Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vôbec ma nezaujíma, prečo má tento film 83 % a jemu podobným sračkám dávajú užívatelia bez problémov odpadové hodnotenie. Nezaujíma ma, či skupina Monty Python je kultová. Pre mňa je nepochopiteľná a preto sú dve hviezdičky pochopiteľné. Dokázal som odsledovať celý film napriek tomu, že dominantnými pocitmi, ktoré vo mne vyvolal bola nuda a trápnosť.Tých pár zábleskov humoru na lepšie hodnotenie určite nestačilo. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Ač se to zdá být možná divné, je to tak: Monty Pythoni na konci své kariéry natočili klasický midnight movie. Tedy film tak černohumorný, divný, ujetý a morbidní, že normálního, běžného diváka v lepším případě mine, v horším naprosto znechutí. Něčeho takového jsem se nenadál; jako by si pánové řekli: A teď něco úplně jiného a natočili tohle. Pořád je z toho cítit absurdní humor Letajícího cirkusu a prvních dvou filmů, ale má to něco navíc. Jakousi nepopsatelnou bizarní atmosféru, která z filmu dělá mistrovské dílo a absolutní vrchol téhle geniální skupiny. Příběhy se navíc odehrávají v současnosti, jsou zakotvené ve skutečnosti, žádný starověk ani středověk jako v předchozích filmech. Pythoni se procházejí po dnešním Londýně a svým tradičním nadhledem řeší dnešní problémy. O to je to celé pravdivější a svým způsobem (vzhledem k vážnosti parodovaných situací jako válka, hladomor, konzumní společnost, špatná zdravotnická péče, smrt..) i trochu děsivé. Jeden příklad za všechny. Kamera projíždí po restauraci a odchytne si ji číšník (Eric Idle), který nám sdělí, že ví, co je smyslem života a ať ho následujeme. Kamera se za ním rozejde a hodně dlouho ho následuje. Číšník se otáčí a pořád pronáší ,,Pojďte! Tak jdete? Pojďe za mnou..No pojďte. Už tam budeme.." Není to brutálně vtipné, neválíte se z toho smíchem po zemi, spíš se jen usmíváte, ale ta snová, "divná" atmosféra je víc než smích. Zasáhne vás, obzvlášť pokud jste byli zvyklí na jistou povrchnost předchozích filmů a skečů. Skutečně doporučuji zkouknout nejdřív vše ostatní od Pythonů a tenhle film si nechat jako takový mátový lísteček na konec. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě dostalo. Svým námětem se mi to líbilo ještě o něco víc než Život Briana, což je laťka, která se na první pohled snad ani nedá překonat. Kromě, z mého pohledu, ne tak dobrého předfilmu, se mi líbilo naprosto vše. Rybičky, listy, darování orgánů, zvracení, smrtka a tomu všemu vévodí naučná hodina o sexu. Bravo! Mimochodem slyšeli jste ještě někde jinde písničky z tak důležitým textem? :-) Film disponuje dle mého jen jedinou a to dost podstatnou vadou. Na rozdíl od Života Briana, má Smysl Života naprosto opačný efekt a na další sledování je již mnohem méně zábavný. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Přímo strašlivě nevyrovnané. Některé pasáže jsou naprosto geniální, např. úvodní krátký pirátský film, smrťák a otrávená večeře, malá waflička (i když tam to hodně líže hranice snesitelnosti) nebo chorál každá spermička. No a jiné jsou - no, ne zas tak moc dobré (transplantace je fakt už hodně přes mojí míru). Přesto nehodlám dát míň než maximum, to těm dobrým částem udělat nemůžu. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Co říci k tomuto filmu? Jako parodie dokonalé, jako komedie dokonalé, a celkově velmi vtipné. Poprvé jsem to viděl v kině když mi bylo kolem 16 let a bavil jsem se nejen já, ale i celé kino. Nyní jsem se podíval podruhé (od prvního zhlédnutí uplynulo sedm let) a opět jsem se královsky bavil. Scénky jako otylý pán v restauraci, dobrovolný dárce orgánů, učitel praktikující názornou ukázku sexu před svými žáky či smrtka jdoucí si pro své oběti jsou pro mě nezapomenutelné a rád jsem si je znovu připomněl. Každopádně nic to nemění na tom, že nejraději od téhle britské skupinky komiků mám film Monty Python a Svatý grál. Smysl života je ale v mé oblíbenosti hned za ním a je rozhodně velmi vydařený, ale jak jsem tak na to koukal, tak některé pasáže se mi zdály velmi zdlouhavé. Pokud hodnotím tento film celkově, tak jsem se královsky bavil a nemám důvod proč ubírat na hodnocení. Kdo umí, ten umí, a Monty Pythoni rozhodně umí. Doufám jen, že se dívalo hodně lidí a Prima Cool bude mít díky tomuto filmu vysokou sledovanost a na základě vysokých čísel sledovanosti uvede i zbylé dva celovečeráky od této humorné skupinky. Za sebe uděluji pět hvězd. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Na tabuli v zasedací místnosti společnosti "The Very Big Corporation of America" (Velmi velká americká korporace) jsou uvedeny názvy dceřiných firem. Některé obsahují slovní hříčky nebo narážky na události ve filmu (např. jméno firmy „Liver Donors Inc.“ odkazuje na scénu s darováním jater). Viditelné názvy na tabuli jsou: Money Factor Printers Ltd, Super Big Ltd, Dawking's Mining Co., Horace Mann and Yure Ltd, Vast Holdings (Europe) Ltd, Star Bright Merchandise Org., Black and White Picture Co. Ltd, D.Odgey Enterprises Ltd, Consolidated Steel Co., Acme Construction Company, Doneys (Florence), Universal Amalgamations Ltd, Rubber Goods Incorporated, The All Enveloping Co. Ltd, Walker, Walker and Jones Bros, Better Plastics Corps, Space Propulsion Lab, Lange and Sons (International), R. Devious Inc., Phil Thevich Consortium, X. Tortion World Wide Ltd, Mirage Land Co., E. Normons and Sons, Micro Computer Inc., Payne, Bickers and Dogood Ltd, World Wide Wine Corp., A. Maze and Lee Huge, Dickinson Kincain Association, D. Crepid Holdings, Interstellar Travel Corp., Cooper's (Purveyors), Wakefeld and Daughter, Fastness and Vast Co. Ltd, Cartwright Tutorials, Arctic Geo. Lab. Co., R. J. McArthur Parks Ltd, Stn. Pendons Ltd, V. Rich and Son, Liver Donors Inc., Moonscape Products Ltd, Data Travel and Experiments, O. Verpaid Associates Ltd. (SeanBean)
  • Děti, které zpívaly "Every Sperm is Sacred" (Každá spermie je posvátná) později prohlásily, že vůbec netušily, o čem píseň byla. (Kulmon)
  • V Irsku byl film původně mládeži do 18 let nepřístupný. Později byla hranice snížena na 15 let. V USA film získal rating R (děti do 17 let pouze v doprovodu dospělého). (Terva)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama