Reklama

Reklama

The Quiet Earth

Trailer
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
Nový Zéland, 1985, 91 min

Obsahy(1)

Muž, Zac Hobson (Bruno Lawrence), se probouzí a zjišťuje, že je na celém světě sám. Podle jeho předpokladů v tom má prsty jistý vládní projekt, který podle všeho selhal a lidstvo tak zmizelo během jednoho lusknutí prstu. Vyvstává však otázka, proč právě on apokalypsu přežil a také, je-li opravdu jediným člověkem na Zemi... (3DD!3)

(více)

Recenze (120)

misterz 

všechny recenze uživatele

Námet je vskutku zaujímavý, to sa musí nechať. Ani koniec nie je zlý, pointové vyvrcholenie bolo fajn, ale celý stred filmu zaváňal nudou a povrchným spracovaním. Rozhodne sa dalo z tohto skvelého námetu vyťažiť viac. Chcelo by to prekopať scenár a pridať na post apo atmosfére. Ale aj napriek tomu celkom spokojnosť, silný priemer. 65/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi nápaditý film se skvělou myšlenkou a velmi dobrým zpracováním. Děj je plný zvratů, a i když se právě skoro nic zásadního neděje, napětí roste a roste až do úplného finále. Konec, některými nazývaný "Saturn rising", pro mě byl nečekaný a velmi oslňující. Hudební motiv je také povedený a do filmu se skvěle hodí. Opravdu hodně zajímavé scifi, které stojí za zhlédnutí. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Nezbylo ni koťátko, zcvoknu z toho zakrátko.“ Kde asi udělali soudruzi z Nového Zélandu chybu? Začátek s plešounem, zoufalstvím a starým známým „happiness only when shared“, ten měl koule. A tím nemyslím ty zapařené v kožených kalhotách (© JASON_X). Škoda. Mohlo to být zajímavé postapo, okořeněné smrtelnou úzkostí ze samoty i milostným trojúhelníkem. S tragickým vyústěním a konstatováním, že lidstvo je ztracené, páč i poslední tři lidi na Zemi si najdou důvod se povraždit. POSTAPO OKÉNKO: [][] Co má udělat poslední chlap na světě, potká-li zrzku s trvalou? ֍ Čapnout ji za ty nakadeřené vlasy a odtáhnout do jeskyně! ֍ Zahrnout ji květinami, básněmi a cynickou romantikou: „Miláčku, jsi pro mě jediná na světě!“ ֍ Věnovat jí klíčky, rovnou od několika aut i baráků (v postapo světě hračka). ֍ Znejistět a dohodit jí radši divocha, Maora s náušnicí z drápu varana. [][] Njn, místo fyzického či psychologického souboje o samici jsem dostal jen suchopárnou agitku: „Vědci, nehrajte si na Boha! A nestrkejte vidličku do elektrické zásuvky! ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tak toto som si myslel, že už nikdy neuvidím! Ešte nedávno som sa pýtal brácha, že ako sa volá film z nejakého osemdesiateho roku o chlapíkovi, čo bol sám na zemeguli, kedˇ tu, znenazdajky som naň nechtiac náhodne narazil a tak som mal možnosť po 25 rokoch vzhliadnuť tento skvelý apokaliptický unikát po druhý raz, ktorý bohužial kazila len tá hrdzavá kurva a ten nesympatický Maor Api ! ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6,5/10] (Cinepro, Mr. Yellowbeard) (Barevný /// Produkce: Sam Pillsbury, Don Reynolds /// Scénář: Bill Baer, Bruno Lawrence, Sam Pillsbury podle románu Craiga Harrisona /// Kamera: James Bartle /// Hudba: John Charles) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Treba si dať pozor, čo od filmu očakávate. Ak sa pozeráte nadšene na zaujímavý plagát, tak na niečo také zabudnite. Ticho na zemi je film, ktorého obsah zhrnutý hore presne vyjadruje, ako film bude vyzerať a čo od neho čakať vzhľadom na rozpočet. Hlavná postava chodí po vyprahnutom meste, hrabe mu z toho, potom stretne ďalších preživších, riešia typicky ľudské problémy ako napr. sex s poslednou ženou na zemi atď. Záver je dosť divný, neviem, či nevznikol práve kvôli tomu, aby sprevádzal film zaujímavý plagát. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

velmi zaujimave. o chvilu k nam dorazi nieco podobne s willom smithom v hlavnej ulohe, dufam preto, ze to nebude nejaka lacna kopia tohto originalu, ktory sa urcite vydaril. ani si nechcem predstavit, ze sa niekedy ocitnem v podobnej situacii. dobry filmecek. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Úvod mě docela vylekal, přeci jenom začít film záběrem na zcela nahého rozvaleného muže na posteli je hodně nezvyklé. Netrvalo ale dlouho, aby si mě ten film získal a to i přesto, že první třetinu na mě působil jako remake slavného pilotního dílu Twilight Zone, předvádějící absurditu, děsivost, trpkou úzkost i zábavu během neotřelé situace jediného pozůstalého člověka na Zemi tentokrát ve výrazně modernějším a divočejším hávu. Najednou jsem zjistil, že se navzdory některým hodně bizarním prvkům skvěle bavím a že si do jisté míry vychutnávám i to podivné znepokojení. Samotný námět tu spěje oproti svému televiznímu předchůdci postupně k zcela jiné pointě, děj mě nejednou dokázal i překvapit, zaujmout dalšími povedenými scénami a udržet si mou pozornost až do konce. Nicméně po dvou zásadních zvratech už si většinou nedokázal plně udržet tu svou osobitost a originální styl oproti začátku a to i navzdory zdařilému vypointování. Závěr celý film uzemňujícím způsobem uzavře, avšak zůstává v něčem i otevřený a v rámci vysvětlení svého mysteriózního děje (doslova) mezi nebem a zemí ponechává i kousek fantazie pro diváka... což se mi na tom i líbí. POZOR, SPOILER S MÝM VYSVĚTLENÍM! Já celý příběh pochopil jako dění odehrávající se po sebevraždě v jakémsi „mezisvětě“, který si sice zachoval všechny reálie tohoto světa, avšak mimo pár čerstvých mrtvol a tří živých lidí je zcela vylidněn. Muž jménem Zac se do tohoto mezisvěta dostal vlivem selhání techniky v rámci vědeckého experimentu, na němž sám pracoval, a může tu aktuálně potkat jen lidi, kteří se ocitli v tváří v tvář s tragickou smrtí v úplně stejnou dobu jako on.... a teprve další Zacova tragická smrt, která však musí být neúmyslná, ho může z tohoto mezisvěta vysvobodit a přenést na ten „druhý“ (nadpozemský) svět. Otázkou visicí ve vzduchu zůstává, nakolik je tohle vysvobození šťastné, když se Zac prozatím na oném světě nachází opět zcela sám. KONEC MÉHO POCHOPENÍ FILMU * * * * Celkově za mě zdařilý mysteriózní sci-fi kousek, z něhož si zvláště náladově pestrou první půlhodinu s několika neotřele silnými výjevy (rozstřelení sochy Ježíše Krista) + úplný závěr budu určitě pamatovat a ačkoliv mě v rámci těchto postap s jednou přeživší postavou v centru dění nedostal tolik jako The Last Man on Earth (1964) nebo nezávislý The Noah (1975), za zhlédnutí mi určitě stál. [75%] ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jestli nenocujete někde uprostřed Sahary, tak vás určitě nemůže potkat to samé, co vědce Zaca ze snímku The Quiet Earth, který se jednoho dne probudí a zjistí, že se zřejmě stal posledním zástupcem lidské rasy na Zemi. Je tedy logické, že prakticky celý film stojí na jediném herci a pokřivené psychologii jeho postavy, ale tak kdo z nás by se neprohlásil prezidentem celé planety? (což je mimochodem parádní scéna a nesmím zapomenout na hledání Boha za pomoci brokovnice v kostele). Pak přicházejí na scénu další přeživší a člověk začíná kroutit hlavou nad jejich chováním. The Quiet Earth je zajímavý snímek se slušnými hereckými výkony a řadou zajímavých scén, ale i přes svoji délku (zhruba 90 minut) je až moc rozvleklý. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Kdo by netoužil být na světě sám? Kdo by nechtěl okusit tu nekonečnou svobodu? Kdo by nechtěl dělat bez dovolení všechno možné? myslím si že každý, ale každý by po tom zjistil, že i když dovedou lidé nasrat, je jejich společnost pro život nesmírně důležitá. A to se přesně snaží říct tento film. Trochu zvláštně pojaté sci-fi s lehce depresivní a poutavou atmosférou není asi pro každého. Někoho může odradit tak jako mě divné chování postav a trochu nečekaný závěrečný zvrat nutící k zamyšlení. Já jsem až zas tak uchvácen nebyl, ale určitě ten film má mnoho co do sebe, to nepopírám. P.STen plakát je fantastickej! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Komornější pohled na apokalyptické téma posledního člověka na Zemi. Po vizuální stránce slušné s pár slušnými nápady, ale zbytečně utahané a ke konci nudné. Komerčnější "Já, legenda" je po všech stránkách zajímavější a zábavnější. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Lahůdkový námět, který naštěstí neskončil v kotrmelcích nejneuvěřitelnějších zvratů anebo planého plkání. Nikdo z nich není prototypem akčního hrdiny, takže ten konec s kamionem a autem na silnici mi tam moc neseděl, ale lokality a příjemně mrazivý pocit, co kdyby se tohle stalo mně, převážily hodnocení na maxima. A Alison nakonec bez trička. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek jsem viděl v dávných totalitních časech, v tehdejší Československé televizi v pozdních nočních hodinách, tuším že ve slovenském znění (ale na to už bych přísahat nemohl), z děje jsem si pamatoval jen velmi málo, ale celkový dojem byl tehdy jednoznačně kladný. A když jsem na "Mlčící Zemi" nedávno úplnou náhodou narazil znovu, zjistil jsem, že vzpomínky mne neklamaly - film má rozhodně stále co říci a otázky které nastoluje jsou nadčasové, co dodat. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ idea a myšlienka výrazne prekonala formálnu stránku a zobrazenie (koho z nás nenapadla myšlienka aké by to bolo byť sám na Zemi?:). Je to škoda, pretože ten nápad je bombastický a keby sa ho chopil schopnejší tvorca dokázal by z neho spraviť excelentné sci-fi (hoci to po formálnej stránke aj vzhľadom na rok vzniku vôbec nie je zlé!!!). Mňa ten film bavil tým viac, čím menej ľudí bolo na obraze, to znamená môj záujem mal klesajúcu tendenciu až na záver, ktorý ma opäť "prebral". Každopádne prvá polhodina je nehorázne geniálna a scéna keď má Bruno Lawrence prejav "pred nikým" sa mi vryla natrvalo do pamäti ("..and now, i´m god!!!") Nebudem to nazývať premrhaným potenciálom pretože ten film je moc dobrý, každopádne mal brutálne na viac... ale jednoznačne stojí za pozretie!!! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vynikající sci-fi, kterou doceňuji s lety stále víc a víc, zvláště když vznikají nové a nové scifárny, za které by se filmaři mohli stydět. Výborný nápad, solidní zpracování, chytrý a jasný scénář, napětí, atmosféra, prostě vše, co u dnešních scifi hodně chybí. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Zajímavá první polovina, kdy hlavní hrdina lítá po světě, kde není žádný člověk a pak z toho začíná trošku bláznit a hraje si, aby nějak zabíjel čas. Od druhé poloviny to už ale taková zábava není a s třetím pasažérem už je to docela i nuda. Konečné rozuzlení je pak takové nijaké, ale poslední záběr je pěkný. :) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vcelku poutavé komorní sci-fi drama, reflektující strachy studené války. Líbilo se mi, jak drama tu a tam přecházelo do komedie a ukazovalo různé stránky chování jedinců v určitých situacích a zajímavé bezpochyby je i nastiňování mezilidských vztahů na základě stereotypů a individuality, včetně feministických otázek. A v neposlední řadě... tyhle kudrnaté zrzky... ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Toporné filmové spracovanie inak zaujímavej postapokalyptickej témy, navyše s dosť nesympatickým hereckým obsadením. Ticho na zemi ma bavilo iba počas úvodných minút, akonáhle na scéne začali pribúdať ďalšie ľudské postavy s nejasnými charaktermi a pohnútkami, príbeh pre mňa prestal byť zaujímavý a divne zrealizovaná vedecko-fantastická zápletka tomu na atraktivite tiež moc nepridala. ()

Reklama

Reklama