Reklama

Reklama

Vlastička umřela. Vesnický kostel, pohřební kočár tažený koňmi, farář, obyvatelé Olšan a souputníci zvláštního života Bohumila Stejskala (Boleslav Polívka), multimilionáře z vůle Boží, z Dědictví I. Trochu zestárli. Bohumil (Boleslav Polívka) taky trochu zestárl. Přibyly mu majetek, starosti, kilogramy a děti. Ztratil ženu svého života. Hraje hudba, zpívá místní ženský sbor Křepelky, jehož byla Vlastička členkou (a Bohuš je sponzorem). Smrt známého sbližuje. Všichni jsou smutní, nebo tak aspoň vypadají. Za zdí hřbitova zastavil starší Mercedes a z něj vystupuje rovněž zestárlá „hérečka" Irenka. Pozoruje pohřeb přes zeď, dovnitř se neodváží. Odjede před koncem obřadu... Smuteční hostina v Bohušově sídle. Jsou tu všichni, které známe z původního filmu. Zjišťujeme, že Bohuš si postavil ohromné sídlo ve farmářském stylu obklopeném zoologickou zahradou. Má rád svou dceru (Anna Polívková) a visí na šestiletém vnukovi, jehož učí jízdě na koni. Má vlastní chov koní a považuje se za odborníka na to. Už sedm let nepije a celkem si zvykl na peníze. Bohuš je smutný, ale smutek v jeho podání má velmi výstřední podobu. Téměř každá promluva se mu proplétá s pohřební řečí a duch Vlastičky postupně výrazně vstupuje do jeho mysli i jednání. Vlastička dávala jeho životu řád...vnutila mu kázeň. Teď je zase Bohuš sám. A smutný. Je na čase vrátit se ke kořenům...k flašce. Po sedmi letech se Bohuš zase napije. A bude to jízda, během které se bláznivě zamiluje do herečky, málem se stane filmovým producentem a majitelem zámku, málem přijde o vnuka, málem uvěří, že Vlastička pořád žije, přijde o několik miliónů, rozbije v přímém přenosu finále soutěže Hvězdy tančí, aby nakonec pod tlakem dcery a věrného přítele Arnošta (Arnošt Goldflam) dobrovolně našel klid a sebe samého v protialkoholní léčebně v tichém rozjímání s bláznivým JUDr. Strážným (Jiří Pecha). Velká jízda... i tak by se film mohl jmenovat, kdyby nenavazoval na už tak proslavený název dílu prvního. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (819)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zbytečné pokračování o ničem, které nemá vtipu ani co by se za nehet vešlo a jehož smysl mi uniká. Ale nejspíš chtěl dát Polívka touto formou najevo, že za krachem jeho podnikání není neschopnost, ale naivita a důvěra v lidi a on je jen dobromyslný trouba, který má všechny rád. Jenž tohle Ti Bolku nežeru a evidentně nejsem sám. 10% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Aj keby mi držali pri hlave zbraň, tak by som nikdy neveril, že by to mohlo prekonať prvý diel z deväťdesiatych rokov. Bolo to dosť slabučké, starý Buhumil už tiež nebol tak zábavný a to myslím aj na pohľad. Jediná scénka, z ktorej som sa schuti zasmial bola, keď Bohušovi povedal čašník, že ten stôl je rezervovaný a Bohuš mu povedal, nech si ho vezme a donesie im druhý. Inak bolo mnoho vtipov strašne trápnych, oproti prvému dielu, v ktorom taký nebol snáď žiadny. Jedna vec je ale pravda. Keby v prvom filme nebola tá nezabudnuteľná scénka v ktorej sa pýta Bohuš doktorky, či verí v boha, ale bola v tejto časti, smial by sa niekto? Podľa mňa nie - je iná doba a iní ľudia. Budem milosrdný a dám priemer. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to mnohem horší. Film nezanechává vůbec žádný odkaz, prakticky sledujeme jen několikadenní epizodu ze seriálu o Bohušovi. Tam kde původní film nemilosrdně nastavil jizlivé a kritické zrcadlo doby, ve které se odehrával. Tam ten druhý spoléhá jen na vyhaslou grotesknost hlavní postavy. Důvod vzniku filmu je pro většinu naprosto jasný. 30% ()

CaptainNor odpad!

všechny recenze uživatele

Jak může držitel 3 českých lvů, režisér velice slušného psychologického dramatu Pravidla lži a zdatný dokumentarista vyplodit takovou hnojnici, takovou žumpu?! Tam nefunguje ani to nejmenší na čem stojí film jako takový a co ho drží pohromadě. Klidně mohl nastoupit i Krampol, Vydra, Uršula Kluková, Skamene a Sobota. Tohle dílo by vůbec neutrpělo. Hnus!! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ťažký prúser...Toš, já sú Slovák, ale kult "Dědictví" znám naspaměť. O tomhle to nemúže ŕéct nikdo...V titulkoch vidím pri scenári Bolkovo meno a je mi do plaču. Ten, čo v manéži sype jeden fór za druhým vo filme neuspel ani s jedným. Myslím, že som sa raz pousmial, čo je na komédiu sakra málo a na tak očakávané pokračovanie kultu, ktorý poznajú všetci Češi, Moraváci i Slováci je to kurevsky málo. Dva vtipy dokonca ukradol Anderovi z Košic z jeho prvej nahrávky ešte z roku 89!, ale narozdiel od Bolka ich vie predať oveľa lepšie. Dej filmu možno prirovnať k skutočnému životu. Keď už máte všetko, začína sa človek nudiť. Bolek má vo filme všetko, i helikoptéru, ale divákovi nemá čo ponúknuť. Možno bola chyba nechať všetko na Bolkovi, pretože v staršom kulte hláškujú všetci, nielen Bolek. Tu sa zopár postáv vrátilo, ale ostali žalostne nevyužitý. Režisér Sedláček totálne zlyhal. Prísť s pokračovaním kultu chce poriadnu zodpovednosť, ale zdá sa, že to všetci zúčastnení vysoko podcenili. Keby to šlo zmazať, tak to zmažem, aby kult ostal nepoškvrnený. Dva hviezdy za Bolka, ktorého mi bolo ľúto, inak kľudne i odpad. 30%. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (17)

  • V jednej zo záverečných scén, kde pred jednaním v blázinci drží "Doktor" v podaní Jiřího Pechu zmluvu o dlžnej čiastke, vidieť na sekundu muchu, ktorá sa zrejme "prechádzala" po objektíve kamery a nik si to nevšimol, pretože ostala vo filme. (Stillborn83)

Reklama

Reklama