Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prezident Beneš a plukovník Moravec. Jeden chce klid a přežití, druhý zničující válku. Jeden budoucí vítěz, druhý budoucí zrádce národa, přesto spolu jejich osudy souvisejí. Příběh o setkání dvou osobností a dvou naprosto odlišných myšlenkových světů. Chladný kalkulátor a horkokrevný bijec. Edvard Beneš a Emanuel Moravec. Diplomat a legionář. Zatímco Beneš mezinárodní diktát akceptuje, většina představitelů československé armády volá po krvi. Jako svého mluvčího vyberou plukovníka Moravce, který patří k nejradikálnějším z nich. Chtějí válku. Totální, krvavou a zničující. Beneše však tato představa děsí, v jeho světě se jedná, dohaduje, intrikuje, a i když se prohrává, mrtvých je vždycky pomálu. Představa starobylé Prahy proměněné v ruiny Göringovým letectvem je pro prezidenta nepředstavitelná. Navíc před sebou vidí celoevropskou válku, v níž Německo skončí v troskách... (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Najlepší výrok tohto dielu, ktorý je platný po celé ľudské dejiny: "Existujú dve druhy pravdy. Tá skutočná a tá politická." (Beneš). Záverečná debata medzi Benešom a Moravcom patrí medzi veľké filozoficko-politické pojednania, kde každá myšlienka stojí za úvahu. Je viac život v porobe alebo hrdinstvo v smrti? Osud Moravca potom nabral iné kontúry a je až nepochopiteľné, k čomu sa ako veľký zástanca českého národa obrátil. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1938. Asi najhorší a najťažší rok v našich spoločných dejinách. Ako sa zachovať, ustúpiť či bojovať. Hrozná doba. Čo som sa dozvedel o E.Moravcovi, tak to boli zaujímavé veci. Chýbalo mi aj posúdenie Jana Masaryka, veď , ako syn prvého prezidenta , mal akýsi názor? Výborný výkon herca čo hral E.Beneša. Hodnotím 70%. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od tohoto dílu se nešlo odtrhnout. Beneš v hlavní roli jako prezident zrádce nebo zachránce? Toť otázky jistě i pro větší historiky než jsou ti, kteří pomáhali tvůrcům seriálu. Nejvíce zaujme postoj generálů a velitelů armády, kteří nejdříve chtějí bojovat za každou cenu, ale nikdo kromě Moravce není ochoten jít za prezidentem. No a když se nakonec Moravec rozhodne prezidenta v poslední možné chvíli přemluvit k válce, Beneš mu veškeré jeho ideály tak rozmetá, že se z něj následně stane jeden z největších kolaborantů českých dějin. Ano, i tohle dějiny přinášejí. Skvělý a úžasně zahraný díl. ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak to bylo s Mnichovem? Pravdu zde tolik nehledejte, nicméně drama ano. Po dlouhé době zde Daniel Landa má roli šitou přímo na sebe. Zamrzí jedině, že přerod Emanuela Moravce z patriotského vojáka na kolaboranta zde není zobrazen, ale vyřešen až v samotném závěru jedním titulkem. I tak ovšem okolo Mnochovské dohody se rozhořívá spousta otázek, diskuzí a proroctví, které se dobře poslouchají, jsou napínavé a rezonují v nás dodnes. Landovo (vlastně Moravcovo otázka na Beneše): "Bude to trvat dalších tři sta let?" mi zní ještě dnes. Škoda že se některé ty debaty neodehrály i ve skutečnosti. 80% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U tohoto dílu ještě více zamrzí viditelně nízký rozpočet, a někdy až do očí bijící TV zpracování, protože tato tématika nabízí prostor i pro větší scény a velkolepější obrazy, ale nedá se svítit. Tam kde tvůrci nemohli rozhazovat, tam opět museli nahrazovat precizně napsanými dialogy, a slovními výměnami, kterým tady jasně vévodí mač mezi "Šachistou" Benešem a "Boxerem" Moravcem. Dny po Mnichovu jsou z politického hlediska určitě jedny z těch nejtěžších v naší historii. Co bylo správné, co mohlo být jinak, co se mělo udělat, co se neudělalo, to je věc názoru, a pro plné pochopení je asi třeba více, než jen jedna epizoda. Což je i vidět, Moravec nedostane tolik prostoru, aby se mohla naplno rozjet jeho kolaborace, a ta je tak jen načrtnuta v závěru. Martin Finger vytahuje jednu ze svých nejlepších rolí, díky maskérům i v brilantní podobě na E. Beneše, a i Daniel Landa v rámci svých hereckých možností ukazuje, že by se mohl ukazovat více. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (7)

  • Herec Robert Jašków, který v tomto snímku ztvárnil předsedu vlády arm. generála Jana Syrového, si zahrál i další významnou postavu této historické etapy. V roce 2016 si ve snímku Masaryk (2016) režiséra Julia Ševčíka zahrál postavu plukovníka Emanuela Moravce, kterého zde ztělesnil Daniel Landa. (majky19)
  • Svatba Emanuela Moravce (Daniel Landa) a Jolany Emmerové (Kateřina Jandáčková) byla natočena v budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Tato budova v protektorátním období sloužila jako velitelství SS. (kepiash)

Reklama

Reklama