Reklama

Reklama

Blízko od sebe

  • USA August: Osage County (více)
Trailer 1

VOD (1)

Celá rodina Westonových se sjíždí do rodného domu v Oklahomě na pohřeb otce (Sam Shepard), básníka a opilce, který spáchal sebevraždu. Jeho žena, cynická a celoživotně konfliktní Violet (Meryl Streep) takřka s potěšením rozdmýchává spory se svými třemi dcerami (Julia Roberts, Julianne Nicholson a Juliette Lewis). Ani jedna z nich to nemá jednoduché: jedné se hroutí manželství, další tutlá aférku se svým bratrancem, třetí se právě zasnoubila a ani na pohřbu není schopna mluvit o ničem jiném než o nadcházející svatbě. Přičemž každému kromě ní je jasné, že její snoubenec (Dermot Mulroney) je slizký parchant. (Bontonfilm)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (428)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Hořký, realisticky působící portrét dysfunkční rodiny, který na vás během své dvouhodinové stopáže sype jedno trauma za druhým a ke kterému si podle mě najdou svou cestu především stoupenci divadla. O audiovizuální stránku tu totiž vůbec nejde; celé Osage County stojí na perfektním obsazení a Pulitzerovou cenou oceněné předloze Tracyho Lettse. A tak zatímco filmoví režiséři mohou dle libosti měnit lokace a představit divákovi deset postav za pět minut, tady se s jednotlivými členy rodiny seznamujete postupně dobrých 45 minut, když jeden po druhém přijíždějí do Violetina domu. Jedna lokace, jedna rodina a hodně dialogů, které ve vás zanechají pocit, že Sam Shepard nakonec dopadl ze všech postav nejlépe. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Nevím, co chtěl film přesně říct, protože to bylo jen o tom, jak se rodina sešla, pohádala se a zase odjela. Navíc mi vadila ta absurdnost a nereálnost, chtěl bych vidět člověka, který by se ztotžnil s nějakou postavou a i kdyby, tolik blbců by se snad v jedné rodině sejít ani nemohlo. Na druhou stranu jsem se nenudil ani chvíli a když vynechám scénář, který je na můj vkus prostě přehnaný a budu hodnotit to, jak herci zvládli své role, pak byli výborní a to nejen Meryl Streep, ale především Julia Roberts. ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

S aktuálními procenty plně souhlasím a hlavně musím říct, že výkon Meryl Streep byl opravdu koncert. Julia Roberts sice také předvedla své herecké umění v plné kráse, ale Meryl prostě dominovala. Občas i takto náročnější film si rád dopřeji a dnes jsem byl na něj správně naladěn. Zkrátka, líbilo se mi to. 72% (with J.) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ JEN NEROZUMÍM, PROČ JSI TAK NEPŘÁTELSKÁ.“ … ,,JEN ŘÍKÁM PRAVDU. NĚKTEŘÍ LIDÉ NEMAJÍ PRAVDU RÁDI.…“ /// Starej dobrej nevyzpytatelnej táta… neumřel - prostě to svým způsobem zabalil a rodina tak má důvod se sejít. Komplet (jako všichni) a dát na obdiv pospolitost a přátelství. Nebo si jen říct pravdu. A jelikož lidi maj neustále čím překvapit, jsou situace, kdy nevíte kdo je vlastně ten špatnej a kdo jen zatlačenej životem do kouta. Není to zásluha filmu, ale HLAVNĚ herců a divadelní předlohy. Je to ,,jen“ divadlo řízlý filmem. Jde o dramatickou sílu dialogů a hereckejch výkonů a to filmový vokolo… já říkám – zážitek, jako každý divadlo! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Divadelní hru ,,Srpen v zemi indiánů“ , kterou napsal Tracy Letts (stejně jako scénář k Zabiják Joe) jsem neviděl. 2.) Miluju větu: ,,Parádní Meryl Streepová!“ (hned po týhle: ,,Nejhorší je vlastní rodina!“). 3.) Thx za titule ,,Pohodaman“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vinterbergova Rodinná oslava, Kočka na rozpálené plechové střeše s Elizabeth Taylor, o které se tu mimochodem mluví, a teď multidialogové Blízko od sebe Johna Wellse. Konverzační dramata o křehkých rodinných vazbách a kostlivcích ve skříni, která ve mně vyvolala silné emoce. Cynismem obdarovaná matka, její tři dcery, svérázná sestra, půltucet dalších příbuzných, nastávajících nebo služebných a máme tu břitkou sondu, ve které nejdou přehlédnout divadelní kořeny. Režisér Wells si je velmi dobře vědomý mistrovství zejména svých hereček a nabízí dramaticky i emocionálně rezonující dílo, které si svými všedními momenty, rodinnými rituály i vyhrocenými hádkami zajišťuje vysokou míru pozornosti. Třikrát hurá za přepečlivý casting!! Hned šest herců tu má nebo bylo nominováno na Oscara, vévodí jim krutá a sarkastická Meryl Streep, která předvádí charakterní hru složité osobnosti (z její jedovatosti je nám zle, ale dokážeme ji nejednou pochopit) a Julia Roberts, která mě k obrazovce přikovala, a to pochopení i vrčení (případně fyzické svalení matky na podlahu) jí šlo dokonale. Její zdaleka nejlepší role za posledních deset let. Nominace na Zlatý glóbus i na Oscara je zcela na místě. Zlomovou je pak právě smuteční večeře (páč tmel i alkoholik rodiny to po svém zabalil), kdy to každý druhý pořádně schytá a divák si ji milerád pustí znovu. Tohle řezavé drama mě skutečně bavilo, přemýšlím o něm už druhý den, a i když se ve finálním řešení problémů už lehce přehrává, pořád je to jedna velká filmová „radost“!! 80% ()

Galerie (48)

Zajímavosti (51)

  • Barbara (Julia Roberts) vyčítá sestře Ivy (Julianne Nicholson), že je jí skoro 50, a tak by se měla začít chovat rozumně. Julianne Nicholson bylo ale ve skutečnosti pouhých 42 let. (milaneg)

Související novinky

The Last of Us nabírá herního skladatele

The Last of Us nabírá herního skladatele

13.03.2020

Necelé dva měsíce nás dělí od vydání jedné z nejočekávanějších her letošního roku The Last of Us Part II. Pár dní nazpátek přitom bylo oznámeno, že se kabelovka HBO, scenárista Craig Mazin (Černobyl)… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama