Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Lidový, lehce obroubhlý humor zesnulého francouzského komika doplňuje burianovským tahem na poněkud přízemní, ale pro mnohé strhující komiku gagu. Tentokrát ani příliš nekulhá scénář a španělská absolutistická monarchie se svým přihlouple strnulým dvorským mravem a habsburskobavorskou ráčkující královnou je vděčným terčem francouzského ducha. I v podpalubí může být zdařilé představení, i přímočaré prvoplánové plebejství může potěšit pro nejeden večer či odpoledne. Filipovského dabink přispívá k umocněnému zdaru klasicky úspěšného podniku-záměru. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už od dětství několikrát a vždycky bavilo. Svůj vliv má zcela bez pochyb i vynikající český dabing, a to  nejen v podání nedostižného Františka Filipovského, ale třeba Josefa Langmilera, Petra Štěpánka Miroslava Moravce a mnoha dalších hvězd českého dabingu své doby. V mých očích pak všech dob, a i proto mám tyto filmové návraty moc rád.  Pošetilost mocných pak navíc není žádným malým  dílkem, ale nákladnou podívanou, kde jen za výdaje na kostýmy by se dal natočit nějaký menší film.  A je-li skvělá výprava doprovázena dokonalým příběhem či v tomto případě vycizelovanou komedií s perfektně vypointovanými gagy, je o úspěchu předem rozhodnuto a naštěstí neplatí Sallustova slova o královně: "Je moc krásná, ale úplně blbá" ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Páni, žasnu, že jsem tento skvostný snímek s Louisem de Funèsem opět s úžasným hlasem F. Filipovského (u čehož mě vždy mrzí, že bohužel už nenadaboval film Zelňačka, což je úžasný film, ale bez dabingu Filipovského ztrácí na úžasnosti) neviděla už dříve. Ale myslím si, že mě dostal ještě víc, než by se mi líbil, kdybych ho viděla třeba o let dříve. K filmům s tímto Panem Hercem se v podstatě nedá co dodat, protože jsou dokonalé, spousta skvělých scének, frků apod. Co mě nejvíce pobavilo? Scénka, kdy si jako žena otočil krinolínu, aby prošel uličkou? Možná, ale bylo jich tolik, že těžko vyberu. A nejlepší hláška? Ta kdy Salust vydává prapodivné zvuky při zjištění, že královna není v pokoji s Blasem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chudí mají mít svou bídu a král své zlato." A to se cestou k němu ještě musí zdanit u dona Sallusta, to dá rozum. Ministři financí jsou zkrátka všichni stejní a proto volte mě. Já bych byl úplně jiný. Já bych si odklonil jen jedno procento státního rozpočtu na nutné výdaje. Možná by to později narostlo, ale pořád bych byl nejlevnější ministr financí od dob falešného Sametu. Ale zpět k donu Sallustovi, protože ten je fantasticky intrikánský, lakomý, vtipný a jakoby vypadl z oka jednomu malému vzteklému francouzskému herci, který mě baví snad ve všech svých filmech. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne slusna komedie s opet skvelym Louisem De Funes. Role svinaka mu fakt sedla a je v ni skutecne skvelej. Yves Montand jako jeho trosku tupejsi sluha je taky skvelej. Pribeh je celkem v pohode, nic extra komplikovanyho, ale dava prostor pro spoustu skvelejch scenek. Tady je taky asi hlavni problem filmu. Pokud neni na platne Louis, tak film mirne nudi a z tech 100 minut tu neni takovejch 20 a proto nemuzu dat plny pocet. Ale i presto to je fakt skvela komedie s docela slusnou vypravou, skvelou hudbou a kolem pro otroky podobnym tomu z Conana. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Scéna, v níž dav chudých upaluje panáka dona Salluasta (Louis de Funès), se natáčela začátkem června v madridských ateliérech a zúčastnilo se jí kolem 150 statistů, kteří nedokázali dát do natáčení správnou energii. Režisér Gérard Oury se je snažil všelijak naladit, ale to se podařilo až jeho asistentovi, který na statisty začal z megafonu volat: „Podívejte se na tuto oběšenou figuru! Víte, koho představuje? Generála Franca! Tak křičte: Pryč s Francem!“ Tento moment všechny ze štábu rozesmál, i komunistu Yvese Montanda (Blaze). Generál Franco byl autoritativní politik a nejvyšší představitel Španělska od roku 1939 až do své smrti v roce 1975. (mar48)
  • Natáčení probíhalo ve španělské Almérii. (M.B)
  • V úvodní scéně projíždí kočár kolem zámku La Calahorra v provincii Granada. Zámek lze vidět napravo od cesty na kopci. (Aelita)

Reklama

Reklama