Reklama

Reklama

Obsahy(1)

René prožije večer v místním baru. Cestou domů vyfotí v podnapilém stavu při milování mladý pár, Marca a Rebeccu. Poté ukradne Marcovo auto a odjíždí s ním domů. V tu samou dobu vyjíždí místní farmář Theo k veterináři. Netuší, že v přívěsu je schovaná jeho dcera. V zatáčce zasněžené horské silnice dochází k autonehodě... René ovšem nemůže vypovídat. Již předtím trpěl ztrátou paměti. Nemůže se svěřit ani Rebečině přítelkyni Lauře, zdravotní sestře, kterou náhodou potkává v nočním baru... Osudy čtyř lidí, dvou dívek a dvou mužů, jsou propojeny nepoznaným tajemstvím. Kdo je viník a kdo bude skutečně potrestán? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Tykwerov "magický realizmus" ma kedysi uchvacoval. Lola beží o život bol proste kult. Dnes ma Zimní spáči už nudili. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že filmy Toma Tykwera (nádherné jméno, kdo by se tak nechtěl jmenovat, vždyť to už je půlka úspěchu) jsou arbitrární. Tím vím přesně, co chci říct, ale nevím jestli se mi to podaří. Ve slovníku cizích slov jsou uvedena synonyma: libovolný, nahodilý, konvenční; v lingvistice (viz Ferdinand de Saussure: Kurs obecné lingvistiky) jde o nahodilost dvou prvků. Např. ve filmu nadměrně citovaná otázka "Woran denkst du - Na co myslíš" nemá v podstatě nic společného se skutečným procesem myšlení. A rovněž tak i další pojmy a jejich reprezentace se navzájem třou proti srsti a jsou spojeny vycpávkami, které nepředstavují kvalitní čalounický materiál. Domnívám se (na rozdíl od mého oblíbeného Flakotasa *****) tedy, že vidět filmy Toma Tykwera je stejně tak dobré, jako je nevidět. Nic moc vám nedají a nic moc neseberou. Navíc si myslím, že jsou slepou uličkou evropského filmu. Možný vývoj se dnes nabízí asi jen v Maďarsku, na Balkáně, a snad i v Pobaltských zemích (Skandinávii z toho vynechávám, ta byla osobitá vždycky). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Od Tykwera mě kdysi naprosto nadchla Lola, ale od té doby jsem od něj už nikdy nic neviděl (ani nechápu proč), ale nedávno jsem si na něj zase vzpomněl a konečně si řekl, že se od něj podívám i na něco jiného. Od pohledu mě nejvíc zaujali právě Zimní spáči, tak jsem si je sehnal, teď se na ně podíval a popravdě mě to celkem zklamalo. Tykwer svůj styl sice nezapře a stejně jako v Lole se mi tu líbil, ale nemůžu si pomoct, v dvouhodinové stopáži jsem se ho jaksi přejedl, místy mě začal nudil a hlavně jsem po skončení měl pocit, že tu forma dost vítězí nad obsahem, což jsem dokázal brát ještě u Loly (protože tam se mi to do toho příběhu hodilo), ale tady už ne, když se to snaží být vyloženě vážnější a přijít s příběhem plným zásahů osudu, kterému bych měl i věřit, že se může stát. Je to sice jiné, rozhodně je to zvláštní a své, ale tady mě Tykwer moc neuchvátil a celou dobu jsem postrádal nějakou silnější atmosféru, kterou měla snad jen scéna bouračky a pak možná ještě v závěru, ale tam to zase celé bylo poněkud přehnané, takže bych to asi moc nepočítal. Natočené je to opravdu úžasně, ale jen to mi dojmy moc nezachrání, když to jinak šlo mimo mě a vlastně to vygradovalo v něco jiného, než jsem čekal a než se tam hodilo... Slabé 3* ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě prolínání lidských myšlenek s úchvatnou horskou krajinou a gradující hudbou. "A takhle my tu žijem. V baru, jménem Zimní spáči." ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Tykwer má rozhodne pútavejšie filmy ako tento. Z celého filmu mam naturalistický dojem - obraz piatich červíkov splietajúcich sa navzájom v jednom klbku. Škoda na Tykvera som sa dosť tešil. :(. Romantické tam nebolo nič, možno obrázky zo zasnežených Alp. ()

BASE 

všechny recenze uživatele

kecy, zústala ve mě vzpomínka...film jsem viděl před 10ti lety... včera znovu a bylo to silné jako tehdy... výborná kamera, každý si v tom /snad/ najden to své..kam se hrabe Lola... ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Netradiční příběh, zvláštní průběh a silný konec - tím se mohou Zimní spáči pyšnit bezesporu. Další obrovskou kvalitou je celá vizuální stránka, která je propracovaná do nejmenších detailů. Tykwerova práce s barvami - zejména tedy červenou (Karle, z toho by ses vážně počůral!), kterou hodně používal už ve Smrtelné Marii, ale i s dalšími barvami - je opravdu neobvyklá; každá z postav vstupuje do děje s jednou primární barvou, která může (a nemusí) symbolizovat a napovídat spoustu věcí, a tuto barvu si drží až do konce filmu. Griebeho kamera je jako u ostatních Tykwerových filmů nápaditá a neokoukaná... Vizuál je prostě celkově fenomenální. Tak proč dávám jenom tři hvězdičky? Zkrátka proto, že mě to fakt hrozně nebavilo. 57% ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Až někdy někomu budu chtít definovat to, co pro mne znamená označení "evropský film", tenhle bych mohla použít jako názornou pomůcku - děj plný zámlk a dlouhých záběrů (a většinou neobvyklých a vizuálně silných), kde si divák musí hodně domýšlet - hezky se na to kouká, ale chvilkama se to vleče.... ale zrovna tady by kupodivu s koncem neměli problém ani v Hollywoodu! ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Příběh viny a trestu odehrávající se v zapadlé německé vesničce neústí v žádné morální ponaučení naplňující lidská měřítka spravedlnosti, ale k rozuzlení mimo kategorie dobra a zla. V pozadí děje tepe přírodní rytmus smrti a zrození, kterému všechny postavy fatálně podléhají a přestože tragický závěr je vlastně výsledkem omylu, ukazuje se, že vše proběhlo podle jakéhosi vyššího plánu, kde motivace jednotlivých postav neměly žádný význam. Právě ženy, odvěké strážkyně přírodních tajemství, stojí v tomto filmu v popředí a jsou mnohem důkladněji vykresleny, než mužské postavy. ()

janisska 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší Tykwerův snímek. Kouzlení s barvami, které se nakonec všechny ztrácí pod bílým sněhem. Ztvárnění snahy postihnout něco, co v sobě máme, co se snaží prodrat ven, co se ale zadrhává někde na půli cesty, dráždíc nás k nepříčetnosti. Odvyprávěno originálně a poutavě. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

No, jak a co k tomu napsat. Byl to zvláštní film. Řekněme poetickým ztvárněním, obrazově a hudebně velmi zdařilé. Ale příběhově je to o dost slabší. Spousta zbytečných scén, které nemají nic společného s hlavní zápletkou, takové pomalé tempo. Nene, to nebylo dobré. Byl to asi spíše takový film na efekt, nebo jak to napsat. Na takové audiovizuálno. Ale ne na děj. Takže takových 60%. Prostě zvláštní film. Howgh! ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Tom Tykwer se rád zabývá lidskými osudy a osudovými okamžiky, které mění jejich životy. Tady nám dává nahlédnout, co se odehrává po tragické dopravní nehodě. Je zajímavé, že divák od začátku do konce ví o co jde, jak jsou karty rozdány, na rozdíl od postav, které jsou více či méně do této nehody zapleteny. Tyto osoby se pak různě setkávají a proplétají, aniž by věděly, co my o nich víme. Z tohoto pohledu to je fakt dobrý, originální film. Bohužel, jsou tu i místa, která jsou zbytečná a nezajímavá. Celkově to je tak na tři a půl hvězdy, protože jsem od tohoto režiséra viděl lepší filmy. Za krásnou Rebeccu přidávám půl hvězdy. ()

Leoric 

všechny recenze uživatele

Krásná kamera, nesympatické postavy.. Tento protiklad byl možná úmysl, mě však nesedl, takže místo příjemného snového prožitku, který dýchá z filmu, mne iritovalo chování postav.. ()

Mocoft 

všechny recenze uživatele

Dějově brilantní příběh několika lidí žijícím v malém alpském horském městečku. O tom, co může způsobit jedna nehoda po níž se viník zblázní a ten druhý si nic nepamatuje. O tom, že nikdo není nevinný. Jeden z mála filmů, kde by byl happyend na místě. Po trochu pomalejším rozjezdu drama rychle graduje, až do strhujícího závěrečného "výbuchu". Excelentní hudba tomu je napomáhá. Skvěle Tome! Jako vždy!!! ()

Gertruda.W 

všechny recenze uživatele

Se stylizací tohoto filmu to Tykwer, myslím, trochu přehnal. Chápu ovšem, že rozlišit hranici mezi kýčem a uměním je těžké. Pokud je vyzdvihovaná tato stránka filmu jako hlavní přednost, tak mě to připadá málo. Postavy jsou zajímavě vykreslené, ale motivace jejich chování jsem nepochopila. Možná bych potřebovala vidět víckrát, ale dělat to nebudu. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Tykwer se tu chystá na svoje klíčové opusy. A hraje si s osudem a naším vlivem na něj. Spousta kostrbatosti, ale zároveň I geniálních chvilek. Třeba tě cigaretový kouř... ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera,vynikající hudba.Ostatní už mi přišlo až moc jednoduché a plastické,kterému by určitě pomahla i kratší stopáž,pod filmem si sice najdou různé aspekty díla,který si divák buď najde nebo se nechá unášet občas to podivných lidí,jednoho vyšetřování a závěrečné skokanské jak na Harrachově.Přesto zajímavý film,který mě bohužel postupně přestal zajímat. Viděno opět a můžu jen podepsat to co jsem už psal. Možná my to přišlo ještě víc zbytečnější, než předtím.55% ()

Manson13 

všechny recenze uživatele

Pro mne nejlepší Tykwerův film, divák může ocenit způsob vyprávění systémem charakterizace postav prostřednictvím jejich jednání a spojení tohoto jednání a postav skrze klíčovou situaci. Použití této formy mi nepřišlo natolik konvenční jako u jiných podobných filmů (ale to je jen a pouze mé zaujetí vůči některým tvůrcům např. Inárittu). Považuji za nutnost dodat, že Tykwerova práce s hudbou může na první pohled působit, jako laciné vydírání a pouze jako filmový doplněk. Ale hudba zde funguje jako plnohodnotný filmový prostředek, který nejen umocňuje autenticitu některých scén, společně s někdy až agresivně klipovým (což mi zde nevadí) přístupem, ale především dodává jednotlivým scénám jejich rozmanitou jinakost. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Tom Tykwer je dle mého názoru, jeden z nejlepších režiséru dnešní doby. Krásná kamera, hudba, krásné Alpy, Tom je skvělý umělec, jenomže tohle dílo zbytečně natáhl na nepřípustnou stopáž. Celý děj by se dal odvykládat za pouhou hodinu. Konec je sice dechuberoucí, ale prokousat se k němu, na to potřebujete silnou výdrž, protože já jsem se už po 40 minutách nehorázně nudil. PS. Marco je, no jak to říct slušně, naprostý pičus a Rebecca strašně hloupoučká. ()

Reklama

Reklama