Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (1 384)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Zkusme se na film podívat ne z pohledu Američana, nebo prostě toho bodrého bělocha, který hrdinně nedbá reálného nebezpečí kdesi u somálského pobřeží, nýbrž z pohledu rachitického Somálce, kterému je už všechno (mladí komunisté prominou) u prdele. Poté, co sestřelil černého jestřába a pilotům ukázal, jak chutná chodník z ušlapaný hlíny v Mogadišo, odjel se trochu zchladit do zálivu. Co čert nechtěl, zrovna plula kolem plně naložená loď Mærsk Alabama. To sice neuměl přečíst, ale takhle od oka poznal, že to znamená něco jako Svačina. A zasloužená, protože celá EU a USA přece vykořisťují jeho zemi. Tedy, abych zde nemluvil o tom, jak lze takovou loď převzít do vlastní správy, povyprávím, jak se tento Somálec dívá na kradenou televizi, kde právě sleduje film Kapitán Filip. Není tím pirátem, je jen divákem šou podle události, která se nedávno stala. Nejdřív uznale kývá hlavou, jak se podařilo perfektně napodobit bárku, kterou nákladní lodě unášejí, docela musel uznat, že i náladu a vztahy mezi tzv. piráty nastínili tvůrci dobře. Ruku na srdce, přepadávat megalodě ve čtyřech reklamách na Gutalax není žádná prdel. To ví i on a stále uznale kývá tou svou zvětšenou hlavou. Samotná akce na lodi mu už přijde trochu přitažená za dready. Udělali z nich neschopné pitomce, co se nechají vyšachovat ze hry pouze s třiceti tisíci dolarů. "No, kde to jsme?" Všechna ta akce, kdy hrdinní američtí námořníci dostanou v podstatě loď zpět pod kontrolu a mírnými sabotážemi zcela ovládnou situaci, milému Somálci už přijde spíš k nasrání. Mladí komunisté opět prominou. Zbytek filmu, kdy se s uneseným kapitánem Amerikou vybavují v záchranném člunu jako s nějakým kamarádem, donutila somálského diváka, že vypnul televizi uschlým chameleonem a šel rozžvýkat trochu durmanových listů, aby navrátil svůj stoický klid. "Tohle ne! Takhle to nebylo." A po zbytek večera se směje tomu, že kvůli nim naplulo do zálivu tucet bojových křižníků, dvě jaderné ponorky a do vln se snášeli paragáni jako v Ardenách. Kolují dohady, že celou situaci monitoroval sám americký prezident ze své efšestnáctky a pak, že ředitel galaxie Zaphod Beeblebrox osobně Filipovi utřel slzy, když už byli oba v bezpečí... Uf. "Krása to byla, ta přehlídka, ale tohle jim přece nemůže nikdo uvěřit, tohle nesežere ani Somálec!" říká si hladový černoušek ze zálivu a zvažuje, že už radši nebude televizi sledovat a už vůbec ne americké nacionalistické filmy. ...A šel do práce. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nemohu říct, že bych byl zklamaný, čekal jsem, že nebudu nadšený, ale naštěstí byl pro mne Kapitan Phillips mnohem lépe strávitelnější než Dánský Únos. Zkritizoval bych zde: zbytečně dlouhou stopáž, ke konci jsem si vážně přál ať je už konec,roztřesená kamera po celý film,která mi místy docela vadila a pomalejší tempo,které si nedokazalo plně udržet mou pozornost. Za mě jen 60%,jít na Kapitána do kina tak odcházím asi pěkně nasranéj. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dokonalá adrenalinovka. Od startu nabírá film hodně kvalitní tempo a je až fascinující, jak ho tvůrci dokázali až do konce ještě stupňovat. Příběh má dvě části, který maj svou zápletku a na jejichž vývoj jsem byl zvědavej. Moc se mně líbilo, že v okamžiku kdy skončí jedna, začíná druhá a testosteronovou jízdu pomáhají dotvářet skvěle vyostřené situace. Ty by samozřejmě nikdy nemohli mít takový efekt, kdyby se jich chopil filmařský a herecký looser, ale Paul ví přesně kam zamířit kamerou, jaký dát hrdinům do úst slovník a herci se zase umí dívat a tvářit. Tady bych chtěl pochválit především Barkhada Abdiho, který mě ve společných scénách s Tomem přišel dokonce výraznější a herečtější než jeho oscarový a slavnější americký kolega. Při finálovce jsem byl napjatej jak struna na balalajce. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak jak jsem předeslal u dánského tématického souputníka Únos. Jde o dva filmy s tak podobnou zápletkou a přesto diametrálně odlišné. Únos je drama, které se soustředí na psychiku posádky vystavené dlouhodobému zajetí a na vyjednávání s únosci. Divák se tak spíš sžívá s postavami a během vyjednáváíní uvažuje nad tím střetem povah a odlišného vnímání světa. Naproti tomu Greengrassův film je dynamický thriller plný napínavých scén, které (většinou) nedají divákovi vydechnout. Vůbec celé je to postavené na dynamice a napětí. Naopak z postav si odnese spíš jen to, že kapitán se chce vidět s rodinou a že piráti samotní vlastně na výběr moc nemají. Nudno dodat, že pirátům je film až překvapivě vstřícný, ne že by je barvil nabílo, ale rozhodně z toho v rámci možností nevycházejí zcela jednorozměrně. Jistou plochost však dohání závěrečná scéna na ošetřovně. Dá se říct, že Phillips a Únos tvoří dva vrcholy trojúhelníka, přičemž tím třetím je ruský film Kandagar, který má z odobou dvou přístupů něco. Je víc akční než Únos a více psychologický než Phillips. Čímž neříkám, který z těch tří je lepší (pětihvězdičkový je pro mě Únos, zbylé dva jsou na čtyřech), ale je zajímavé, jak se podobná témata dají pojmout různě. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Určitě je to strhující film to rozhodně. Jenom mi to nepřišlo až tak excelentní abych to viděl na plný počet. Nicméně tentokrát i celkem se zdejším hodnocením souhlasím. Hanksova postava je příkladem precizního profesionála který se (pokud to tak bylo i v reálu) v dané situaci nachoval naprosto neuvěřitelně. Snad jenom ten konec se z toho snaží dělat větší doják než je nutný. Jinak, ale na mě film působil fakt realisticky i co se postav Somálských pirátů týče vyzáblí zubožený týpci navíc všechno jenom ne profesionální únosci, protože posrali na co šáhli a dopadli opravdu špatně. Jinak film je dá se říct zpracovaný takovou věrnou do detailu vykreslenou dokumentární formu, ale určitě mu nechybí patřičný drajv. Mě teda ty 2 hodiny utekli celkem svižně. Jenom ta kamera by se fakt nemusela klepat v úplně každý scéně prakticky všude no, ale tak je to holt Greengras je to jeho styl a on už asi jiný filmy točit nebude. Nicméně na to, že jsem doposud moc tvorbě tohohle režiséra na chuť nepřišel, tak musím konstatovat, že z mýho pohledu je tohle určitě jeho doposud nejlepší film. Jo a, protože mám možnost porovnat to z jiným podobně laděným filmem na stejné téma který už letos vzniknul, tak musím konstatovat, že nudný unylý a naprosto zbytečný Dánský Kapringen byl nemilosrdně převálcován. Tenhle film má prostě všechno co má mít. Pár výhrad bych našel, ale není to zase nic s čím bych měl nějaký zásadní problém. Není to pro mě sice hit roku ani nic z čeho bych stanul v němém úžasu, ale vysokou kvalitu to zcela nepopíratelně má. Za mě 85% ()

Galerie (106)

Zajímavosti (43)

  • Tom Hanks (Phillips) potkal představitele somálských pirátů poprvé až při natáčení scén, kdy dojde k obsazení můstku lodi Maersk Alabama. Šlo o záměr režiséra Paula Greengrasse, aby reakce mezi herci obou kapitánů byly co nejautentičtější. (Mr. Filuta)
  • Paul Greengrass v rozhovore povedal, že somálskych pirátov vnímal ako zločincov, nie teroristov, a že chcel, aby príbeh obsahoval aj ich zúfalstvo a ochotu robiť nelegálne a násilné veci ako súčasť beznádeje života v Somálsku. (Arsenal83)
  • Vrtulník hlídkující nad záchranným člunem je Sikorsky SH-60 Seahawk. Letadlo, kterým se do oblasti dostane tým SEAL, je Lockheed MC-130H Combat Talon II. (Maulincio)

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama