Reklama

Reklama

Vinnetou - Poslední výstřel

  • Západní Německo Winnetou - 3. Teil (více)
TV spot

Legendární náčelník Apačů a jeho přítel Old Shatterhand vyjíždějí vstříc jejich poslednímu dobrodružství... Vyprávění z Divokého západu jsou stejnou měrou příběhem velkých dobrodružství v dálavách nepokořené přírody, ale současně i pochmurným pojednáním o svobodě a prosperitě dobyvatelů na úkor původního obyvatelstva. Ze střetu těchto protikladů vychází romantismus klasických románů Karla Maye i jejich filmových adaptací ze šedesátých let. Nejvíce patrný pak je právě v závěrečném díle trilogie Vinnetou. Hrdinný náčelník Apačů se zde marně pokouší dodržovat podmínky vzájemného soužití indiánských kmenů a bílých osadníků. Ti navzdory oficiálním dohodám nadále pronikají na indiánská území a zabírají je pro sebe. Vinnetou se v doprovodu Old Shatterhanda vydává do Santa Fe, aby s tamním guvernérem dohodl mírové řešení vyhrocující se situace. Mezitím v městě Clinton proradný obchodník s půdou Vermeulen a vůdce banditů Rollins organizují další výpady a lsti proti indiánům, aby se domohli jejich země. Navíc usilují o život přímo Vinnetouovi, neboť na území Apačů leží zdroj petroleje, kterého se chtějí zmocnit... Vinnetou – Poslední výstřel byl plánovaný jako závěrečný díl trilogie přímo vycházející z příslušných knih Karla Maye a měl se podle plánů producenta Horsta Wendlandta stát také kasově nejúspěšnějším z jeho mayovek. Šance filmu u publika proto neváhal podpořit štědrým rozpočtem a ambiciózními akčními pasážemi, které měly konkurovat již tak impozantním sekvencím přestřelek na pozadí hořícího petrolejového pole v předchozím snímku Vinnetou – Rudý gentleman. Nicméně již samotné ohlášení výroby snímku paradoxně vyvolalo vlnu nevole a pobouření. Filmové mayovky se mezitím staly nejen diváckými hity v Německu i dalších evropských zemích, ale dospěly do stádia opěvovaného kultu. Když se fanoušci dozvěděli o plánech filmařů, že zůstanou věrni předloze, a celý film tedy zakončí scéna úmrtí populární figury, vyvolalo to řadu emotivních reakcí od zarmoucení až po agresi a osočování tvůrců jako vrahů. Wendlandt navzdory všemu zůstal neoblomný a z velké části právě díky tomu vznikla vůbec nejpůsobivější ze všech filmových mayovek. Režie se opět zhostil přední německý řemeslný profesionál Harald Reinl, jenž je podepsaný již pod předchozími částmi trilogie i Pokladem na Stříbrném jezeře. Vedle samozřejmé účasti hvězd Pierra Brice a Lexe Barkera dostal tentokrát větší prostor Ralf Wolter, představitel oblíbeného Sama Hawkense. Role dívky v nesnázích tentokrát připadla francouzské modelce Sophii Hardyové. Coby hlavní záporák se pak divákům do paměti nesmazatelně zapsal italský herec Rik Battaglia, jenž se předtím objevil ve vedlejších partech mayovek z konkurenční produkce Artura Braunera, šéfa společnosti CCC-Film. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (378)

Legas 

všechny recenze uživatele

V podstatě prodloužení zápletky Rudého gentlemana. Bratříčkování je zde až moc a některé dialogy mě docela rozesmály. Možná jsem kdysi brečel, ale "Vinetů slyší, jak ho v dálce volá zvon" mě dojalo úplně jiným způsobem. Nahánění Vinnetoua je hodně akční, ale kdyby film natočil například Terence Young, mohlo by vypadat o 100% lépe. Tohoto režiséra jsem si nevybral náhodou. Jeho první bondovky jsou ze stejné doby a rozdíl je markatní. I když Poslední výstřel znám ze všech tří dílů nejlépe (v podstatě slovo od slova), tak je můj nejméně oblíbený. Občas jsem zahlédl i hereckou bezradnost Lexe Barkera, který často neví, jak se na kameru tvářit, což je vidět i ve výsledném střihu. Směje se, nesměje se, směje se, nesměje se. Často jeho výraz jde i proti logice dění na plátně. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Ze všech čtyř zlatých Mayovek ten nejsvižnější a nejlepší díl. Scéna s hořící řekou mě vždycky dostane, scéna s koňmi propadajícími se do pastí ve mě budí nedůvěru, protože mám pocit, že se dost koní muselo poranit. Na svou dobu je skvěle a dost realisticky natočena. No a scéna s Vinnetouovou smrtí? Ach jo, slzičky kanou. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Vinnetou slyší v dáli zvony, které ho volají do Věčných lovišť....Smrtí Vinnetoua mělo skončit i natáčení následujících nevýrazných částí. Všechny nejlepší čtyři díly Haralda Reinla jsou total klasa a tento mě dojímal jak malýho kluka, tak i postaršího čtyřicátníka. Poslední výstřel je akcí nabitou jízdou o největším bratrstvím všech dob. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT1 HD - Jestli tohle není můj úplně nejoblíbenější díl, kladu si otázku. Jelikož Poslední výstřel je prostě lahůdka, která mě nikdy neomrzela. Vinnetou, Olda, Rolinc a Hawkins jsou prostě báječní a závěrečná scéna "Vzpomínání" je jednou z mých TOP filmových scén. Jako malý jsem u ní často ronil slzy. Nemám co dodat...FSZ = 100% (1/3 with A. :-)) // Další projekce: (25.8.2019) PRIMA HD ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Aj napriek hutnému deju a množstvom akcie, je to celkom komorne natočená mayovka. Obklopuje ju nostalgia. Je to vlastne akási rozlúčka ( ale len taká symbolická, pretože vinnetuovky sa točili ďalej ) s našimi starými známymi a ich veľkolepými dobrodružstvami. Určite sa nájdu aj taký, ktorý pri záverečných scénach neudržia slzu. Film, ktorý má silu. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • Když se Pierre Brice jako čestný host účastnil hudebního festivalu Trutnov 2008, odpověděl na tiskové konferenci na otázku jaký film s Vinnetouem má nejraději, kde se mu postava nejlépe hrála, že to bylo v díle, "kde to schytal, kde ho sejmuli". (korbitch22)
  • Natáčení sledovalo týden i pět výherců soutěže uspořádané časopisem "Neue Illustrierte". (mar48)
  • Lex Barker (Old Shatterhand) za film dostal svoji rekordní mzdu: 45 000 USD, tehdy 180 000 DM. (hippyman)

Reklama

Reklama