Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínají devadesátá léta, život v polsko-německém pohraničí se však po pádu železné opony zatím nijak zvlášť nezměnil. Dvacátníka Zygu (talentovaný Jakub Gierszał) už nebaví dívat se na módní výstřelky a západní vymoženosti jen v barevných časopisech. Spolu s kamarády se rozhodne rozzářit život v ospalém šedém městečku a sobě i jeho obyvatelům trochu přilepšit. Západoněmecké obchody přetékající zbožím jsou pro mladíky přece jen příliš velkým lákadlem... Piotr Mularuk se ve svém působivém dramatu, v němž nechybí akce, inspiroval situací, jež po rozpadu sovětského bloku panovala v polsko-německém pohraničí a svého času plnila titulní strany polských novin. Debutující režisér film zručně protkal westernovými motivy, odkazujícími mimo jiné ke slavnému snímku Delmera Davese z roku 1957 Cesta za záchranou, který Zyga zasněně sleduje v poloprázdném místním kině. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě žádný film tak nenadchnul jako Yuma. Jakmile skončil, hned bych si dala nášup. Mimo to, že byl vtipný, k zamyšlení o lásce, životních hodnotách, přátelství a snad všem, co si člověk může představit, se mi vybavily i nápisy v německých obchodech. Nápisy v češtině, že obchod je střežen kamerami, krádež je zločin a trestá se tak, všechny ty, při kterých jsem se styděla a říkala si, že nemáme za hranicemi moc hezkou vizitku. Po shlédutí tohoto neuvěřitelného filmu a vyslechutí ještě méně uvěřitelných, ale prý zaručeně pravdivých historek z úst režiséra, se budu stydět o něco méně. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Německo, země zaslíbená. Celkem uvěřitelný film o tom, jak se skupině čtyř mladých lidí podařilo udělat si příjemné zpestření a nakonec i hodně nebezpečný byznys z toho, že se ze svého polského pohraničí vydávají do sousedního Německa, kde si nakradou nějaké ty věci, aby si zpříjemnili život. Asi je jasné, že je to celkem nebezpečné a že to nedopadne nejlépe. S jídlem totiž roste chuť. Velmi dobře zahrané postavy, které jsou více než snesitelné, realistické, ale nikoli přehnané, čemuž pomáhá i pozvolné tempo se skvěle vybíranou hudbou. Ač jsem tomu filmu nevěřil, opravdu mě potěšil. ()

Reklama

venca163 

všechny recenze uživatele

Tahle bomba, s neznámými ale kvalitními herci, s perfektním vykreslením doby, s propracovaným vývojem postav, se suprově vybranou hudbou, s nečekaně velkou dávkou napětí, s důležitou porcí legrace, s našlápnutým tempem, s přidaným vlastní hodnotou, bez patosu, bez kýče, bez vnucování názoru (ale s prostorem pro zamyšlení se), bez přílišných ambicí a zahledění se do sebe, s faktem, že do sebe všechno parádně zapadá, mě dostala! (90%) ()

Safrine 

všechny recenze uživatele

Polsko, 90. léta, pro místní mládež nuda, šeď, žádná perspektiva do budoucnosti. Stačí jedna návštěva západního Německa – nakouknutí do pohádkového světa obchoďáků, drogerií, regálů plných adidasek a nestřeženého zboží, které jen čeká, až si ho někdo schová pod bundu – a není cesty zpět. Okrádat Němce přece není žádný zločin, ale hrdinství hodné Robina Hooda. Yuma je jako divoká jízda na horské dráze, euforii střídá nebezpečí a strach o vlastní zadek – zvlášť když se Robin Hood zapomene ve vozíku připoutat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

90. léta divokého postkomunismu v zemích střední Evropy pochopitelně představují atraktivní látku, která láká k filmovému zpracování. Snímek je doplněn nadužívanou a zneužívanou větou: Natočeno podle skutečných událostí. Věřím, že většina zobrazeného se tak či onak odehrála, jenže ne násilně napasovaná do sebe na jednom místě a v téže době. Chudoba, prostituce, pronikání organizovaného zločinu z post-sovětského prostoru, šmelina a korupce jsou dávkovány v takovém množství, že je zjevné, jak tvůrci postupně ztráceli cit pro míru a uvěřitelnost. Zpočátku jsem uvažoval o 4. hvězdičce, ale jak běžel čas, sílilo rozladění a poslední čtvrthodina už film jednoznačně potápí. Škoda, protože jinak šlo o sympatický nadějný kousek. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo z velké části v Ostravě a Karviné. Podle tvůrců totiž právě tato dvě města velmi připomínají Německo před dvaceti lety. A také v polských městech Varšava, Krosno Odrzanskie, Cieszyn, nebo německém Frankfurtu nad Odrou. (Terva)

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno