Reklama

Reklama

Ex Machina

  • Velká Británie Ex Machina (více)
Trailer 4

Caleb (Domhnall Gleeson) měl neuvěřitelnou kliku. Ve firemní soutěži vyhrál hlavní cenu, týdenní pobyt na horské chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac). V okamžiku kdy uprostřed pustiny vyskočí z vrtulníku, který ho na místo dopravil, dojde mu, že na tenhle týden jen tak nezapomene. Jenže ani nejbujnější fantazie by ho nedokázala připravit na to, co ho čeká v supermoderní stavbě připomínající protiatomový bunkr. Prvotní ostych zažene Nathanův přátelský přístup. Pak se však seznámí s Avou (Alicia Vikander). U přátelské dívky s krásnou tváří jen dráty vedoucí jejím průsvitným tělem prozrazují, že je ve skutečnosti unikátním technologickým experimentem. Jeho součástí se právě stal i Caleb. Jeho úkolem je prostá interakce s Avou, kterou Nathan pečlivě pozoruje a zaznamenává a testuje tak možnosti umělé inteligence. Dokáže být Ava natolik „lidská", že Caleb zapomene, že komunikuje s robotem? Dokáže v něm probudit nějaké city? Calebovi se však role pokusného morčete začne čím dál víc zajídat, zvlášť když s Avinou pomocí zjistí, že Nathan mu o svém výzkumu neřekl zdaleka všechno. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 254)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Napriek príliš pomalému príbehu tých 108 minút ubehne rýchlo. Napriek neľahkej tematike scenár je príliš jednoduchý, čo v tomto prípade vôbec nevadí. Pán Garland postupne zvyšuje rýchlosť, emócie a aj výkony hercov. A. Vikander ako „cyborg“ hrá veľmi presvedčivo. Avšak záver je príliš „narýchlo“ natočený a to väčšie “prekvapenie“ chýba. Osobné hodnotenie: 78% (***) ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Velmi subtilní a křehké, stejně jako okouzlující Alicia Vikander, komorní scifi drama, kterému bych strašně rád dal plnou palbu, ale ten konec holt nenabízí adekvátní satisfakci vzhledem k předtím řečenému. Téma vyvinutí adaptabilní umělé inteligence už není jen doménou rozpočtově silných scifi projektů a jak dokázal např. tématicky vzdálený "Moon", i malá scifi můžou mít unikátní vizuální stránku a zároveň se na sto procent věnovat příběhu a postavám. Alex Garland si do svého režijního debutu vybral dokonalé ústřední trio Isaac, Gleeson Jr, Vikander a napětí včetně mysteriózna postupně odhalované umělé inteligence nechavá gradovat jako zkušený mazák. Psychologicky i technicky propracované, jen škoda té přímočaré koncovky. 85% ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Výborný zástupce inteligentní komorní scifi, která není postavená na efektech (ačkoliv tu mají svou nepochybnou váhu). Nemá cenu moc popisovat děj, je to prostě testování UI pomocí interakce s vybraným člověkem. Důležité je, že jsem si po představení místo "to byl náhul" nebo "bomba" začal spíš klást řadu otázek k filmu a přemýšlel o něm. Myšlenky snímku jsou zajímavé, nosné a to včetně zajímavého, ačkoliv trochu očekávaného, finálového vyústění. Kdo byl vlastně v té zvláštní a komorní společnosti tím špatným? Kdo všechno pokazil? Podařilo se tedy skutečně vytvořit UI s jasnou osobností nebo jen dobře propracovaný stroj? Je etické s UI nakládat tak jak bylo nakládáno? Mělo smysl UI držet v izolaci a působilo jí to bolest? Měl by člověk vůbec v takovém případě podlehnout citu nebo je to základní chyba? Těch otázek mě napadala celá řada a dala by se o tom vést krásná debata, protože závěr byl hodně nejednoznačný ve svém náhledu na celou situaci a je možné se postavit na stranu kohokoliv z postav. Což je to nejlepší, co se podle mě mohlo stát a je to důkaz,že tvůrci snímku uspěli. Do toho je třeba započítat ještě skvostnou architekturu a nádhernou lokaci podzemního výzkumného centra a ultramoderního sídla v jednom, nádherně provedený vzhled UI a skvělé herecké výkony a máme tu skvěle odvedenou práci. Pátou hvězdu nedávám jen proto, že nemám potřebu si snímek pustit někdy znovu celý, ačkoliv některé úseky za to stojí. ()

fixaman 

všechny recenze uživatele

Parádní sci-fi, které vás na rozdíl od většiny dnešní tvorby mnohokrát donutí přemýšlet. Škoda jen toho totálně přepáleného konce. I tak si to ale zaslouží plný počet. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Nuda s nesympatickými herci a jednou ucházející "robo-herečkou". Většinou jsem rád za každý přírustek do rodiny sci-fi, ale tohle bylo až moc nucené, rádoby originální a "chytré" (a přitom nic nového pod sluncem) 40% ()

johnywalker 

všechny recenze uživatele

Už po delší dobu se mi nestalo, že by mě něco zaujalo natolik, abych po celou dobu seděl přikován na místo a zažraně sledoval každou sekundu! Napětí eskalovalo perfektně, člověk znal vždy vše, co v danou chvíli potřeboval, mindfucky se ocitaly z čista jasna a vlastně si v celkovém součtu režisér nemohl přál lepší debut! Přestože už by se skoro ani nemuselo o filmu uvažovat jako o sci-fi, jako spíš o čistém dramatu, patří Ex Machina k naprosté špičce tohoto žánru a troufám si říct, že se divákovi v hlavě udrží tahle myšlenka na delší dobu! ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

vousáč, který si hraje na genia, přitom vypadá docela jako obyčejný opilec. Ajťák, který se snaží vypadat až moc vychytrale a nakonec blábolí nesmysly o evolučních algoritmech aniž by autoři tušili k čemu sou. Robotí holka jejíž inteligence překoná očekávání, zneužije ženskosti, podivně si oblíkne kůži a odletí vrtulníkem poslaným pro kluka. Pilot asi nerozpoznává pohlaví. Ale jinak je to hezká romkom. ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

Komorné, mrazivé a originálne. Veľmi depresívny film zapodievajúci sa otázkami AI. Natočený s veľkým dôrazom na inteligenciu.Po technickej či hereckej stránke výborné. Fil vuyužíva navyše veľmi atypickú brutalitu, nevime ju nejako priblížiť ale s ničím podobným som sa doteraz nestretol, veľmi špecifický prvok. Takisot vyzdvihujem výborný zvuk, efekty a najmä hudbu (!). Prakticky vytknutí sa tu dá uplatniť minimum, možno sa mi úplne nepáčil záver (resp. ma neuspokojil) ,,Sessions" mi prišli až príliš stručné vzhľadom na zvyšok filmu, ale to sú len drobné chybičky krásy. Ex Machina patrí rozhodne k tomu o dosť lepšiemu v roku 2015... Videl som 1x v českom dabingu -------------- 85% ()

Thanoris 

všechny recenze uživatele

Od začátku čekám, kdy se to rozběhne, ale ono je to pořád stejně monotónní... Domhnall Gleeson mi moc nesedl, ale rozhodně to nebylo jen jím. Stále se střídá replika kecání, pokecáme jaká byla Ava - pokecáme s Avou. Film sází na sílu sdělení, ale to je žalostně plytké. Nejde ani o žádný světoborný nápad, umělá inteligence je na denním pořádku. Navíc člověk stále čeká, že hlavní záporák bude alespoň zpola tak chytrý jak se tváří, film se ale sám ztrapňuje jeho neschopností. Navíc všudypřítomná agresivně rušivá hudba. Jediný, na koho se dá koukat, je Alicia Vikander, ale vlasy mi na ní stejně chybí... ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Fajn :-)! Nemam rad scifi veci okolo computrov a AI, kedze s tym robim. Ale totok bolo hodne realne a hlavne si to kladlo otazky, ktore si kladie i premyslajuci clovek v urcitej etape rastu. A napokon je to vzdy ta ista otazka: CO robi cloveka clovekom, teda inou bytostou, nez su opice a slimaky? Nie je to inteligencia, ale schopnost poznat osobne Boha. Vsetko ostatne je technicka kozmetika, vcetne IQ a tela. 4*, ze to bolo relativne inteligentne ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Pacila sa mi ta kombinacia, ze sci-fi v totalne komornej atmosfere, 3 postavy a nic viac. Ale vo vysledku skor taka fajn jednohubka, nez nieco co by ma zabilo. A to je skoda, lebo namet je super, len nevycerpany, mohli sa este viac povrtat v tej AI teme. Aj ten zaver, trochu v style Outer Limits (rychly a akoze sokantny). Nakoniec, ani ostatne filmy A. Garlanda ma nedostali, tocit vie, namet vzdy dobry, ale u mna zatial nikdy nejak vyrazne nad priemer. [#7/2017] ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Ex Machina does make to its name justice. This movie is not only about the visual effects - even in front of green wall would be interesting to see interaction between actors and AI. Of course, there is need for artistic outlook and it is the eye-catching cinematography which makes it better. Everything seems to fit together and it does look almost efortless. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Moc hezké, intimní, komorní, asi i chytré. Jaký to vítaný protiklad vůči všem těm hlučným a furiantských sci-fi. Pravdou sice je, že samotná zápletka nepatří k těm nejoriginálnějším, ale Alex Garland umí i celkem banální příběh vyprávět velmi poutavě (o čemž se můžeme přesvědčit i v některých jeho knihách). Film mu však umožňuej působit i na vizuální složku a dovolí tak pocítit divákovi nádherné opojení z kontrastu chladné a zdánlivě panenské přírody s pokročilou umělou inteligencí obývající supermoderní dům. ()

MikeeTheory 

všechny recenze uživatele

Film, který přemýšlí sám nad sebou a který dokázal víc než jeho daleko dražší kolegové. Dlouho se mi nestalo, abych hltal každou minutu, ba i sekundu. Skvělý scénář a přitom tak jednoduchý! Tohle je prostě sci-fi, které chci a které mě baví. Má hlavu i patu, vtahující atmosféru a ještě k tomu vybízí k mnoha otázkám, a to bez známky jakéhokoliv klišé. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Alex Garland je macher,dalsi zvlastny sci-fi film a opat zaujal,vie,ako uputat pozornost divakov a mna dostal,ten koniec bol velmi zaujimavy...:-) ()

Rikky007 

všechny recenze uživatele

Absolutně klišoidní, stokrát zpracovaná tematika zpracovaná neotřelým způsobem. Jen mi tam chyběla nějaká hlubší myšlenka, případně psychologie postav. Ani jedno se nedostavilo a dějové zvraty, napůl očekávané, to úplně nekompenzují. Film vlastně obsahově by klidně mohl být čtyřicetiminutová epizoda seriálu se stejným dopadem i poselstvím. Vizuálně ovšem výborné. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Vývoj umělé inteligence je nevyhnutelný. Neřešíme jestli, ale kdy. Naštěstí Hollywood není svět, tak se nemusíme obávat řešení přelidněností naší Matičky přidáním pár miliard simulací člověka. Všechno je skvěle zahrané, dialogy hloubavé, ale čekala bych od filmu o převratném vynálezu víc. Morální vyznění může být nanejvýš, že nemůžeme svěřit výrobu CML (centrálního mozku lidstva) sociopatickému alkoholikovi. ()

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Indie Doctor Strange je hit

Indie Doctor Strange je hit

22.05.2022

V posledních několika týdnech do kin vstoupily hned dva filmy s tematikou multiverza, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Everything Everywhere All at Once. První z nich se podle předpokladů… (více)

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

07.01.2021

Režisér Ex Machiny nebo Annihilation Alex Garland si zřejmě konečně vybral svůj další projekt. Původně se zdálo, že se filmař po svém posledním seriálovém projektu Devs uchytí v televizi, nakonec… (více)

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Reklama

Reklama