Reklama

Reklama

La coda dello scorpione

  • Španělsko La cola del escorpión (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na počátku sedmdesátých let vlétl jako uragán Sergio Martino na scénu se svými giallo* snímky a okamžitě se nesmazatelně zapsal do podvědomí diváků. Napínavý thriller je jedním ze snímků této doby. Pozoruhodnou hudbou (Bruno Nicolai) nás přivádí do příběhu plného akce a zápletek. Bohatý obchodník umírá na palubě letadla, které během letu exploduje. Jeho mladá manželka se stává podezřelou z plánované vraždy, neboť životní pojistka v hodnotě miliónu dolarů je psána na ni. Na scénu přichází záhadný muž v černém a po zavraždění dědičky nabírá policejní vyšetřování jiný směr. Své také chtějí zjistit novinářka Cleo (Anita Strindberg) a pojišťovací agent (George Hilton). Mezi nimi dochází i ke vztahu milostnému, ale kdo se nakonec dopátrá pravdy a kdo vše naplánoval?

*Giallo (italsky žlutý, odvozeno od částé barvy obalů giallo románů, vyslovováno [džálo], plurál gialli, v českém prostředí vžité i gialla) je filmový a literární žánr, typický pro italskou kulturu. Původně šlo ale o mysteriózní detektivky, vydávané nakladatelstvím Mondadori, jakýsi italský ekvivalent českých rodokapsů, dnes se ale termín používá k označení filmů. (Hennes)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Krásné žluté, žluťoučké pokoukání! Na giallu se mi kromě atmosféry, krásných žen a maskovaného zabijáka líbí chladné zbraně, co umí, na rozdíl od běžných střelných, nadělat pěknou paseku. Tedy pokud jde o nože, břitvy, sekery, šavle či sekáčky. Injekční jehla sice působí děsivě, ale je tak říkajíc diskrétní. Zdejší vrah si naštěstí oblíbil nůž, kterým dokáže lidské tělo pěkně zbrázdit... V jisté chvíli jsem si vzpomněl na Psycho, kdy asi poprvé naložil režisér s hlavní hrdinkou poněkud neobvykle... Skvělá kamera, báječná hudba a několik scén k zapamatování (útěk oběti k odsouvající se zástrčce u dveří či vyříznutí oka mezi ně rozhodně patří). Zdejší obsah jsem naštěstí nečetl, a jak vidno, opět prozrazuje zbytečně příliš. Zhlédnuto v rámci výzvy od petera12, který mi i laskavě film poskytl, za což tisícekrát děkuji. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Martinovo blyštivé giallo, stejně jako ostří vrahova nože před vniknutím do ženského hrudníku. Precizně vybudovaný příběh s trošku omletou zápletkou nabízí divákům nadstandardní podívanou plnou podezřelých postav, několika krvavých vražd (vypíchnutá bulva rulez) a co je hlavní, se spoustou nádherných ženských, mezi nimiž obzvláště hlavní hrdinku bych rád viděl v úplně odlišném žánru. Rozuzlení mi přišlo malinko slabší, než v režisérově následujícím Torsu, ale to nic nemění na tom, že tohle je jedním z nejlepších žlutých zářezů, s kterými jsem zatím měl tu čest. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nekompromisně kruté a naprosto parádní giallo! Maskovaný zabiják přichází na scénu velmi záhy a všechna jeho vystoupení mají až elektrizující náboj. Po mordýřské stránce je Martino opravdu dokonalý a při vražedných scénách se mi ježilo veškeré ochlupení. A díky Anitě Strindberg jsem se ježil úplně. Erotických vsuvek není mnoho, a skutečně smyslná jen jedna, ovšem když se to umí, stačí jen náznaky a těch tu bylo pro mou potěchu dost. Napálím pět, a to i přes pro giallo tradičně slabší pasáže stran policejního vyšetřování. Mimo nádherné bradavky Anity jsem ocenil i neodhalitelnou a silně překvapivou identitu páně vraha. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nečakaný dejový zvrat v prvej tretine, nie nepodobný Hitchcockovmu Psychu. Ani neviem prečo, v tomto džalle ma prekvapil viac. Krásne ženy, z ktorých každá má čosi za lubom. Majú  však smolu pohlavia, pretože krásne mladé ženy má v merku záhadný vrah. Celý v čiernej odedzi a klobúčiku podrezáva a bodá. A bodá. Dejové zvraty, viacero podozrivých. Režisér ťahá za nitky odhalenia vraha rôznymi smermi. Dokáže prekvapiť aj skúsených odhaľovačov z radov divákov. Na druhej strane prekombinované odhalenia. Dovysvetľuje sa úplne všetko (čo nie je vždy potrebné; takéhoto úplného verbálneho odkrytia každej zápletôčky sa dožadujú skôr simplexnejší/ jednoduchší diváci, čo od detstva potrebujú mať každé vysvetlenie na tanieriku, a ak ho nedostanú nepokojne vykrikujú, skáču, dupú alebo mrmlú). Záverečné scény skôr pripomínali Ostrov pokladov, ale nevadí, v celku podarené, hudobne nadpriemerné giallo, pre milovníkov detektívok povinnosť. 72% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Martino ještě před přímočarým, ale dech zarážejícím Torsem (1973) dokazuje, že je opravdový mistr umělec v žánru giallo-krimi. Tohle je fakt další jeho skvost, který mne naprosto dostal od začátku, držel v pozornosti po celou dobu a posledních 20 minut se vygradovalo natolik, že jsem byl úplně přikován do křesla!! Navíc špičková kamera, vizual a gore vraždy. Vražd moc není, ale jsou brutální a drsné. Je to excelentní film ve všech směrech, jeden z nejlepších v rámci žánru, jaký jsem viděl ... ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama