Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Přímo strašlivě nevyrovnané. Některé pasáže jsou naprosto geniální, např. úvodní krátký pirátský film, smrťák a otrávená večeře, malá waflička (i když tam to hodně líže hranice snesitelnosti) nebo chorál každá spermička. No a jiné jsou - no, ne zas tak moc dobré (transplantace je fakt už hodně přes mojí míru). Přesto nehodlám dát míň než maximum, to těm dobrým částem udělat nemůžu. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

KONEČNĚ!!!! Konečně se mi podařilo odchytnout si poslední díl pomyslné montypythonovské trilogie a pokusil jsem se s spolu s touhle nesmrtelnou bandou chacharů odhalit Smysl života. Jistě, oproti Svatému grálu a Životu Briana výrazně rozkouzkovanější a méně konzistentí, ale probůh, co byste chtěli - dyť je to surrealismus. Mimoto, některé momenty jsou vskutku brilantní a i když se zrovna brnká na vážnější strunu (Idleův monolog o mamince je v podstatě, na Pythonovské poměry mimořádně nezvyklé vážná a nehumorná scéna), nastoupí jako náhrada za absenci záchvatů smíchu poměrně působivé zamyšlení. Nad smyslem života, na tím, o co jsme přišli, když tidle magoři přestali tvořit v takové míře, v jaké dřív.. A také nad tím, zda-li je lepší býti člověkem nebo rybou... ? Protože Life is piece of shit, when you look at it a abyste na to přišli, nemusíte zrovna šlánout pánovi do kbelíšku.. Sakrblé... ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Se Smyslem života mám podobný "problém" jako s Monty Pythonovským snímkem A teď něco úplně jiného; tzn. roztříštěnost děje a nevyrovnanost, co do množství a kvality humoru (jeden geniální vtípek, po něm následuje trapná scénka, další super joke, pak nudný výstup). Vtipnost a originalitu Smyslu upřít rozhodně nemůžu, bavil jsem se dobře, ale stejně jako v případě A teď něco úplně jiného, dávám "pouze" 4*. "-Pane! Je po útoku pane. Zuluové se stahují. -Tak fajn. -Divize C vybita, pane. Ztratili sme spojení. Sekce F hlásí 40 mrtvých. -Aha. -Celkem takových 150 mužů, pane. -No fajn. -Konečné číslo ještě neznáme, pane, ale těžce raněných je taky hodně...-Jenže já, seržante, mám jinačí problém. Jeden z důstojníků přišel o nohu..." P.s. kapitolu č. 6-Léta podzimu, doporučuju méně otrlým divákům raději úplně přeskočit ;-) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Můj osobní problém s Monty Pythony není v jejich typickém humoru, ten mě dokáže skvěle pobavit, ale v jejich nevyváženosti. První půlka smyslu života mě dost bavila, ale druhá se stala nudným čekáním na konec vysílání. Krom toho je smysl života rozdělený na části, což mu zrovna neprospívá, i když svou humornou sílu to občas má (prolínání příběhů). Střídají se tak lepší příběhy (piráti, spermie, škola) s těmi slabými (hrozně průhledný zákop, zvracení). Právě proto dokážu ocenit střípky, ale ne celek, což za mě viditelně dělá většina ostatních uživatelů:). ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Smysl života je možná chvílemi až moc drsný, ale je mnohem vtipnější než Svatý grál. Svou strukturou má ze všech filmů k seriálu nejblíž a už i proto na mě udělal dojem, protože jsem ho viděl jako první z Pythonských filmů. A kvůli zde opěvovanému dabingu jsem si pořídil i čskou verzi, ale musím říci, že ze složení Chapman - Táborský, Cleese - Županič, Idle - Prager, Jones - Lábus, Palin - Kaiser a Gilliam - Carda se pouze Oldřich Kaiser vyrovná originálu Michaela Palina. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Tvůrci odmítli studiu Universal ukázat scénář. Eric Idle situaci okomentoval slovy: “Když jsme sami nemohli přijít na to, jak film udělat, oni by nám to neřekli.“ Místo toho studiu ukázali báseň, která shrnovala děj filmu, a předpokládaný rozpočet. Universal na základě toho film zaplatil. Idle zmíněnou báseň recituje na DVD verzi filmu. (Terva)
  • Zvratky, zo scény v reštaurácii, boli vytvorené zmiešaním zemiakov, vody a posekanej surovej zeleniny. (HelenOfTroy)
  • Graham Chapman je první, kdo ve filmu promluví se Smrtí. Chapman byl prvním členem skupiny Monty Python, který zemřel. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama