Reklama

Reklama

Blackthorn

  • Česko Butch Cassidy: Bez osudu (více)
Trailer 1

Legenda žije. Butch Cassidy podniká výpravu zpět do USA. Brzy se ale přesvědčí, že minulost nelze pohřbít. Butch Cassidy měl být společně se svým kumpánem, Sundancem Kidem, zastřelen a pohřben roku 1908 v Bolívii. Datované úmrtí dodnes nebylo prokázáno… 1927 – Pod jménem James Blackthorn se Cassidy stále ukrývá kdesi na venkově v Jižní Americe. Na stará kolena se rozhodne vrátit zpět do Spojených států, když zjistí, že dávná parťačka Etta Placeová zemřela a zanechala po sobě syna. Na poklidné výpravě z exilu jej uprostřed ničeho přepadne chmaták Eduardo Apodaca. Cassidyho kůň se naneštěstí splaší a odcválá do neznáma spolu s 6000 dolary. To ještě Cassidy netuší, že tím veškeré dobrodružství teprve začíná. Okolo krku se mu stahuje smyčka spletená z hříchů minulosti i současnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Atmosférický (pre niekoho samozrejme synonymum pre rozťahanú ukecanú nudu - zdravím Verbala! ;-)) western s nádhernými exteriérmi, dobre vybranými hercami, super natočenými prestrelkami (hoci sú iba dve) a zaujímavým, Dobro a Zlo relativizujúcim predfinálnym zvratom. Z lásky k žánru o hviezdu nadhodnocujem, ale nedá sa nič robiť, vládne spokojnosť. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když Butch Cassidy rozchodil těch cca. šedesát kulek armády ze San Vincente, stal se z něj docela vitální bolivijský důchodce. Natolik vitální, že ho pěstování koksu a šukání dvacetiletých indiánek nenaplňuje a rozhodne se chcípnout nudou při pomalé jízdě prérií směrem k Rio Grande. Aby při tom sem tam něco i řekl, dělá mu společnost fešácký hispánský tunelář, jemuž je v patách asi tak tisícovka spokojených dyků. Milovníci "šílené akce a našlapaného děje" si dozajista přijdou na své, protože toho chlapci stihnou cestou spoustu probrat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film pohrávající si s myšlenkou volného pokračování jedné legendární westernové postavy. Škoda jen, že na úkor příběhu režisér dbal spíše na tu obrazovou stránku, která je úžasná. Nicméně setkal jsem se s hodně momenty, které mě neskutečně nudili, a které bych pro příště klidně a s radostí přeskočil. Každopádně je to western a k těm se já pokaždé těžce dostávám. To tedy znamená, že když bych náhodou tenhle film dal znova někdy za pár let, tak bych pravděpodobně i tu jednu hvězdičku přidal a scény, které mě předtím nudily, by mě náhle mohly zajímat. Nevím proč, ale žádný jiný filmový žánr ve mně nevyvolává takové protichůdné pocity, jako právě western. Viděno na základě Challenge Tour 2015 ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Melancholická westernová jízda pro fandy žánru. Jakmile dojde na kázání, trošku to drhne, ale naštěstí toho není moc. Hlavním hrdinou jsou ohromující bolívijské scenérie, působivě nasnímané. Tam by se mělo točit častěji. 7/10. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

NĚKDY JSOU V ŽIVOTĚ MUŽE JEN DVA MOMENTY. PRVNÍ KDYŽ OPUSTÍ DOMOV, A DRUHÝ KDYŽ SE VRÁTÍ. VŠECHNO OSTATNÍ JE NEPODSTATNÉ....... /// Butch Cassidy a jeho poslední kšeft. Přepadení? To už nechává těm mladším, ale úděl psance ho provází celej život.... Vlastně zajímavej nápad! Vzpomínky starce (plnýho života) na ,,TY časy“, kdy nikdy nemusel zabít svýho parťáka, ale i nový problémy, který jakoby si ho neustále vyhledávali sami, není žádnej sentimentální příběh. Žádný páprďácký rozjímání nad problémy s prostatou. Robert Leroy Parker dělá čest svýmu jménu a životu, jenž z něj udělal legendu. Dvakrát škoda, že to nemohl odehrát Paul Newman. Příjemná westernová atmosféra a vlastně i kus nostalgie možná (trochu) ovlivňuje moje hodnocení. Bohužel není s čím moc srovnávat. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Kousl do mě ,,Dos Pasitos“. 2.) Zjistím že nejen E.T. se chtěl vrátit domů a že krást (chudejm) se nemá. 3.) Thx za titule ,,Spiritfall“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na prvé počutie absurdný a úplne šialený nápad. Butch Cassidy prežil a žil ďalej? Čože???? Na druhé vypočutie to ale prekvapivo má niečo do seba. Blackthorn je špinavý a naturalistický antiwestern. Je to krásne vidieť z niekoľkých drsných krvavých detailov, ale predovšetkým z ošuntelých postáv (najlepšie to zvládol urastený alkoholik Rea, ktorý ale zároveň bohužiaľ hrá najzbytočnejšiu postavu). Shepard starého Butcha zahral tak, ako by Butch vyzeral, ak by nezomrel v Bolívii: z takmer až rozprávkového a bezstarostného sympaťáka sa stal mrzút s vlastným (azda čiastočne až zvráteným) rebríčkom hodnôt, v mene ktorého nemá problém brať ľuďom ich životy (čo ale na Divokom západe nebolo zas nič šokujúce...). Film občas pôsobí ako plnohodnotné kinodobrodružstvo (soundtrack, kamera), no hneď v druhej scéne obyčajne, až televízne (dosť nudné dialógy neveľmi zaujímavých postáv v priemerných lokalitách). ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Netradiční western, který pracuje se scénářem, že z Butche a Sundance nezbylo po jejich poslední akci jen pár cárů masa, ale s klidem odjeli na koni a jeden z nich si ještě na stará kolena dopřává střílečky a vražedné jízdy na koních, kdy se trasa neměří na kilometry, ale na počet uřícených koní. Blackthorn je dost zvláštní a pomale plynoucí film, ale jako reprezentant umírajícího žánru je za poslední léta asi jeden z nejzdařilejších. Tak trochu působí jako divný kompromis mezi klasickým americkým westernem s Waynem a špageťákem z Itálie, přesto ve výsledku funguje. Pět hvězd nedám pouze proto, že mi hrozně chyběla silná postava, která by táhla film a nutila diváka k absolutní kázni při nudnějších pasážích. Pokud si vybavím western, pak si vybavím i silnou osobnost v jeho čele, důchodce mi v tomto případě nestačil. 80% ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Miguel Barros | Hudba: Lucio Godoy | Produkcia: Ibón Cormenzana, Andrés Santana | Distribúcia: Magnolia Pictures, Arcadia Motion Pictures | Štúdio: Nix Films, Eter Pictures, Pegaso Producciones, Noodles Production, QuickFire Films | Rozpočet: ? $ | Tržba: - $ || ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Western sa zaujímavo pohráva s myšlienkou, že slávny Butch Cassidy prežil. Film láka i veľmi zaujímavým obsadením a to si uvedomíte až po zistení akú podobu medzi sebou majú S. Shepard a N. Coster Waldau, ktorého si začínam po seriály Hry o tróny všímať a uznávať čoraz viac. Dej je typicky westernový, ale zato v netypickom chilskom prostredí. Nejaké prestrelky tu sú, ale ten kto písal scenár a prevzal réžiu si uvedomovali, že to musia ťahať hlavne herci. Je to v prvom rade na S. Shepardovi, ktorému tieto chlapské úlohy sedia. Nemám problém s ním pomyselne vysadnúť na koňa a ísť za ním kamkoľvek...Aj preto mám westerny rád. Stehhen Rea sa po dlhšej dobe ukázal v menšej, ale zaujímavej roli. 80%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý, ako filmári prevrátia históriu a oživia Butcha Cassidyho a celkom sa im to vydarilo. Netradičný western má všetky prvky klasického žánru, kladného hrdinu, podvodníka, prestrelky, naháňačky na koňoch atď. Trochu mi vadí príliš veľa rozprávania až tárania o všetkom možnom medzi dvoma hlavnými hrdinami, čo trochu zaváňa nudou. Ale dobre vybrané exteriéry, naozaj krásna príroda, a tiež vetrom ošľahaný Sam Shephard, vynahradí niektoré nedostatky tohto westernu. Pekná príroda a lokácie, slušná kamera, ale inak ukecaný western, kde sa napätie a ženy moc neobjavujú. Škoda, ale viac ako 65% to u mňa nie je. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Drsné ako piesok v zadku, čo by ľadový vánok chladnéj prérie... a k tomu? celeé to konšpiračné western pozadie!? uúu... Starý kovboj Butch, ktorého charakter prevyšuje zákon získa nového priateľa Eduarda. Eduardo, Ing. zo španielských krajov sledoval "zákon a poriadok" v inom prevedení (práve pre španielsku výchovu) čo Butch. Tam nastane konflikt všetkého. USA jánošík, ktorý chudobným dáva a bohatým berie začne po istej chvíli (celá večnosť filmu) nedôverovať svojmu priateľovi "na život a na smrť" Eduardovi. Pretože Eduardo nerobí rozdiely najmä čo sa lúpeženia týka. Samozrejme Butch, ktorý rokami premýšľania nazbieral množstvo skúsenosti a morálne rozlišuje spravnosť celej veci, väzme zákon a poriadok do vlastných rúk. 4/10 ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Nie pre každého. Ja, keďže nemám až tak rád "jednotku", som si tento pomalý filmík vychutnal. Dokonca som zožral aj pesničku (na rozdiel od BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID). Sam Shepard dokonalý, krásne obrazy, tých pár akčných scén bolo tiež pôsobivých... ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný životní příběh jednoho z nejznámějších pistolníků divokého západu. Pár skřípajících momentů by se našlo, ale jinak se mi BLACKTHORN líbil, spíš ale než Sam Shepard jako Butch Cassidy byl lepší Stephen Rea jako Mackinley. Možná to chtělo natočit víc živější, některé místa jsou zybtečné nudná. Film má hlavně jisté historické kouzlo. Pocit, že taková legenda, takový člověk je odnášen stářím a docházející síly mu pořád nebrání v jeho pouti, to se filmařům povedlo zachytit hodně dobře. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vytoužená cesta domů se pro stárnoucího pistolníka mění v jeho poslední akci. Příjemně vláčný western s výborným obsazením a nádhernými scenériemi. K duhu přišlo i pár solidních přestřelek. Zprvu mi sice vrtalo hlavou, jak se Cassidy od San Vincente dostal, ale časem jsem nad tím mávnul rukou. Pro fanoušky klasických westernů plných drsných ochránců zákona a neméně drsných padouchů Blackthorn rozhodně není, ale ti, kterým se líbila Appaloosa nebo i Muž proti muži, si přijdou na své. 80% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Mať tak Shepardov domček v područí Bolívie tak neodídem, len čítam, pijem Yerba Maté a mám nezáväzné radovánky s miestnými dievčatami. Spomienková línia Butch a Sundance nefunguje. Tá drsná - súčasná - starecká zase perfektne. Je to úvaha nad životom, nad tým, aké máme sny a či sa nám ich podarilo naplniť a to všetko do gitarovej hudby a krásnych vizuálov Južnej Ameriky. Nie je to originálne, nemá to ani pamätnú scénu. Je to len nostalgické a dostáva sa to pod kožu. A možno práve preto sa mi to páči. Škoda, že ambície neboli väčšie. Takto ale veľmi uspokojivé a filmársky poctivé. Hoci to má nálepku iný western. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Film ze škatulky skutečně hodnotného umění, zakládajícího se na dovednosti předložit divákovi krystalickou nudu. Nespojovat děj s Butchem Cassidym a přepsat a přefilmovat neuvěřitelně nudný a roztahaný prostředek filmu, mohlo tohle dílo dostat klidně i astronomické 3 hvězdičky. Tohle ale připomínalo ochotnické divadlo. ()

klida 

všechny recenze uživatele

Zdejší uživatelé ve svých komentářích píší, že některá místa jsou nudná. Mají pravdu. Jiná místa jsou totiž velmi nudná. Další zase obrovsky nudná. Celé je to navíc dosti nesourodé. A to mě to ze začátku celkem bavilo, obzvlášť když jsem se těšil na verbalem slibované šukání dvacetiletých indiánek... ()

st.jim 

všechny recenze uživatele

Chcete si pokecat? Tak tohle je TalkWestern, jak šitý na míru. Ano, trošku přeháním ale tady opravdu létají spíše slova, než kulky. Je to takový film na dobrou noc, který nedokoukáte. Začnete totiž u něj "řezat dříví" :D ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Dobrých westernů není nikdy dost. Blackthorn může někoho svým pomalým tempem vyprávění a decentním množství akce nudit, ale rovnou tím film odstřelit, by byla chyba. Snímek je hlavně o postavách, jejich touhách, vzpomínkách... O přátelství, o smrti, o stáří. A také o krásné Bolivijské přírodě. ()

Související novinky

Amenábarův scenárista točí sci-fi

Amenábarův scenárista točí sci-fi

16.03.2015

Mateo Gil, několika cenami Goya oceněný španělský spoluscenárista tří filmů Alejandro Amenábara – konkrétně Otevři oči, Hlas moře a Agora – se poslední roky pokouší i o režii. Po dobře přijatém… (více)

Reklama

Reklama