Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o nedostudovaném právníkovi a bohémovi a jeho peripetiích s papouškem. Redaktor Málek v době okurkové sezony nemá materiál pro zítřejší noviny. A tak využije prášilovského vyprávění zkrachovalého právníka Havleny, opilce a fantasty, o papouškovi, který svými vulgárními výrazy se dostal až před soud. Na Ministerstvu spravedlnosti je z toho velký malér, Málkovi hrozí výpověď z redakce, ale Havlena si sám koupí papouška a naučí ho ta nejsprostší slova, aby vyvolal soudní proces a dokázal, že článek je pravdivý. Posléze je Havlena žalován sousedkou, že je od jeho papouška urážena, koná se skutečný soudní proces, který vyzní tragikomicky. Nakonec není odsouzen ani Havlena, ač o to vehementně usiluje, natož jeho nadávající papoušek. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedná se již o třetí televizní zpracování stejné povídky což je dost vyjímečná záležitost. První z roku 1967 s Martinem Růžkem,  s Vladimírem Hrubým z roku 1980, a tato poslední s roku 2011 s Neužilem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Funkčnejšie určite viac na papieri než na obrazovke. Pokiaľ samozrejme nerátame samotný súd, tam je to zrazu veľká sranda a Josef Somr ako sudca nemá chybu, taktiež si užijete Lubu Skořepovú. Pointu to síce má celkom slušnú, ale najmä si z tejto komédie odnesiete poučenie, aby ste si nekupovali do bytu psa spoločne s papagájom. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Příjemná ilustrace Čapkovy povídky. Líbí se mi archivní i jakoby archivní vsuvky, kterými se režisér snažil ozvláštnit jinak klasicky televizně vyprávěný příběh. Jsou sice jen mechanické, bez hlubšího záměru; odehrává se to v roce 1911, tak tam střihneme záběry z toho roku; ale přesto mě potěšily. Režisér Jan Míka ml. září více v krátkých animovaných filmech. Myslím, že tady asi neměl úplně svobodu, aby to pojal víc osobně a kreativně. Seriál byl v produkci České televize a tam se musí jít víc na jistotu. Byla to pro něj nejspíš příležitost natočit si klasický hraný příběh pod záštitou ČT. Dávám tři s půl hvězdy, za archivní záběry a Josefa Somra, který tu podává skvělý herecký výkon jako soudce. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je zajímavé, že zrovna tato povídka byla zpracována třikrát a doufám, že jednou shlédnu i dvě předchozí verze. Tuto totiž nelze odsoudit. Povedla se. Jan Hartl nebo Václav Neužil ml. excelují a do prvorepublikové Petry Špalkové by se jeden hned zakoukal. Povídka byla vtipná a myslím, že měla i dostatečnou stopáž, aby nenudila, ale nebyla ani moc krátká. ()

Reklama

Reklama