Reklama

Reklama

Zneklidňující vidina smrtící záplavy pronásleduje Noema (Russell Crowe) ve snách čím dál častěji. Tu i další podivná znamení mu pomůže rozluštit moudrý Metuzalém (Anthony Hopkins). Země se ocitla na kraji propasti, kam ji zavlekla lidská rasa. Nejvyšší se rozhodl pro kompletní restart v podobě gigantické potopy a pro obnovu člověčího druhu si vybral právě Noema a jeho početnou rodinu. A protože Noe ví, že zkáza přijde s vodou, začne stavět archu, obří loď, na níž by se on i jeho rodina zachránili. Během stavby se musí potýkat nejen s nedostatkem času, vlastními pochybami, obavami svých blízkých, ale i s otevřenou nenávistí soukmenovců v čele s krutým potomkem slavného bratrovraha Kaina (Ray Winstone). Kromě toho musí na plavbu přizvat i zástupce všech živočišných druhů, aby život na „nové" Zemi mohl být úplný. Největší katastrofa v dějinách planety v tu chvíli může začít. (CinemArt)

(více)

Videa (32)

Trailer 2

Recenze (1 359)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na film som sa veľmi tešil. No priznávam, na takto miestami prehnano iniciatívne dialógy či monológy ohľadom "spasiteľa", alebo viery, ktoré sa priam vnucujú do mysle diváka, som teda absolútne nebol pripravený. Čo však na moje prekvapenie, nebol až taký problém. Paradoxne, snímku najviac ublížila úvodná polhodinka. Očakával som historický príbeh s "faktami" z biblie, miesto toho som dostal " Páno Prsteňovské" spracovanie o veriacich kamenných obroch, miestami nie zrovna najdokonalejšie efekty a "zdebilizovaný" fantasy príbeh. Neviem čo chcel týmto štýlom a krokom Aronofsky dokázať, no úspech mu to viditeľne neprinieslo. "Dokonalé" herecké obsadenie, či zábery "Tsunami", sme si zdarma mohli pozrieť aj na YouTube. Čo ma, ale prekvapuje najviac, sú názory jednotlivých užívateľov s mnohopočetným bodovým ohodnotením, ktorí za originalitu spracovania vzývajú na slávu "stvoriteľa". Polka z nich (ak nie viac), pracuje vo filmovom "priemysle" (alebo sa aspoň tak tvári), takže ich názor beriem ako odborný (keďže sa tak prezentujú). Za mňa, ako laika, sledujúceho farebne prelínajúce obrázky v záhadnej krabičke zvanej televízor - dávam Noemovi a jeho Arche - čiastočné nie. Lebo napriek negatívam, film zbehol pomerne rýchlo, nenudil, a nejaký ten odkaz ľudu, vďaka niektorým scénam, predsa len zanechal. Druhá polovica Noa, bola celkom slušná dráma. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Darren Aronofsky je geniálny filmár a NOE je jeho majstrovské dielo. Významovo plný film s každou jednou scénou sršiacou podnetmi. Filmársky nápadité, herecky strhujúce. Už len fakt, že sa podarilo dostať kvalitný herecký výkon z Emmy Watson, je dôkaz Darrenovho výnimočného talentu. Navyše je to parádna akčná postapokalyptická science fantasy. :) Chudákov, ktorí v tom vidia iba "žánrovo rozháranú vegetariánsku eko-agitku", mi je úprimne ľúto. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Udělat z Noeho asociálního zmrda a bijce všeho lidského je sice zajímavá biblická inovace, ale zrovna od Aronofskyho jsem čekal definitivní potvrzení vlastní extratřídy a ne směšné zaprodání se tupé většině. Vydat se komornější cestou s filozofičtějším přístupem a především bez potřeby šokovat, tak v tom možná i Darrena poznám a hlavně ocením, jenže to by na zakázce nesmělo stát "blockbuster". Největším zklamáním jsou tak jednoznačně akční fantasy scény s chodícími kameny (WTF?), které jsou jak vystřižené z nějaké parodie na Transformers (tzn. sračka na druhou). Má tohle Aronofsky se svou reputací vůbec zapotřebí? V rámci současné tvorby čistý průměr, v režisérově filmografii malá tragédie, ale díky sympatickému obsazení (Connelly, Watson, Lerman, Hopkins) mu ty tři hvězdy dám. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Změť jakéhosi filozofična, zabalená v atraktivním, vizuálně vybroušeném hávu. Obrazově plné grácie a fenomenálních triků, akce tvrdá a kontaktní (skvělý Libatique), spousta zajímavých scén jak obrazovou estetikou, tak silou emocí. Celkově ale prapodivně uchopený biblický příběh, který střídá čistokrevou epičnost (panorama, hudba, bitvy) s ponurou melodramou (loď, vztahy, sociální problémy). Zvlášť to funguje ok, s prolnutím už je to horší. Navíc Aronofsky je i tentokrát v některých scénách příliš psychedelic a nechává se zbytečně unést svojí vlastní fantazií, která mne ve všech jeho filmech neskutečně irituje, neboť je z toho tak akorát bolehlav. Poselství, či nějakou message jsem z toho cítil pouze lokálně, nežli ikonicky. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Nepřekvapivě (pro ty, kteří si pamatují moje názory k Aronofskyho předešlím filmům ventilované na moviezone) první jeho snímek, který se mi upřímně líbil. A nebylo to ani tak kvůli těm epickým kulisám a solidním trikům, spokojený jsem hlavně díky absenci stupidně náboženských srajd v podobě dialogů stejně jako absenci slepého následování něčeho, co ani ve filmu není nijak dokázáno či vysvětleno. Nope, zde je vše dokresleno historickou povídkou ze začátku (nevadí že smyšlenou, celý film beru jako čistokrevné fantasy s několika více či méně mýtickými motivy), postavami, které rozumně vysvětlují co, jak a proč dělají a hlavně koncem, který je skrz naskrz "lidský" přesně tak, jak by měl být. Zároveň "Creator" fyzicky zasahuje do dění, bouře/stromy/andělé - vše je vidět, vše nějakým způsobem pevně stojí na zemi. Není to tedy o tom, zda-li můžu věřit, že se to tak dělo. Já můžu dál žít s tím, že se to nedělo, ale vychutnat si tenhle příběh, který ukazuje jak by se to dít mohlo, kdyby podobné nadpřirozené bytosti existovaly = tedy fantasy. Má to hlavu, patu a ještě jsem se bavil jako u podobných fantasy pohádek, aníž bych se musel stydět - v podstatě bych tak klidně mohl jít na 5* :) ale nechám si tu raději prostor, kdyby se Aronofsky přece jenom rozhodl natočit někdy ještě něco podobně postaveného. Kdo ví, třeba se ten chlapec konečně probral. ()

Galerie (275)

Zajímavosti (34)

  • Filmový štáb se po řádění tropické bouře Sandy v říjnu 2012 vzdal 9. listopadu svého pravidelného oběda a věnoval tak 300 porcí teplého jídla obětem bouře na newyorském Coney Islandu. (Struhy)
  • Ve filmu ani jednou nezazní slovo Bůh, ale pouze On či Stvořitel. (AGAMENON)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Aronofsky si vybral svůj další film

Aronofsky si vybral svůj další film

16.04.2016

Darren Aronofsky (Fontána, Wrestler) nám naposledy představil biblické drama Noe a příští rok konečně uvidíme jeho další film. Jak se bude jmenovat? To zatím nevíme. V příběhu o mladém páru, jehož… (více)

Aronofsky a motorkář Tatum?

Aronofsky a motorkář Tatum?

15.09.2015

Loňský Noe sice rozdělil diváky na nadšené a trochu zmatené, nakonec ale vydělal 362 milionů dolarů, takže se dá považovat za úspěch. Co chystá režisér Darren Aronofsky (Fontána, Černá labuť) dál?… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama