Reklama

Reklama

Škatuláci

  • USA The Boxtrolls (více)
Trailer 6

VOD (1)

V Sýrečkově není radno vycházet po setmění. Z podzemních doupat vylézají podivní tvorové zvaní Škatuláci, kteří kradou vše, co jim přijde do rukou. Jednou prý dokonce ukradli malého kluka! A právě tenhle ukradený klučina vám v dobrodružném a zábavném vyprávění prozradí, že to všechno jsou jen bohapusté lži a kecy v kleci. Tvůrci filmů Koralína a svět za tajnými dveřmi a Norman a duchové zase jednou popustili uzdu své vizuální fantazii a stvořili svět, do kterého se rád vydá každý. Každý, s výjimkou pana Chňapala. Tenhle nerudný chlap s alergií na sýr má se Škatuláky nevyřízené účty, a proto jim ani na chvíli nedá pokoj. Když je zrovna neloví, tak je aspoň pomlouvá. Tihle krabicoidní tvorové, nosící místo oblečení krabice od všeho možného, jsou ale velice plaší, a kdyby nepotřebovali kovové součástky pro svá udělátka, nikdy by své podzemní království neopouštěli. Lidí se bojí a drží se od nich co nejdál. Jedinou výjimkou je kluk jménem Vejce. Toho však za člověka nepovažují, protože ho jako mimino našli s krabicí naraženou na hrudníku, takže to logicky musel být taky Škatulák. Protože kořeny se zapřít nedají, podniká Vejce víc a víc dobrodružných výprav do světa lidí. Na jedné se seznámí s ďábelským plánem pana Chňapala, kterému představitelé Sýrečkova za pochytání všech Škatuláků přislíbili bílý klobouk jakožto symbol nejvyšší prestiže. Škatuláci potřebují pomoc. A ta přijde ze zcela nečekané strany. Jen aby nebylo pozdě. (CinemArt)

(více)

Videa (26)

Trailer 6

Recenze (161)

VasaX 

všechny recenze uživatele

Boxtrolláci jsou fajn! Zajímavý námět, jednoduchý příběh, kouzelné zpracování skrze stop-motion animaci a sympaticky obsazený dabing. Samozřejmě, Boxtrolls nejsou žádné kouzelné CGI od Pixaru s promakaným příběhem, ale přesto si mohou dovolit pár opravdu promyšlených scén i pop-kulturních narážek (nejokatější "Exterminate!"). A když už nic, tak stop motion je opravdová makačka, což nám po (prvních) titulcích závěrečná scénka velmi hezky a naprosto názorně předvede (sledujte jak se mění oblečení ;-)). Obávám se ale, že na děti jsou Boxtrolls příliš divocí a neuchopitelní, a narážky pro dospělé jsou velmi nenápadné a inteligentní. Takže se to prostě nezavděčí ani u dětí, ani u rodičů. Škoda. Přitom Boxtrolls jsou fajn, námět je fajn, animace je fajn. Jen by to chtělo o kapánek více propracovat do hloubky... Ale i s těmito vadami na kráse jsou Krabičáci :-) příjemná pohádka. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tým najväčším pozitívom celej tejto rozprávky je samozrejme originalita celého konceptu podzemného mesta škatulákov a vzájomnej prepojenosti s nadzemným mestom ľudí. Ale inak ako po dejovej, tak aj vizuálnej stránke to nebolo žiaľ nič ohromujúce a tá temná nevšedná atmosféra pre mňa tiež nepôsobila zrovna vábivo. Prvá polovica ma teda nebavila takmer vôbec, o niečo lepšia bola druhá polka, najmä časť kde sa Eggs snažil splynúť s davom na tom plese. Ale v konečnom dôsledku som od toho čakal rozhodne viac, obzvlášť keď to bolo kade tade prezentované ako jeden z top animákov roku 2014. ()

Reklama

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Viděno ve 3D Studio Laika si dalo záležet na suprovní animaci a prostředí. Škatuláci jsou tak škaredí, až jsou hezcí a roztomilí. Nejsou tu vysloveně žádné záporné postavy. Samotní Chňapalovi poskoci si neustále pohrávají s myšlenkou, že konají dobro. Postava Winnie je napsána úplně dokonale, typická ženská :-) Škoda dabingu a zaniknutí Elle Fanning. Pan Gristle vypadá jako L.R. Harvey z Lidské stonožky. Samozřejmě nechybí humor, nenásilný, trefný. V po titulkové scéně ukázka náročné výroby. Těší mě že vás poznávám, až mě to netěší. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Postavy v tomto filme boli dosť divné (ak nerátam samozrejme trollov). Tie čo schválne vyzerali divne ako napr. teda Archibald Snatcher sa mi páčili ale tie, ktoré mali vyzerať akože normálne boli dosť, no... odpudzujúce. Hlavne to bol chlapec Eggs a dievča Winnie. Navyše bola som dosť prekvapená, že Winnie dabovala Elle, ktorú mám naozaj rada. Ten dabing sa mi vôbec nepáčil. Na to ako detsky Winnie vyzerala mala ho až moc dospelý. Príliš autoritatívny a prísny, a jednoducho sa mi tam vôbec nehodil. Ale na druhej strane musím pochváliť boxtrollov. Ich jazyk mi dosť pripomínal Kreveťákov z District 9 a naozaj sa mi to páčilo. S nimi som bola spokojná, splnili moje očakávania. Samotný film však nie. Ja som sa bohužiaľ väčšinu času nudila. Občas sa vyskytli scény, ktoré ma naozaj pobavili a zlepšovali dojmy z filmu, ale potom prišli zase tie nudné. Tak ako Paranorman aj toto ma tak trochu sklamalo. Zatiaľ Koralína stále u mňa vedie a zrejme to tak aj dlho bude. ()

hammer_head 

všechny recenze uživatele

Škatuláci si mě získali především svou animací a originálním námětem. Bohužel to se nedá říct o příběhu, který je dost jednoduchý a nenabízí nic nového. Dalším problémem bylo duo hlavních postav, které nepatří zrovna k těm nejsympatičtějším. Tento animák má spoustu skvělých momentů, které přesto nedokážou dostat Škatuláky ze škatulky ''průměr''. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Zařízení Mecha-Drill je ve skutečnosti vysoké přibližně 150 cm a váží více než 40 kilogramů. Je vyrobeno z více než 600 součástek z kovu, plastu a ocelových drátů. Celkem bylo vyrobeno 8 těchto zařízení. Plameny v peci byly vytvořeny tak, že do zařízení byl vložen i-Pad, na kterém běžela videosmyčka s ohněm. (ČSFD)
  • Své "starosti" si animátoři užili i s krabicemi, které tvořily těla Škatuláků. Vlastní krabice byly vyrobeny nejenom z lisovaného a tvrdého plastu, ale také z olova, lepenky a hutné textílie, címž vznikl poměrně složitý kostým. (ČSFD)
  • Na výrobě filmu se podílelo více než 350 lidí, z nichž 28 byli animátoři. Bylo zde použito více než 55 postaviček a více než 20 000 ručně vyrobených rekvizit, které se ve filmu objevily. Modeláři spolu s tesaři vytvořili pro vlastní film 79 vedlejších a 26 hlavních scén. Na výrobě se podílelo 13 modelářů, 12 tesařů, 9 scénických malířů a nábytkářů a 4 výtvarníci. (ČSFD)

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

Po Škatulácích se vydáme do Japonska

Po Škatulácích se vydáme do Japonska

26.12.2014

Studio LAIKA, jež se soustředí na mizící umění stop-motion animace, nám zatím nadělilo tři celovečeráky. Koralína, Norman a duchové i Škatuláci měli úspěch u diváků i u kritiků, není tedy divu, že v… (více)

Reklama

Reklama