Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (115)

aquiver 

všechny recenze uživatele

Řemeslně je snímek velmi zdatný, stejně tak diváka zaujme syrovost a válečné naturalistické pojetí. Vojenská technika, vrtulníky, za to palec nahoru, to je divácky vděčné. Nedostatkem je řídký scénář, kromě střílení si totiž divák nezapamatuje vůbec nic... v rámci válečných filmů z Vietnamu je to jen mírný nadprůměr. 65 % ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Nemůžu souhlasit s relativně vysokým hodnocením tohoto válečného dílka nazvaného podle amerického masa mletého na kopci u vietnamského údolí A Shau - bitva se tu skutečně roku 1969 udála...Scénář je zmatený bez bez nějakého směřování filmu - a k tomu žvatlavé a schématické dialogy. Až zbytečně krvavé jsou orgie vyhřezlých útrob a chybějících končetin ve vlastních (tedy amerických) řadách, zatímco vietnamští nepřátelé nejsou buď vidět, nebo - jsou -li, pak padají mrtví na povel. Nesmyslné lezení pěšáků blátem nahoru a snad úmyslné klouzání dolů v nejtěžší bitevní vřavě; nekrytě pobíhající amíci zabíjení schovanými vietnamčíky; pěchota USA v roce 1969 nepoužívající žádné těžké zbraně - výjimku tvoří pár scén s napalmem z letadel, ovšem eventuální zasažení bojovníci Vietkongu nejsou vidět ani slyšet (na rozdíl od filmu ve skutečné bitvě bylo samozřejmě použito kromě letectva i dělostřelectvo, shozeno bylo 450 tun bomb a 68 tun napalmu). Ve filmu se nedozvíme, že kopec byl celý prokopán vietnamskými tunely, což umožňovalo účinnou severovietnamskou obranu. Za dobré viditelnosti jsou američtí vojáci opakovaně masakrování svým vlastním nízko letícím letectvem a to přes jasnou signalizaci pilotům (v reálu byli zabiti US vrtulníky pouze dva Američané, a to na rozdíl od filmu v nepřehledném terénu)... Tohle nebyl válečný film, ale spíše amatérské video, např. takové Údolí stínů bylo o několik tříd lepší. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lvr3s6_Tj0Q ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Až moc citelně chybí Hamburger Hillu výraznější postava, které by divák mohl fandit nebo ji naopak nenávidět, a taktéž postrádá scénu, která by ho alespoň na okamžik uzemnila . Velká realističnost se filmu sice upřít nedá, ale jinak se jedná o velmi "nemastný, neslaný" snímek jakých se za posledních 30 let natočila velká spousta. Průměr. A to mám pro válku ve Vietnamu ve filmovém podání velikou slabost... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jeden bezvýznamný vietnamský kopec u hranic s Laosem a houska z Big Macu mají něco společného - jsou pokryty mletým masem na hamburgery made in USA. Nutno dodat, že jen jedno z nich je hovězí.. Synovec druhé půle Olověné vesty, neduživý brácha Čety, zakřiknutý soused Apokalypsy - to je Hamburger Hill. První část, kdy jsou největším nepřítelem venerologické choroby, je hodně roztříštěná a odosobněná, zbytek pak trochu válčí se stereotypem krutý boj / stav mysli, kdy řečnickou otázku střelce z vrtulníku ve Full Metal Jacket („Ain´t war hell?“) snad ani není třeba klást.. Irvinova pocta outsiderům daleko od domova je zářným příkladem toho, že když nedosáhnete filmařskými prostředky dostatečné působivosti, nepomůže sebelepší téma. Nutno však ocenit snahu o věrnost a autenticitu válečného chaosu. Třeba taková střelba do vlastních řad je jen o něco méně demoralizující, než nedostatek podpory od národa, pro který (alespoň dle vás) bojujete.. Mimochodem, domácí kritika způsobu vedení této bitvy byla jednou z příčin změny strategie amerických sil, což znamenalo nepokračování v politice „maximálního tlaku“ na Severní Vietnam. Jinými slovy, začalo se s postupným stahováním amerických jednotek... ()

kurcatovium 

všechny recenze uživatele

Zase trochu jiný pohled na Vietnam. Film je, po úvodních minutách zasvěcených drobnému představení osazení čety a kusém přešlapování na místě, jedna velkolepá řezničina ve jménu dobytí bezvýznamného kopce. Postavy jsou tu skutečně poměrně dost anonymní a málo prokreslené, ale nebál bych se tipovat, že je to úmyslem. Zapadá to totiž do celé koláže filmu, kdy voják je jen ono maso do mlýnku. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Parašutisti slávnej 101. výsadkovej divízie, známi ako "Screaming Eagles" kvôli ich rozlišovaciemu znaku na ramene (bielohlavý orol s červeným jazykom na čiernom podklade), boli Viet Congom považovaní za obávaných a rešpektovaných protivníkov. Vietnamskí komunisti kvôli tomuto znaku nazvali vojakov 101. divízie "Chicken Men" (Kurací muži) a varovali pred nimi svoje obyvateľstvo. (Smok)
  • Postavy vo filme boli pomenované po mužoch, ktorí bojovali vo Vietname s Jamesom Carabatsosom. (Smok)
  • Během natáčení byl před očima štábu a herců zabit elektřinou jeden z elektrikářů, pracujících na filmu. Celá událost ohrozila zbytek natáčení, ale nakonec se film podařilo úspěšně dokončit. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama