Reklama

Reklama

V roce 2010 bylo při důlním neštěstí v Chile zaživa pohřbeno 33 horníků. Na jejich vyproštění pak celých 69 dní pracoval dnem i nocí záchranný tým, zatímco jejich rodiny i svět čekal na jakýkoli záblesk naděje. Napětí vzrůstalo i v dusivém horku 200 pater pod zemí, kde brzy začaly docházet zásoby i čas. Ve strhujícím příběhu o houževnatosti, víře a triumfu lidského ducha natočeného podle skutečného závodu s časem exceluje Antonio Banderas. (Magic Box)

(více)

Recenze (153)

peetriss 

všechny recenze uživatele

Filmová dramatizace skutečné události, kterou má mnoho z nás ještě v čerstvé paměti. The 33 současně stojí i padá na spolupráci s americkými producenty - podařilo se zlanařit několik známých hvězd (plus Bob Gunton, který - snad zatím - není na ČSFD v obsazení uveden!), důlní prostředí a jeho samotný kolaps jsou obstojně natočeny, postupem času je však drama stále víc a víc vytlačováno patosem amerického střihu až té míry, že nakonec začne rušit a snižovat napětí, byť samozřejmě každý předem ví, jak tato událost dopadla. Výběrem tohoto filmu ke sledování chybu neuděláte, neočekávejte však drama nejvyšší jakosti. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Opravdu silný příběh....a když si člověk uvědomí, že ti horníci přežili to, co by normální člověk nepřežil, a ještě nedostali žádné odškodnění...tak to je opravdu ubohé. Kdo někdy pracoval v těžkém průmyslu a každý den více méně riskuje život...soucítí s těmi dělníky a nejradši by promluvil do duše těm politikům...super film. 80%. ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Joo, tak při prvotní kontrole, do čeho to tentokrát jdu (vlastně sfárám), jsem pochopitelně zčekla, na jaké xichty se budu těch 120 minut dívat. Bandaska a Santoro? Muy bien, s těmi mě klidně, navzdory mé fobie z Klause (tohohle, tohohle i tohohle), zavřete na pár měsíců do dolu, por favor! Obávám se, že by bylo v šachtě nejen pořádně horko, ale taky značně vlhko a cestu ven bychom si tak nějak prorazili, po těch 69 (dnech, samozřejmě!) o tom žádná!... Mno, tady zase cejtím šílenou snahu Holého Údu vytěžit pár pesos ze skorotragédie... Snad kdyby se režie chytly povolanější a neamerické ruce, nebyla by z toho taková místy fraškoidní skoroslaďárna se všemi klasickými klišé. No me malinterpretes, jsem ráda, že tu partu jihoamerických kopáčů čekal lepší hepyend než zaměstnance Paskova, ale kdyby si, kurva, odpustila režisérka ty pičičandy kolem. Pozor, teď tady několikrát pípne brojler jako upozornění na ta největší klišé. Píp poprvé: několik zdánlivě neřeshitelných technických problémů rozlouskne dobrosrdečný laik, který byl doposud pouhou ministerskou krysou, ovšem stává se záhy instantním odborníkem na horniny, jejich těžbu a záchranné akce. Píp podruhé: Jeden mačo cyp hrdinně vede zoufalou partu, neztrácí víru a všechny postaví do latě (sem tam se mu někdo vzbouří, aby se neřeklo). Píp potřetí: vatou filmu se stávají patetická jakožedramata jednotlivých doňů Mariů, Juanů, Antoniů a jejich Esmerald, Marií a Josefín... jedni čekají rodinu, druzí řeší milostný trojúhelník "horňyk-pyča1-pyča2", další má komplikovaný vztah se svojí sestrou... Ale samozřejmě všichni ve finále naleznou vnitřní klid, lásku, celoživotní compadres a bájné Eldorado a odejdou vstříc zapadajícímu slunci nad Atacamou. 2 hvězdičky za povedený soundtrack. Zdařbůh! ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Hodně silné téma, bohužel zpracování dost pokulhává. Je to škoda, protože z toho šlo vytěžit o moc víc. Začátek je rychlý a zajímavý, ale postupem času se z toho stává skoro komedie. Banderas úplně mimo. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dobře obsazená rekonstrukce jedné vyjímečné důlní záchrany v dějinách lidstva. Antonio Banderas v hlavní roli a sekunduje mu překvapivě mnoho známých hvězd ve všech možných rolích. Přestože stopáž je trochu delší a dějová linka je v podstatě jednoduchá a známá, tak mne to vtáhlo do děje a plynulo to poutavě. Mělo to pár dojemných mometů, kdy jsem byl naměko, ale celkově příjemný film s opravdovým happyendem. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si osvěžil událost, která se stala v roce 2010, a kdy celý svět sledoval boj Chilanů a nejen jich za záchranu 33horníků... je číslo 33 náhoda? - každopádně skvělý snímek, důstojně popisující zmíněné události (nechtěl bych být horníkem)...90% ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Film, který rekonstruuje hornickou událost z Chile. Za prvé mě dostalo, že už je to 9let, za druhé, krásná hudba v podání latiny od zesnulého Jamese Hornera a za třetí, proč to nenatočili jako nezávislý čistě chilský film pro Chilany a v původním znění ve španělštině, získalo by to mnohem větší autenticitu. Zřejmě studio zafinancovalo a také poroučelo včetně Antonia Banderase, který nic špatně neudělal, ale ani tam vlastně nemusel být. Skutečný příběh uvězněných obětí je samozřejmě silnou výpovědí především pro každého chlapa, co tam dole někdy dělal a film mě nakonec dokázal v určitých momentech dojmout, to ale není dost na víc. 65% ()

M.E.K.Y 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět napsaný životem, schopný režisér a poměrně slušný film o záchraně 33 horníků je na světě. Navíc pokud neznáte skutečnosti, které se chilským horníkům přihodily v roce 2010, tak zůstanete v napětí skoro do konce filmu. Stejně jako já. Zlaté ruce režiséra, jak při zpracování námětu, který je řemeslně na úrovni, tak při výběru hereckého ansámblu. Gradace filmu ústí do jediného momentu na konci, který mi připadal už trošku více sentimentální a patetický, ale vzhledem k vzniklým událostem si režisér ani nemohl dovolit jinak. Jeden z posledních počinů hudebního mistra Jamese Hornera velice decentní, ale příjemný. Závěr? Nadstandardně zpracované drama o lidské katastrofě 800 metrů pod zemí. Respekt. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Námět zajímavej, jen by to chtělo natočit poutavějším způsobem. Přeci jen opakující se pohled na hladové a žíznivé horníky dost brzo začne nudit. S blížícím se koncem je film lepší a lepší. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy prostě můžu. Dobře natočené katastrofické drama, kde se hraje na city a podle skutečné události, co víc si přát. Toník podává jeden ze svých nejlepších výkonů, jen bych asi radši slyšel španělštinu než angličtinu (od ´´španělů´´), ale budiž. Pátá hvězdička s odřenýma ušima. 84% ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Po zřícení skály a následné zasypání dolu bylo fakticky dobře zpracované, potom bohužel už mne to absultně nezajímalo a strašně jsem se nudil. Horníci si zasloužili mnohem lepší zpracování filmu a ta hudba byla naprosto otřesná!!! ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Má to být drama, ne ??? - Mně to teda nepřišlo. Tři měsíce v podzemí zavřenej s 32 debilama ? Hráblo by mi za tři dny. Oni tam měli lepší pohodu než v Hiltonu. Tohle bylo podané opravdu nezáživně. Fakt přehmat. Ani Bandaska to nezachránil. Ty jeho gesta na konci ... byly ... dá se říct patetické. Prostě to nebylo vůbec nervově vyšponované, toť největší chyba. Nějak víc zpracovat charaktery, a jak někomu pořádne hrábne a začně blbnout a ohrožovat ostatní ... to sem přece patří ... do žánru ... i když to bylo podle skutečný události . dá se to trochu ochutit, ne ? ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh o důlním neštěstí v Chile známý z médií o jehož průběh ihned po záchraně všech přeživších horníků projevili zájem filmaři, jejichž dílo můžeme teď vidět a vlastně se i dozvědět další události, které se do médií nedostali. Film je natočen s naprostým respektem ke všem těm lidem, kteří to prožili a kteří tam zahynuli. Tvůrci se nijak nesnažili o nervy drásající drama nebo o cílenou citovou položku celé tragédie. Jedná se pouze o lehké převyprávění celé této události a to se kupodivu povedlo. Takže nelze čekat nějaký další popkornový katastrofický biják. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Pracuji v hornictví už téměř 33 let, ale díky Bohu nefárám do dolu, jen ty "nešťastníky" pomocí těžního stroje a dopravní nádoby, spouštím do (u nás) osmisetmetrové hloubky. Proto nemohu být v hodnocení filmu zcela objektivní. I tak si myslím, že filmaři odvedli dobrou práci a věrohodně odvyprávěli příběh, který zná celý svět a o to to měli těžší. Je to plné emocí, patosu i dojetí a nevím, jestli se to událo přesně takto. Pro mne je to natolik silné, že nemohu hodnotit jinak, než za 5*! ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film zachytajúce príbeh 33 baníkov, ktorí v Chile zostali pod zemí takmer 70 dní. Vo svojom žánru priemerný snímok. Mierne nadpriemerný A. Banderas. Osobné hodnotenie: 73% (*) ()

fixaman 

všechny recenze uživatele

Je krásný, jak se tvůrci snažili udělat z toho srdceryvnej doják o tom, jak se je celý Chile snažilo zachránit. Škoda, že to bylo jen díky medializaci a v ostatních případech se zavalení horníci “odepíšou” jako povolený ztráty. Jinak na to, jak silný to muselo být pro ty horníky, tak jejich emoce (bezmoc, paniku, hladovění) se vůbec nepodařilo přenést na plátno. Škoda. Tři hvězdy z respektu k zachráněným. ()

Související novinky

Sedm statečných s unikátní hudbou

Sedm statečných s unikátní hudbou

21.07.2015

Už tento čtvrtek jde do kin Bojovník, boxerské drama s Jakem Gyllenhaalem, jehož hudbu složil nedávno zesnulý James Horner (Titanic, Avatar). Obecně se mělo za to, že bude posledním Hornerovým… (více)

Reklama

Reklama