Reklama

Reklama

Velikáni

  • Česko Giganti (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Je léto. Zak a Seth zůstanou sami a bez peněz v jejich letním domě na venkově. Oba bráchové si myslí, že je zase čekají strašlivé prázdniny. Ale letos se jim do cesty připlete Danny, další kluk z okolí. Jsou věku, kdy je všechno možné, a tak se společně vydávají vstříc velkému a nebezpečnému dobrodružství jejich života. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (26)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Člověk už těžko vydýchává fakt, že máma ponechá svoje dvě děti osudu a odjede si do ciziny. Nicméně svtě je plnej hnusu, takže i základní poitna filmu působí poměrně uvěřitelně. No letním dobrodrusžtvím tří dětí bych tenhle film opravdu nenazval, protože tohle je poměrně nekompromisní syrové drama na téma jak se stát dospelým v dětským věku. Kluci to zahráli dobře jen je škoda, že film se jen tak bezcílně potuluje po televizní obrazovce a tvrdou realitu občas narušuje zkratkovitost. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Už dost je zoufalá situace, když vás stále musí někdo hledat, ale ještě zoufalejší je, když vás nehledá vůbec nikdo. Smutné drama o třech kamarádech, hledajících si své místo v životě. Místy absurdní, úsměvné, ale hlavně bezútěšné. Vynikající film ( na který je třeba dívat se s jistou nadsázkou), navíc s naprosto úžasnými záběry na krásnou krajinu si určitě nenechte ujít. A málem bych zapomněla na soundtrack, který neměl chybu. 85% Doporučuju. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Mohl by to být výborný film, přesto mám pocit, že uvízl někde na půl cesty....škoda, že jsme nepoznali ani mámu kluků a že se to nikam neposunulo.... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jedno léto, tři kluci, žádný dospělý dozor, to by mohla být docela zábava. Jenže opak je pravdou, film rozhodně není nějakou lehkou oddechovkou, svou atmosférou je tak trochu depresivní, tak toruchu ponurý, ale především je to film smutný a beznaděj z hlavních hrdinů jenom čiší. Bohužel z mého diváckého pohledu je hlavní chybou v tomto filmu fakt, že divák neví, z jakých poměrů hlavní hrdinové pocházejí, co bylo důvodem toho, že je matka nechala samotné v letním domě na venkově a dopustila, že jim došly peníze. To je podle mě základní chyba, protože díky tomu jsem se nedokázal s hlavními hrdiny ztotožnit a vlastně jsem celou dobu filmu nevěděl, jestli jim mám fandit nebo jestli je mi jejich osud lhostejný. Díky tomu tak z mého pohledu zůstal tenhle film někde na půli cesty mezi zbytečným nicneříkajícím příběhem a geniální kritickou sondou vůči nevšímavé společnosti a lehkovážně se chovajícím rodičům. Celkově mám z filmu pocit, že se za celou dobu vlastně ani nedokázal nikam posunout, na konci filmu na tom byli hlavní hrdinové stejně, ne-li hůře než na začátku filmu, všechno si tak nějak plynulo, aniž by se cokoliv řešilo nebo snad dokonce vyřešilo. Prostě tenhle film je z mého pohledu něco jako polotovar, má to určité nadějné obrysy, ale k tomu správnému výsledku ještě něco schází. Nemohu tedy hodnotit jinak než průměrnými třemi hvězdami. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Příjemné drama o partě tří kluků, kteří se jen poflakují a snaží si spnit svůj sen. Trojice mladých herců byla bezchybná. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Dvě ceny z Cannes - na tom filmu musí něco být, říkal jsem si. A taky že ano, ve Francii dobře vědí co mají ocenit. Na první pohled se to může zdát jako další z desítek jednoduchých letních filmů o partě kamarádů, hned po několika nevšedních scénách však poznáte, že tohle je trošku jiná káva. Bezstarostnost a touha po dobrodružství se zde občas velmi ostře a bez jakýchkoliv servítek mísí s krutostí skutečného světa a jako skvostný podklad pro celý film je krásná příroda, tak trochu připomínající jihomoravské lužní lesy v povodí Moravy. Co mne však na Les Géants udivilo nejvíce, je množství děje a nejrůznějších příhod, které se za těch 80 minut stihlo odehrát. A to je prosím film natočen ve výsostně festivalovém duchu, nikam se nespěchá a scény jsou dohrávány až do konce. Přesto film působí podivuhodně celistvě a i díky výtečně zvolené kytarové hudbě zůstane na konci velmi příjemný pocit. Mimochodem, Belgičani letos nominace na Oscara za Býčí šíji, dvě ceny v Cannes za tohle...tak si říkám, kdy už se něco podobného a mezinárodně úspěšného začne točit u nás? A dočkáme se vůbec? Česká kotlina se stává pomalu ale jistě jednou z posledních evropských bašt, kde je "kvalitní festivalový film" zapovězeným pojmem a když už se přece jenom někdo o umělecky ambiciózní film pokusí, vyzní to naprosto neumětelsky. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vyznenie tohto filmu nie je zďaleka také optimistické, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Opustení chlapci bez peňazí a perspektívy sa potĺkajú okolím a ich neustále pýtanie sa seba samých " a čo bude teraz ?" naznačuje oveľa viac, ako si sú schopní priznať a uvedomiť. Filmársky je snímok na úrovni, pomáha mu nežná kamera a hudba. Pri sledovaní je však nutná trpezlivosť navzdory krátkej minutáži, ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Zdravím všechny fandy filmu a toho francouzského zvlášť! Přejděme prosím fakt, že můj pozdrav působí nemístně, protože snímek pochází z Belgie, stejně jako fakt, že nad ním létá dost filmových much. Každý nad tím mávne rukou, a mouchy tak rozežene, ti tři kluci totiž působí neuvěřitelně uvěřitelně! :-) Děj je naopak uvěřitelně neuvěřitelný, a vedlejší postavy potom docela zábavnými karikaturami. Jen nám pan distributor zatajil, že se jedná o slovensko-belgickou koprodukci! :-D Mějte se jako Zak, Seth a Danny - filmově! Woo. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Šíleny film třech blonďatých děcek, zabijáci co to neměly jednoduché, borce s kšiltofkou jsem nemusel nesympatický herec. Jinak příběh zajímavý tak jako celý film ale hlava ani pata nikde. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Nádherně nasnímaný film! A stejně jako v předešlém Lannersově filmu Eldorado naprosto trefná hudba. Zelené kopečky, louky a pole, jakými se kdysi toulal třeba Arthur Rimbaud, jsou jako stvořená pro letní dobrodružství tří chlapců. Bouli Lanners tu suverénně navazuje na příhody Huckleberry Finna, Holdena Caulfielda nebo Truffautova Antoina Doinela. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus jsou Les Geants příliš akčním filmem pro děti. Nejen že je tu hodně násilí, sexu a drog, ale celé to téma je uchopena hodně nedětsky, byť ústřední trojici snad nebylo ještě ani patnáct. Nemoralizuju, jen si myslím, že některé scény byly zbytečně brutální a celý film nakonec vyznívá podle mého názoru hodně americky. Chybí mi i lepší vykreslení vztahu kluků s rodiči a filmu vytýkám hlavně to, že mi přijde takový účelový: co všechno kluci zažili u dědy na venkově v průběhu jednoh týdne. Neuvěřitelné a přefouknuté. Pobavili mě Ukrajinci, které hrají Slováci. Dost nezvyk slyšet ve francouzském filmu slovenštinu :) ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Příjemně plynoucí (pro mne i oddychový) film se třema belgickejma vejrostkama. Protagonisté hlavních rolí jsou nesmírně sympatičtí, své charaktery perfektně zahráli a já jim všechno to dobrodrůžo nejen věřil, ale také jsem ho s nimi prožíval, bal se i smál. Vím, že film má v sobě jistě velký kus dramatičnosti (především ze sociálního hlediska), když vypráví příběh tří dětí bez rodičovského vzoru, jak se bez většího smyslu potulují po okolní krajině, ale mě to prostě přišlo, jako bychom si společně užívali neobyčejné dny letních prázdnin a tu dramatickou část jsem začal vnímat až po shlédnutí filmu a přečtení pár komentářů. Mám rád filmy, od kterých nic nečekám, a poté mě mile překvapí. Přesně jako tento snímek. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nechat dva malé kluky někde samotné v nějakém zapadákově mi rozhodně nepříjde normální. Nemám ale potřebu někomu sahat do svědomí. Bez toho by se vlastně dobrodružství kluků nemohlo vůbec odehrát, a že toho zažili celkem dost. Opravdu film působí dojmem, že to bude jen obyčejné letní dobrodružství. Jenže klame tělem. Všechno je tu poměrně dost syrové a tedy velmi uvěřitelné. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se film tváří jako by byl o Velkém Prázdninovém Dobrodružství, na druhou stranu jako sociální kritika. První linka funguje více méně dobře, ale je místy až příliš dobrodužná na patnáctileté kluky. Druhá linka je zase příliš nepravděpodobná. Celé to působí jako slepenec nahodilých brutálních příhod. Ale příroda krásná. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, cesta k dospění, k osamostatnění a snad i dál, k Duchu, ke Slunci, neni lehká. Panoptikum světa ohrožuje i ochraňuje duše raně náctiletých a kluci to fakt nemaji snadný. Ale řeka plyne a cesta nekončí... ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Dospělost je děsně smutná a negativní a i když v dětství jsou také nepříjemné momenty, je to povětšinou tehdy, když se dotýkáme právě dospělosti. Ten rozdíl je v (ne)konečnosti a (ne)smrtelnosti. Zásadně smutné okamžiky s tím bývají spojeny. Rozchod rodičů, smrt blízkých, smrt zvířátka, občas nějaká ta fyzická bolest, ale to už není tak zásadní. Nejhorší den v životě je ten, kdy se z dítěte stane dospělák. Kolikrát můžeme dělat to samé, ale jen v případě dětí se jedná o šťastný moment. Tajná cigareta ve sklepě kamaráda, usrkávání piva ze džbánu dědečka, všechny ty sexuální touhy, nezdravé jídlo - s mocí nepřichází jen zodpovědnost,, ale hlavně podstatně mění význam, přičemž víc než cokoliv škodí. A zatímco dětská touha být dospělý je sice hloupá, nicméně se jednoho dne naplní, pak touha dospělých být znova dítě je pochopitelná, ale tragicky nenaplnitelná. To je největší životní krutost. Film Velikáni je ale drama mnohem nešťastnější. Protože zatímco my si prošli tímto přirozeným vývojem a naštěstí si většina z nás nevybaví moment, kdy dospěla, tito chlapci to vědí naprosto přesně a bylo jim vzato to nejkrásnější na životě - dětství. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Adorujme autora scénáře. Les Géants je letní zdánlivě bezstarostná komedie, ale zároveň břitká (celo)společenská satira (s akcentem na nedostatek lásky a pozornosti rodičů či obecně nefunkčnost rodinných vztahů). Zcela funkční je naopak symbióza mezi režisérem, kameramanem i herci; navíc dobře zvolené kytarovky coby hudební složka. ~ Nebudu se víc rozepisovat, ale jednoznačně doporučuji. Crazy artová pecka z belgicko-francouzsko-lucemburské koprodukce! ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Menší odskok k festivalovému snímku. A od těch amerických klišé je to příjemná změna. Především mě zaujala práce se zvukem a s hudbou, jednoduše takové syrové, ale skvěle padnoucí ke scéně. Nicméně příběhová nitka vede tak trochu odnikud nikam, prostě tvrdší pánská/dětská jízda. A to byl zřejmě účel. 3* ()

Reklama

Reklama