Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (444)

Danken 

všechny recenze uživatele

8/10 Slizká bezpáteřnost v praxi. Ale takhle to prostě ve světě chodí. S poctivostí nejdřív pojdeš a štěstí přeje bezohledným chodcům přes mrtvoly. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Bravurně zvládnutý film po všech stránkách s mírně odlišným konceptem než nám předhazuje dnešní holywoodský mainstream. Mě to velice bavilo. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o poněkud rozporuplné postavě podnikatele. Člověk nestačí žasnout jaký je Ray Kroc odhodlaný a vytrvalý a na straně druhé jaký je to nemorální parchant. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Velice americké, velice tržní. Jak přišel ambiciozní frustrovaný američánek, postupně pojebal, nahradil a zničil všechno přirozené, protože to bylo příliš drahé a když to všechno shitama zlevnil, mohl ten shit šířit po celé zeměkouli. Ano, neviditelná ruka trhu: Zvýšíme nabídku a přijde poptávka, vejce, slepice - jestli mi rozumíte. Film je dobře natočený, dobře se na to kouká, spokojenost. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Náhled do byznysu rychlo-občerstvení zvaného McDonald, tedy do doby, kdy si kus po kusu uzmul velkou část trhu v tomhle odvětví. Michael Keaton to odehrál parádně, ostatně jako všichni. Profesionální filmařina. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Co si budeme nalhávat, Kroc byl typický business žralok co jde přes mrtvoly, chcete-li tak trochu zmrdeček, hezky česky řečeno vychcanej jak díra do sněhu. A Keaton ho stvárnil opravdu s chutí. Ani si nedokážu představit, jak museli být bratři McD a jejich potomci nasraní, když ta ojebávka vyšla naplno na světlo. Možná by tehdy rádi vrátili čas a couvli na půl procenta ze zisku. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Trochu moc glorifikace vychcánkovsví okolo "amerického snu", nicméně zajímavé. Jen teda natočené je to takovým sterilním způsobem, jen o něco lépe než chutnají ty jejich hamburgery. ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Slusela by tomu mnohem vic miniserie, nez film, protoze i pres svou delku film klouze jen po povrchu a spoustu zajimavych veci vynechava. Pritom ale paradoxne nenudi, jen nevzbuzuje moc emoci ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

I po letech vidim tu stálou frontu u mekáče. Asi to Ray Kroc udělal správně. Přesvědčil lidi, že jedinej pravej americkej hamburger, kterej bude chutnat stejně všude po světě si dáte pouze u něho. Těch dvou bráchů mi bylo líto. Starý poctivci, kterým chyběl ten samolibej druh podnikatelské bestie, jakou byl zrovna Kroc. Asi to tak mělo být, aby si dnes lidé plácaly žaludky vyhlášenou kvalitou.(viz dokument Super Size Me) Naštěstí mám stále volbu a čas. Nejsem takovej lenoch a uvařím si sám. A když už se potřebuji rychle najíst, fástfůdům se zlatým obloukem stejně vyhnu. Jináč technicky je film udělán na střídmě nevýrazné vlně, ve které mě pár chvil vykulí oči, ale celkově standart, který rychle zapadne do ostatních dnešních biografií. 70% ()

qxkamo 

všechny recenze uživatele

Do 2/3 filmu som videl najdlhsiu, ale najprijemnejsiu reklamu na McDonald, ktoreho pribeh je stelesnenim americkeho sna. Potom vsak prichadza kruta realita (ako pre koho - nechcem spoilovat), co vsak nic nemeni na hodnoteni, prave naopak. Po zhliadnuti filmu sa clovek mozno zamysli, ci ta kruta realita nebola nakoniec lepsou alternativou. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Téma skutečných lidí, co založí (potažmo jako v tomto filmu převezmou) firmičku a udělají z ní světového korporátního giganta mě vždy zajímalo. Michael Keaton byl pro tuto roli perfektní volbou a jsem rád, že v posledních letech se dostal zpět na výsluní. Hraje samozřejmě výborně, i když postupem času se z něj stává trochu hajzl, na druhou stranu bratři McDonaldové ho k tomu svým přístupem malinko ne snad donutili, ale dokopali. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Je hezké, že teď víme jak to bylo s mekáčem, ale to film nedělá dobrý. Je to vcelku nuda. 2 hodiny a průměrné zpracování. Takový Vlk z Wall Street má taky jednoduchý děj, ale ta 'omáčka' okolo z toho udělala něco brilantního. Zakladatel má stejný problém jako film Zlato - není zábavnej, natož ztrhující. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Priemerná filmárčina vzniknutá na motívy priemerného príbehu. Jasné, je to McDonald, poznáme to všetci (= plusový bodík pre tvorcov/štúdio čo sa týka návštevnosti kín), to však nič nemení na tom, že chytrákov ako Ray Kroc, ktorí s niekým rafinovane vydrbali a následne na tom náležite zbohatli bolo mnoho, častokrát i v zaujímavejších súvislostiach. Opakujem, toto bola len priemerná, tuctovitá matéria, z ktorej by ani pri väčšej a efektívnejšej snahe (nakoľko táto pod režijnou taktovkou Johna Lee Hancocka nebola ani zďaleka ideálnou) pravdepodobne nebolo možné vyžmýkať žiaden zázrak. To však nič nemení na tom, že - aspoň podľa mňa - to tvorcovia zároveň i odflákli, respektíve nezvládli. Po filmárskej stránke to totižto neobsahuje žiaden zapamätania hodný element, celé je to priemerné, šedé, tuctovité. Nepohorší, nenadchne, no a z hlavy vyšumí prakticky ihneď po projekcii. Akurát tak na jedno pozretie, ideálne vo víkendovom poobedňajšom televíznom vysielaní, na gauči v polospánku. Takzvaný fast-film, presne ako aj námet. 60% ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Bolo zaujímavé vidieť ako celý tento fenomén vznikol a vznikal. Každopádne ma film celkovo až tak neuchvátil. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Nemusím Michaela Keatona, a pravděpodobně bych nemusel ani Raye Kroce, který slušně řečeno přelstil bratry McDonaldy do té míry, že ani sami nemohli nakonec jméno McDonald používat...Nicméně tento film o jídle mě natolik vtáhl do děje, že se mi chce křičet - díky Bohu za Raye Kroce- díky němu máme McDonalds i tady- nejím v něm rozhodně každý den, ale rozhodně mám McDonalds rád a vždy za dávných dob v zahraničí (legendární letiště ve Frankfurtu-pozn. pochopí jen Standa a Dejf)- no prostě nám zpozdili let a dostali jsme 30marek na jídlo a McDonalds byl jasnou volbou, ani jsme nedokázali vše utratit....to byly časy. Naštěští nikde v okolí naštěstí McDonalds není- takže aspoň nepřiberu...ale film vynikající. O třech géniích, který každý něco přinesl-bratři know-how, Kroc celosvětovou popularitu...90% ()

Niki__Niki 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je historie jedné z největších firem zajímavá a příběh není moc známý, takže oceňuji jeho filmové zpracování. Film by ovšem mohl mít větší spád, napínavější scény a buď kratší stopáž a nebo ''natřískanější'' scénář. Občas jsem se nudila, což je u filmu asi to nejhorší, co se může stát. Keaton a herecké obsazení je skvělé. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Beru to jako takový informativní film, který sice nenabídl nic nového, ale ty 2 hodiny se na to určitě koukat dá. Kroc slušnej šmejd. All Hail to McDonald's! Lepší 3* ()

dee.n 

všechny recenze uživatele

Beze sporu zajímavý film, ve kterém exceluje velice uvěřitelný Michael Keaton. Na můj vkus se však film lehce táhnul, byť byl nabitý událostmi a informacemi. Problém nastává v tom, že Ray Kroc byl asi chytrý, akční a neskutečně vyčůraný chlapík, ale přesně s takovými osobami se já nemohu absolutně ztotožnit, jsou mi nesympatické a nefandím jim. Prostě vždycky budu na druhé straně barikády, mezi těmi hodnými :-D. Tudíž mi bratrů zakladatelů bylo neskutečně líto. Do McDonalda jsem nechodila, nechodím a po tomhle filmu v tom rozhodně nemám v plánu začínat. ()

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama