Reklama

Reklama

Zneklidňující vidina smrtící záplavy pronásleduje Noema (Russell Crowe) ve snách čím dál častěji. Tu i další podivná znamení mu pomůže rozluštit moudrý Metuzalém (Anthony Hopkins). Země se ocitla na kraji propasti, kam ji zavlekla lidská rasa. Nejvyšší se rozhodl pro kompletní restart v podobě gigantické potopy a pro obnovu člověčího druhu si vybral právě Noema a jeho početnou rodinu. A protože Noe ví, že zkáza přijde s vodou, začne stavět archu, obří loď, na níž by se on i jeho rodina zachránili. Během stavby se musí potýkat nejen s nedostatkem času, vlastními pochybami, obavami svých blízkých, ale i s otevřenou nenávistí soukmenovců v čele s krutým potomkem slavného bratrovraha Kaina (Ray Winstone). Kromě toho musí na plavbu přizvat i zástupce všech živočišných druhů, aby život na „nové" Zemi mohl být úplný. Největší katastrofa v dějinách planety v tu chvíli může začít. (CinemArt)

(více)

Videa (32)

Trailer 1

Recenze (1 360)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Změť jakéhosi filozofična, zabalená v atraktivním, vizuálně vybroušeném hávu. Obrazově plné grácie a fenomenálních triků, akce tvrdá a kontaktní (skvělý Libatique), spousta zajímavých scén jak obrazovou estetikou, tak silou emocí. Celkově ale prapodivně uchopený biblický příběh, který střídá čistokrevou epičnost (panorama, hudba, bitvy) s ponurou melodramou (loď, vztahy, sociální problémy). Zvlášť to funguje ok, s prolnutím už je to horší. Navíc Aronofsky je i tentokrát v některých scénách příliš psychedelic a nechává se zbytečně unést svojí vlastní fantazií, která mne ve všech jeho filmech neskutečně irituje, neboť je z toho tak akorát bolehlav. Poselství, či nějakou message jsem z toho cítil pouze lokálně, nežli ikonicky. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Darren Aronofsky, Ari Handel | Hudba: Clint Mansell | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Regency Enterprises, Protozoa Pictures | Rozpočet: 125 miliónov $ | Tržby: 111,354,000 $ || Biblické téma podané v naturalistickom kabáte, a pritom so sci-fi elementmy. Osobne mám radšej bezexperimentálny prístup tvorby, keď ide o veľké príbehy, pretože materiál, ktorý divák už pozná, vždy ťahšie unesie nové prílohy - i u nového Noeho mi prišlo viac vecí nasilu, hlavne čo sa týka kamenných elementov. Naservírované to je bez akýchkoľvek zkrášlovaní, je to temné, drsné, ale zároveň emočne tupé a trošku bez dostatočného vyvrcholenia na konci - tam je dej najviac skratkovitý. Najrozporuplnejší zážitok posledného roka. 50% | CineStar Černý Most, Praha, 26.3.2014 | ()

Reklama

whack 

všechny recenze uživatele

Vo filme sú silné časti a aj slabé časti a záver patrí medzi tie slabé. Neviem, ako by sa Noe zachoval, keby mohol nahliadnuť do súčasnosti, ale aspoň ten záverečný gýč by určite nevyriekol. Každopádne táto verzia rozprávky o Noemovej arche je obdarená vhodnou eko pointou - ukazuje, že ľudstvo pred biblickou potopou nemalo nikdy oprávnenie prelievať krv, loviť a jesť zvieratá a pľundrovať krajinu ťažbami, čo je jasne ukázané zábermi vyprahnutých pustatín a opustenej povrchovej bane. Ešte o niečo otvorenejšie je vykreslená "...slabošská lidská nátura, kdy osobní dobro je vždy nadřazeno dobru všeobecnému, celosvětovému..." (schizmo), no venovalo sa jej príliš veľa času, prvá polovica filmu bola pre mňa zaujímavejšia. Na druhej strane, zaujalo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VIDĚL JSEM VODU. SMRT ZPŮSOBENOU VODOU. VIDĚL JSEM SMRT... A NOVÝ ŽIVOT. A JEŠTĚ NĚCO, CO MUSÍM UDĚLAT. NA CO MUSÍM PŘIJÍT...“ /// Biblickým tempem, nesourodým vyprávěním, zajímavým světem a parádníma CGI Aronofsky demonstruje, že LIDI JSOU ZLO. Noe není katastrofickej film (to musíte děti jinam). Spíš apokalyptická fantasy, ve který bych neměl na Noeho hledět jako na náboženskýho fanatika. On prostě věřil. A řešil dilema (a kurva se mu nedivím!), který zde vede k příběhovýmu psychothrilleru. Noe je akční, mokrej, poutavej, dramatickej a zvláštní. Ale nejsou takový všechny Aronofskyho filmy? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na poličce je Ježíškovi smutno. 2.) Nikdy jsem nepochopil, v čem jako spočívá ta velikost lidstva. 3.) Thx za titule ,,-OverLord-“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Komiksová předloha (od stejných autorů jako scénář) se mi líbila více především proto, že svět, v němž se celý příběh odehrává, je v ní mnohem zajímavější - je to vlastně klasická postapokalyptická krajina se zbytky různých měst, továren, vraky strojů a podobně. Ve filmu zůstalo jen u náznaků, ani Babylonská věž se do něj nedostala, a zajímalo by mě, co Aronofského s Handelem vedlo k tomu, aby se v adaptaci od vlastního původního díla tak odklonili. Jinak ale Noe není vyloženě špatný, ačkoliv pro mě Darren Aronofsky i nadále zůstává režisérem jednoho jediného výtečného filmu (ano, Fontány). Russelu Croweovi fanatická poloha velmi sedla. ()

Galerie (275)

Zajímavosti (34)

  • Pro roli Ily byly zvažovány herečky Saoirse Ronan, Bella Heathcote a Dakota Fanning. Přestože Bella Heathcote udělala na castingu velmi silný dojem, Dakota Fanning byla první režisérovou volbou. Roli přijala, ale nakonec od projektu odstoupila kvůli jinému natáčení. Roli nakonec získala Emma Watson. (Michi88)
  • V některých islámských zemích byl film zakázán, protože korán zakazuje zobrazování proroků. Židovská i křesťanská tradice Noema (Russell Crowe) řadí mezi patriarchy, nikoliv mezi proroky. (AGAMENON)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Aronofsky si vybral svůj další film

Aronofsky si vybral svůj další film

16.04.2016

Darren Aronofsky (Fontána, Wrestler) nám naposledy představil biblické drama Noe a příští rok konečně uvidíme jeho další film. Jak se bude jmenovat? To zatím nevíme. V příběhu o mladém páru, jehož… (více)

Aronofsky a motorkář Tatum?

Aronofsky a motorkář Tatum?

15.09.2015

Loňský Noe sice rozdělil diváky na nadšené a trochu zmatené, nakonec ale vydělal 362 milionů dolarů, takže se dá považovat za úspěch. Co chystá režisér Darren Aronofsky (Fontána, Černá labuť) dál?… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama