Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osmdesátá léta v Československu. Mladičká sprinterka Anna (Judit Bárdos) se stává členkou Střediska vrcholového sportu. Její matka (Anna Geislerová) a trenér (Roman Luknár) doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympijské hry. Vybočením ze světa tvrdého sportovního drilu je pro Annu pouze milostný vztah s Tomášem (Ondřej Novák). Anně začnou být bez jejího vědomí podávány anabolické steroidy. Její výkonnost stoupá, objevují se ale rovněž první zdravotní problémy. Anna se o přípravcích dozvídá pravdu, a přestože je v sázce její účast na olympiádě, hodlá dál trénovat bez nich. Její matka však doufá, že Anna účast na olympijských hrách využije k emigraci, a rozhodne se jí anabolika pod rouškou neškodných vitaminů aplikovat tajně. (Falcon)

(více)

Recenze (689)

Archeix 

všechny recenze uživatele

Mrazivě holý příběh o životě vrcholové běžkyně před olympiádou v roce 1984 a zároveň o povaze režimu 80. let ukazuje způsob, jakým stát dosahoval mimořádných výkonů u sportovců (psychologický nátlak, dopink), a dilemata, kterým museli lidé vzpírající se režimu čelit. Vyprávění je rozvíjeno tak, aby ukázalo všechny důležité okolnosti (získané od pamětníků!) co nejpřesněji a nejjednodušeji, proto je obraz autoritativní společnosti působivý a vitální svět běžkyně uprostřed šedi normalizace zcela uvěřitelný. Takhle si sportování v minulém režimu pamatuju (přestože nebylo tak vrcholové). 90 % ()

Batyskaf 

všechny recenze uživatele

Dusivá atmosféra normality se vyvedla. V nedávné minulosti se nimrá nejeden český film, tak je o to těžší nabídnout nový pohled. Kdo filmy o zlém režimu nemusí, asi se bude nudit - čistě sportovní žánr to zrovna není. Ale každopádně to sportovně-režimní pojetí je originální. Je jasné, že z archivů ČSTV a jiných se vytahují důkazy o tom, jak to se státním dopingem bylo. Vyjádří se k tomu někdy i J.K. a H.F.? ()

Tom478 

všechny recenze uživatele

Po delší době český film, který měl něco do sebe.. Ze zápletky bylo vytěženo podle mě téměř maximum. Především vše mělo hlavu a patu. Uctihodný počin v českých končinách, až bude možnost, určitě se kouknu znova. ()

megadony 

všechny recenze uživatele

Na první pohled film o sportu, dřině, touze po vítězství...a najednou na vás silně zapůsobí ta pachuť doby, na kterou film poukazuje jen zdánlivě okrajově. Už dlouho jsem neodcházela z kina v takovémhle rozpoložení a s pocitem, že jsem viděla opravdu dobrý film. ()

bilder 

všechny recenze uživatele

Pro mě tak trochu zklamání. Těšila jsem se na ryze sportovní výpověď, další motivy už byly zbytečné. Matčino přepisování a následný trest, emigrace, tisíckrát omílané už nemá tu razanci. Možná by se vyplatilo více se zaměřit na sport, na doping, na zdravotní následky. To by bylo aspoň něco nového. Hlavní představitelka ovšem skvělá a Aňa Geislerová jako vždy. ()

Profík 

všechny recenze uživatele

Plusem pro mě byly herecké výkony, hlavně Aňa Geislerová zase předvedla, že je jednou z nejlepších hereček své generace. Dalším plusem jsou některé jednotlivé scény, které mají svou sílu a atmosféru (třeba většina těch tréninkových pasáží). Mínusy se bohužel ale najdou také. A sice v logice příběhu a v příběhu jako celku a taky ve vykreslení některých postav, z nichž některé jsou až příliš ploché nebo jednorozměrné. 65%. ()

totleben 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý film,atraktivní téma s dobrými hereckými výkony.Především civilně věrohodný byl u hlavní hrdinky /Judit Bárdos/.Doporučuji ke shlédnutí. ()

zmirix 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh a poučný pro ty co snadno někoho odsoudí aniž by sami byli vystaveni podobné zkoušce osudu. ()

victorking 

všechny recenze uživatele

Nemá to tu sílu jako Hořící keř,ale určitě to stojí za shlédnutí.Hlavně pro ty co stále tvrdí,že za bolševika bylo líp. ()

Final 

všechny recenze uživatele

Sice sportovní tematika z dob socialismu není můj šálek kávy, ale musím říct, že film je sám o sobě poměrně pěkně zpracován. Velký Bratr vidí a slyší všechno. A kdo se nepodvolí, ten bude nepřítel státu. Snad první film z téhle doby, který opravdu ukazuje věci, tak jak byly bez příkras. Čert vem olympiádu. Tenhle film mluví o více věcech, než jen o sportu. ()

Falkenstein 

všechny recenze uživatele

Není těch filmů z doby bolševika nějak moc ? Režiséři chtějí ukázat, jaká byla ta doba těžká, ale pochybuji, že si to lidi uvědomí a dál budou nádavat, že tehdy bylo líp. Každopádně oceňuji zajímavý téma. Film nebo seriál z prostředí atletiky byl snad naposledy seriál Dlouhá míle. Těžko říci, zda to končí happy endem nebo ne. Zda je lepší, že si hrdinka udržela hrdost obětováním účasti na olympiádě nebo její zadostiučinění, že nakonec nebyla. ()

krabat 

všechny recenze uživatele

Film jako takový určitě nadprůměr než to co se tady točí, ale už mě unavuje, že všechny filmy z dob komunismu se točí pouze a jen kolem osob, které rádoby bojovaly proti systému. Je tudíž logické, že padnou na hubu a film už teda nemá čím překvapit. Já v komunismu žil pouze do svých patnácti let a světe div se , pamatuji si hlavně to, že dospělí řešili, kam se půjdou po práci pobavit , opít a nebo za jakým svým koníčkem vyrazí a komu co budou zavidět. Nepamatuji si rodinu, která, tak jako dnes,by řešila svou existenční situaci, zda-li příští měsíc budou bydlet tam kde bydlí a jestli budou mít co prostřít na stůl. Nepamatuji se, že bych vyrůstal v tak depresivním prostředí jako je vyobrazeno v tomto a dalších filmech o této době. Podle mě, tak jak za komunistů jsme nadávali na rusko-české propagandistické filmy jak jsou komunisté nejzlatější a západ zkažený , tak tyhle filmy jsou zcela zjevně uplně to samé a unavuje mně to úplně stéjně jako kdysi. ( úpřímně, je to k smíchu, ale když v kom. filmu ukázali dnes již nám dobře známé bezdomovce, tak jsem tehdy myslel, že si to vymysleli a že už nevědí jak západ pošpinit ) Bohužel, každá doba má své a nemyslím si, že dnes žijeme v lepším zřízení než tehdy a co se týče základních lidských jistot jako je domov a rodina můžu rozhodně říct, že nje to horší. Inu na tom slavném komunistickém hesle " rodina, základ státu" opravdu něco bylo. Až jednou ta slavná tržní ekonomika, kterou jsme si tu vycinkali klíčkama přestane expandovat a státní systém padne, a příjde anarchie nebo islám nebo bůhví co, už se nemůžu dočkat, jak se budou točit oslavné filmy o Mrázkovi a jemu podobných, kteří chtěli vlastně svým jednáním oslabit stávající systém, o nic jiného jim vlastně nešlo a krásně nám je vyobrazí jako pravé vlastence dnešní doby. Smutné. ()

tenista57 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli tento film zaboduje u amerických akademiků a probojuje se mezi 5 nejlepších mimo anglicky namluvených filmů v ceně o sošku Oscara. Mohl by. Jedná se totiž o velkou obžalobu komunistického režimu ve vší jeho nahotě. Řízený doping sportovců, nucení ke spolupráci s všudypřítomnou STB, otázka emigrace, to není na jeden film tak málo. Jako jsme se doposud zcela nevyrovnali s komunistickou minulostí, tak jsme se ani nevyrovnali s hodnocením dopingu za minulého režimu. Upřímně řečeno, kolik procent Čechů ví v roce 2014, že na následky dopingu tady umřeli i významní sportovci typu dálkařů Nygrýnové a Brože, koulaře Skobly, v podstatě asi i diskaře Daňka? Ve filmu se jedná o dvě naše elitní závodnice na 200m, které jsme ovšem nikdy neměli. Asi se Andrea Sedláčková bála, aby ji nikdo neobvinil, že poukazuje na dvojici Kocembová, Kratochvílová, které ovšem běhali spíše 400m. Jak už jsem napsal, tak ve filmu nejde jen o doping, ale je tu ukázáno, jak řada našich občanů byla vydírána organizací STB. Pokud někdo s chutí pročítá ty hrozné Cibulkovy seznamy, tak by si měl uvědomit, že v nich hypoteticky mohla být i matka hlavní hrdinky, kdyby se po velkém vydírání ze strany STB rozhodla místo nástupu do vězení podepsat. Proč neexistujou také seznamy estébáků, pane Cibulka? Závěr filmu trochu zaváněl morálním happyendem, ale když se divák nakonec seznamuje s tím, že hlavní hrdinka se z rádia Svobodná Evropa dozvídá, že na OH do USA nakonec nejede nikdo z komunistického bloku, tak ten happyend lépe skousne. ()

Redyx1 

všechny recenze uživatele

Režijně velmi dobře podaný děj zlovestné doby. 80.let,autentické exteriéry,výborná kamera a myslím,že tento film má velkou šanci umístit se na filmových festivalech hodně vysoko. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Pro mne zatím česká jednička v tomto roce. Další z mnoha variací na 40 let hrůzy ve které jsme byli nuceni žít. Jak by ne. Témata z doby temna jsou prakticky nevyčerpatelná a je možné je aplikovat na každý obor lidské činnosti té doby. Fair Play si vybralo sport, konkrétně atletiku a ještě konkrétněji střediska vrcholového sportu a jejich rozvoj sportovců plánovaným dopingem. Málokdo asi může pochybovat o tom, zda u nás obdobné programy fungovali či ne. Stačí se podívat na podivné a značně nadčasové výkony našich či jiných atletů z východního bloku v devadesátých letech minulého století. O vypracovaných muskulaturách některých nejmenovaných českých atletek se ani nebudu zmiňovat. Film samotný mne svou atmosférou dost připomněl Pouta. Nejen dobře zvolenými exteriéry ale i všude přítomným strachem pramenící z nejistoty co kdo o vás kde ví a co všechno vám mohou udělat. A tak ve filmu prakticky nikdo fair play nehraje. Každý musí za svým soukromým cílem udělat nějakou tu ulívku a každý poté musí něco obětovat. Někdo svobodu a někdo slušně rozjetou sportovní kariéru. Další důkaz, že Aňa Geislerová je jednou z nejuniverzálnějších českých hereček. ()

noKOMERZIALL 

všechny recenze uživatele

Dobrý film,podmanivá hudba a poutavý děj,akorát s tou nutností utéct na západ to nebylo tak horké,myslím,že je to ve filmu až přehnaně často zmiňováno,skutečnost byla jiná.Vyrůstal jsem v té době a nikdo z naší rodiny takové tendence neměl,byla to spíš práce lidí,kteří život na západě líčili v růžových barvách lidem co tu nic neměli,nebo měli jen potíže,vidíte dnes o co jsme přicházeli?Spíš bych se ptal co jsme ztratili. Judit Bárdos 10/10 ()

Blackwolfik 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi nezůstala taková pachuť v ústech po nějakém filmu jako právě po Fair Play. Absolutně dokonalé herecké výkony. Judit Bárdos exceluje, To stejné bych řekl i trenéru Roman Luknár. Tu dobu si pamatuji, mám to štěstí že pár vrcholových sportovců z té doby znám a vím že ta doba byla opravdu těžká. Prostě tenhle kousek doporučuji vidět. 9/10 ()

Související novinky

Zemřel zpěvák a skladatel Miro Žbirka

Zemřel zpěvák a skladatel Miro Žbirka

10.11.2021

Dnes přišla velmi smutná zpráva pro českou a slovenskou hudební sféru, ve věku 69 let nás totiž opustil populární zpěvák a skladatel, bratislavský rodák a držitel Zlatého slavíka, Miro Žbirka. Zprávu… (více)

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama