Reklama

Reklama

Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejich revolučního zvuku a ikonických písní, jako jsou „We Will Rock You“, „We Are the Champions“ nebo právě „Bohemian Rhapsody“. Jejich příběh začíná bleskovým startem, pokračuje neřízenou životní spirálou a vrcholí nezapomenutelným, strhujícím vystoupením na koncertu Live Aid v roce 1985. Na jeho pódiu Queen v čele se rtuťovitým Freddiem předvedli jednu z největších show v historii rocku. Jejich hudba byla a stále je ohromnou inspirací pro celý svět. (CinemArt)

(více)

Diskuze

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

V tvém případě bych zůstal trvale ponořen ve své domovské stoce a podobné statečně jednobuněčné výrony ventiloval spíše v rámci přilehlé kanalizace...

 (hodnocení, recenze)

Ivo

Zavři už konečně zobák, nedáš se poslouchat, blbečku!

na příspěvěk reagoval Ivo

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

joker30

"Ktorá rocková hvezda to nerobila" ... Je to tak a tím se dostáváme k věcem i trošku hlouběji ... Hudba je sama o sobě určitý typ velmi hmotné a konkrétní energie, který může působit různými způsoby a směry ... a pokud je to energie spíše negativní a lehce destruktivní, působí tak i na ty, kteří ji vnímají a poslouchají (ať jsou si toho vědomi nebo ne). A rocková hudba je často právě tímto typem energie (a není úplně překvapivé že je většinou tvořena právě lidmi, kteří mají dost temné problémy sami se sebou - a člověk může předávat jen to co má, ne to, co nemá). A pokud tuto energii pak s "nadšením" přijímají milionové davy (které si při tom sem tam ještě též vypomůžou nějakým tím chemickým oblbovátkem apod.), pak ve spojení s příbuznými žánry (+ populárními sportovními mlátičkami atd.) asi není překvapivé, že převažující mentální stav dnešní civilizace je jaký je ... To jen na okraj ...

na příspěvěk reagoval joker30

joker30

joker30 (hodnocení, recenze)

Ivo

Psychicky narušený narkoman,hm no ok. Tie dobové dokumenty spísal kto? Nejakí mnísi, ktorí závideli,že Freddieho nezabalili? :) Len pretože bol gay a užíval si, bol narušený? Ktorá roková hviezda to nerobila? Vyčítať mu HIV v čase keď ani ľudia nevedeli čo to je a ako sa chrániť mi príde troch scestné.

na příspěvěk reagoval Ivo, mm13

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Ivo

Ten film (Amadeus) byl podle divadelní hry, která takto byla napsána.

Navíc Mozart svým způsobem byl trhlý, rád se předváděl a smysl pro humor měl na rozdávání. V jedné z knih o něm (na název už si nevzpomenu), kde je m. j. uvedena jeho korespondence s otcem, sestrou Annou Marí ("Nannerl"), ženou Constance, etc..., jsou některé ty dopisy docela pikantní, potažmo trochu i nechutné. Já si tedy z toho už moc nepamatuji (taky jsem to četla tak minimálně před 15 - 18 lety), ale co si rozhodně pamatuji je, jak kupř. Nannerl psal, jak si tuhle pěkně zaprděl, vyprávěl ji, jak (ne)konal velkou potřebu, no a co psal ženě, o tom se zde raději vyjadřovat ani nebudu, chodí sem i děti. ;-)

S tím Salierim máš pravdu (vyznáš se - hmm, dobrý!); navíc byl u dvora, což byla v té době prestiž, paradoxně byl tedy t. č. "populárnějším" skladatelem, než Mozart.

Holt v Amadeovi se leccos musí brát s nadhledem, nesmí se v tom člověk moc nimrat, je to hlavně oslava Mozartovy hudby, nádherné kostýmy, výprava...

Navíc: Formanovi kde kdo při natáčení házel klacky pod nohy, plno věcí tam chtěl udělat jinak, ale nemohl, takže i tohle je třeba brát v potaz.

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

HMTD

Je zajímavé že třeba z Mozarta se ve filmu dělá ujuchaný přiopilý dement, ze Salieriho (který byl seriozní skladatel, Mozartův přítel, učitel jeho syna a též Beethovena, Liszta atd.) se dělá závistivý psychopat a vrah a z Mercuryho, což byl psychicky narušený narkoman, který ve svých nejlepších dnech dle dobových dokumentů dokázal zneužít až několik mladých chlapců za noc atd. se dělá milý geniální pěvec, kterého asi v lese nakazil zlý komár :) (koho nakazil on, je další otázka)

na příspěvěk reagoval Idée_fixe, joker30

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

HMTD

A tiež by ten s Cohenom nezarobil toľko, čo zarába táto rodinná pohodovka. Rozumiem. A aspoň viem do kina vziať aj svoje dieťa. (Ale aj tak by som radšej ten s Cohenom!)

HMTD

HMTD (hodnocení, recenze)

mm13

To že to netočili s Cohenem bylo naopak to nejlepší rozhodnutí. Byl jsem včera v kině a lidé po skončení filmu tleskaly. Cohen by se soustředil na tenmou stránku příběhu, a jak ho znám málo kdy dokáže hrát tak, aby alespoň trochu nestrhával roli do trapných poloh. Výsledek by byl takoví, že by jsme z kina odešli zamyšlení, ale ne pozitivně naladění i přes smutné pasáže. Posit který film vyvolává teď je obdiv a úcta k boji s nemocí. Jaký by byl film, kdyby v něm Fredy souložil s muži, fetoval, choval se jako kterén, čtvrtinu stopáže umíral a chřadnul? Na to tu jsou jiné filmy Queen si zasloužili film oslavující hudbu a život, proto je ten film tak boží.

na příspěvěk reagoval mm13, Ivo, Ivo

joker30

joker30 (hodnocení, recenze)

Xspy

 Tak treba vziat v uvahu, ze to bol vo velkej miere pohlad kapely, cize heterakov. Ja som bol praveze celkom prekvapeny, ze boli aj k sebe kriticky, v zmysle, ze to tam bolo aj v tej polohe ako na neho trosku dlabali v niektorych obdobiach a bol osamely. Celkovo to je ale film ako oslava kapely, hudby a Freddieho ako umelca. Homosexualita a AIDS su tam viacmenej len v naznakoch alebo pomerne decentne sceny.

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

joker30

Ja neviem. :-) Ja tu len priebežne prskám, lebo som sa stále nevyrovnal s tým, že to vzali Cohenovi... :-((

na příspěvěk reagoval HMTD

joker30

joker30 (hodnocení, recenze)

Caute, neviete niekto , ci bude mat film aj nejaky directors cut, predlzenu verziu?

na příspěvěk reagoval mm13

Nevka

Nevka (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Pokud si dáš podrobný výběr, můžeš to řádit i podle žánrů a podobných rozhodovacích kategorií (rok, země atd.) :)

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Ivo

Tož přiznám se, že fakt nevím... Je to těžké, zvlášť, když bych se na to měla dívat zcela objektivně. Zřejmě nějaký vyloženě přelomový film, a i těch je plno..

Možná by nebylo od věci to hodnocení nej filmů rozdělit do více kategorií (např. dle původu, žánru či období vzniku), ale jako chápu, že pojmout to jako celek má taky svůj význam.

na příspěvěk reagoval Nevka

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Deivy

Tak Star Wars je legenda, něco, co tu do té doby nebylo (myslím teď hlavně chronologicky úplně první SW z roku 1977), to tam podle mě patří. ;-) Shrek je vážně k zasmání, ale zase co člověk, to názor, nelze se nikdy v ničem zavděčit všem.

Já spíš nechápu, co tam dělá na prvním místě "Shawshank Redemption", jakkoliv ten film mám opravdu ráda, a uznávám - silný, emotivní příběh, žádné hluché místo, zajímavý, skvělá hudba, je tam i humor, etc., ale proč zrovna úplně 1.?? To mi hlava nebere, ale zas by se zde našlo plno jiných, co by tvrdilo, že si právě tohle umístění zaslouží.

Je to prostě začarovaný kruh.

na příspěvěk reagoval Ivo

Xspy

Xspy (hodnocení, recenze)

Z filmu jsem si odnesl toliko zásadní poznatky :  Geyové jsou zase vylíčeni jako ti špatní a zase za všechno mohou německé gay kluby . (až na toho slušňáckýho strejce , co ho Freddie hledal tak dlouho ) . - nepřu se , konstatuji na základě děje filmu.

Dvě sólová alba v ikonickém německu  ....poslechnout . 

na příspěvěk reagoval joker30

Adhak

Adhak (hodnocení, recenze)

žial sa s tými 94% musíme zmieriť, do top 100 určite nepatrí, ale jednoducho ten hudobný zážitok je neskutočný, ja sám som Queen vnímal ako dobrú skupinu, ale naozaj som netušil, že ich hudba vo mne zanechá také emócie a teraz si naozaj búcham hlavu o stenu, že som ich hudbe nevenoval väčšiu pozornosť. Staršia generácia si zaspomína na staré dobré časy rocknrollu a mladí zistia, že existuje aj niečo iné ako mumble rap a že to dokonca znie dobre... možno jeden z dôvodov prečo má BR taký úspech...posolstvo bolo predsa osláviť Queen a ich tvorbu a to sa sakra podarilo, to hodnotenie je tomu dôkazom

DaUr

DaUr (hodnocení, recenze)

MilanR

S Dolby Atmos nemám moc dobrý zkušenosti, většinou jsem tam neslyšel rozdíl oproti normálu (ale možná jsem jen audio-ignorant, žejo). V Imaxu to ale byla paráda. 

MilanR

MilanR (hodnocení, recenze)

Do jakého kina se vydat za nejlepším zvukem? Imax nebo někam s dolby atmos? Budu muset nějak překonat zlomeninu nohy a narychlo se vydat někam do Prahy do kina. Koukám, že už od příští středy to všude (imax, dolby atmos sály) nahrazují Potterovská zvířátka. 

na příspěvěk reagoval DaUr

Uživatel KIT.HL smazal svůj příspěvek.

Související novinky

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Reklama

Reklama