná spokojnosť. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (27)

  • Tim Burton se zprvu setkal s odmítavým postojem producentů studia Disney. Až teprve po natočení Batmana, nejúspěšnějšího filmu roku 1989 s milionovými tržbami, se věci začaly hýbat. (Trainspotter)
  • Henry Selick, který se ocitl v poměrně nevděčné roli, také prohlásil: Tim snesl vejce, ale já jej musel vysedět. On se ve studiu za ty dva roky objevil snad jen pětkrát.“ (Trainspotter)

Související novinky

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

24.01.2013

„Kniha hřbitovů“ populárního fantasy autora Neila Gaimana je tak trochu hororovou variací na slavnou Knihu džunglí. Jak už název napovídá, neodehrává se v džungli, ale na hřbitově, kde sirotu jménem… (více)

Reklama

Reklama