Reklama

Reklama

VOD (1)

Toto zcela netradiční zpracování legendy o Dr. Jekyllovi a panu Hydeovi je příběhem dobra a zla, lásky a vášně. Mary Reilly (Julia Roberts - Pretty Woman, Hook, Noci s nepřítelem) je skromná služka, pro kterou je její pán životním idolem. To by nebylo nic divného, kdyby oním vyvoleným nebyl Dr. Jekyll (John Malkovich - S nasazením života, Nebezpečné známosti). Mary postupně zjišťuje, že její pán je nejen milý a obdivuhodný doktor, ale také šílenec, který skrývá velké tajemství... (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (72)

castor 

všechny recenze uživatele

Tenhle kus s Julií Roberts mi dlouho unikal. Napravil jsem to až téměř dvacet let poté, nicméně s konstatováním, že až o tolik jsem nepřišel. Její oddaná služka bohatého a laskavého doktora Jekylla, měnícího se stále častěji ve zlého pana Hydea tuhle hororovou látku rozhodně nezachrání. Stephen Frears volí zoufale dlouhé záběry, ve kterých se toho příliš neděje. Atmosféru to má, zájem diváka si to však získává docela obtížně. ()

Redlum 

všechny recenze uživatele

Misty velmi atmosfericke, ale jinak vcelku prumerne. John Malkovich predvadi opet bravurni vykon, ale Jekyll mu jde prece jen o neco lepe nez demonicky pan Hyde. Chemie mezi Malkovichem a Robertsovou da se rict funguje, scenar je vsak pomerne plochy a plytky, tudiz se vztah mezi obema nestaci moc rozvinout. A konec je vzhledem ke komornosti filmu ponekud podivny, az nepatricny. ()

Reklama

d-corso 

všechny recenze uživatele

Kdysi v roce 1996 se několik filmových kritiků rozhodlo, že Mary Reilly je špatný, nanejvýš průměrný film, že už samotná předloha neposkytuje dostatečně kvalitní materiál pro kalibr typu Stephena Frearse, tvůrce takových snímků jako Nebezpečné známosti, či Hrdina proti své vůli. Trošku mi to připomíná Paula Verhoevena a jeho Showgirls. Patří už jaksi k dobrým mravům vyjadřovat se o Mary Reilly negativně, shazovat ji pro údajnou nedotaženost, vysmívat se plytkému scénaři. Nemůžu si pomoct, ale je to chyba. Nejen kvůli filmu samotnému, který není ani zdaleka tak špatný, jak se takřka všeobecně předpokládá. Dokonce i pokud odhlédneme od mimořádných hereckých výkonů Julie Roberts a Johna Malkoviche, zbývá geniálně zrekonstruovaná atmosféra doby viktoriánské Anglie se vší její upjatou morálkou, striktním dodržováním společenských konvencí, leskem vyšší společnosti a bídou v brlozích živořící lůzy, determinovaných vztahů mezi panstvem a služebnictvem. Takto dokonale podali ducha určité doby snad jen Ivory v Rodinném sídle a Soumraku dne a Altman v Gosford Parku. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tohle je hodně staré. Pamatuji si to ze svého dětství a zároveň vlastně nevím, proč jsem to teď cca o 20let později chtěla znovu vidět...Nicméně - líbí se mi dobové scenérie, ta červená krev, kde jen je možna, syrovost, jakou je tehdejší doba ukázaná - nicméně - nemyslím si, že by to bylo jinak. Extrémně ošklivá Glen Close :D a mlaďounký Michael Sheen :) Film je ale i tak určitým způsobem průměrný a už ho asi nikdy nepotřebuji vidět. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Spíše než klasickým filmovým zpracováním bych to nazval divadelním představením, ve kterém všechno začíná a končí u bravurního Malkoviche - strhující herecké představení, střídající jeho rozdvojenou osobnost Jekylla a Hydea, je krásnou ukázkou toho, že tuhle roli nemohl zahrát jen tak někdo. Film, odehrávající se na pár metrech čtverečních se zdařilými příspěvky dalších zúčastněných herců a hereček..horor je to především v momentu, kdy se Malkovich upřeně dívá, nebo mnohdy stačí, když pouze mluví, paráda.................moje hodnocení = 8 z 10. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Ačkoliv byl původně natočen konec podobný tomu v knize (zklamaný Jekyll umírá a Mary leží po jeho boku), tato scéna se nejméně 25x přepisovala. Několik měsíců potom, co byl film dotočen, byli herci povoláni zpět, aby natočili tři alternativní konce. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Reklama

Reklama