Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neohroženého válečníka, kterého na kolena srazí ambice a touha po moci. Klasické Shakespearovo drama se vrací na plátna v nové verzi, která navazuje na vlnu britských adaptací děl génia alžbětinského divadla, v nichž září současná herecká elita. Macbeth (Michael Fassbender) je obávaný skotský válečník, který se neleká zuřivých bitev. Když na vřesovišti vyslechne věštbu, že bude příštím králem, uvěří. Netuší, jak velkou cenu bude muset zaplatit. Cestu ke koruně dláždí smrt a úklady, které nakonec pohltí Macbetha i jeho ctižádostivou ženu (Marion Cotillard). (Film Europe)

(více)

Recenze (253)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem napůl čekal, že u toho vytuhnu. Že mě to uspí a vzbudí mě až ozvěna vlastního chrápání. Omyl, film je to těžký, vnímat herecké výkony a bedlivě sledovat shakespearovské drmolení vyžaduje vědomí v určité kondici, přesto celá ta divácká námaha může být odměněna intenzivním, hypnotickým zážitkem. Chci věřit, že mi neuniklo nic, určitý bordel shledal jsem potom jen v symbolické rovině filmu. 90% ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Hmatatelná atmosféra, ale opravdu, doslova dýchatelný smrad doby a prostředí. Výtečně hrající ústřední duo, přičemž Marion mě dostala ještě víc než Michael (ahoj Sváťo), a úchvatně nasnímané scenérie. Naprd je, že byly ty barvy a jejich agresivní změny snad ze záběru do záběru tak časté, až mi to začalo vyloženě vadit. Explicitní násilí je možná docela novinkou, na druhou stranu bude určitě víc vypovídající o tom, jak to v tom středověku fungovalo. Zarazily mě a zklamaly dvě věci. Zaprvé značná nesrozumitelnost Macbethových motivací - musí znát divák tak dobře předlohu, aby porozuměl? A nebylo to šílenství na místo polemických úvah nad svými činy až přeci jenom moc přes čáru? No, a za druhé si říkám, proč to teda celé neudělat ve verších, když do obrazové nádhery tak krásně zněly. Když postavy ve chvílích emocionálního přepětí chrlí jeden komplikovaný verš za druhým, a naopak v běžné konverzaci se občas spoléhá na běžnou mluvu, vypadá to divně. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

syrové, poměrně naturalistické pojetí, obsahově mnou neskutečně rezonovala všechna ta teatrálnost -a to nejsem kdovíjaký ctitel alžbětinského divadla- snad i proto, že ani na moment nesklouzla k přehrávání, audio-vizuál hodně táhne ..posledních 20minut vyloženě dechberoucí (90%) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Shakespeare v tejto podobe ma nebavil vôbec. Nestačí depresívna atmosféra a krásne nehostinné obrazy, keď dej mi unikol. (5.4.2020) ---- Skúsil som dokonca druhýkrát, ale výsledok je rovnaký. Shakespeare vie byť zrozumiteľný a príjemný, ale v tomto filme je to kompletne naopak. Neviem posúdiť, či je to vec predlohy alebo filmu, ale skôr oboje. Musím priznať, že som celkom neporozumel a ani sa mi nechcelo snažiť. Ťažké a depresívne, a v konečnom dôsledku aj nudné. (7.3.2021) ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Táto verzia Macbetha je artový film na ktorý treba byť naladený. Dialógy sú napríklad v starej angličtine a bez titulkov sa to asi nedá spracovať. Niektorí anglickí novinári sa tiež priznali, že si ich museli zapnúť, aby si dialógy dokázali vychutnať. Má to skvelú atmosféru, nádherný vizuál, hudbu a fenomenálne herecké výkony. Kým som sa naladil na správnu vlnu, chvíľku to trvalo, ale potom už nasledoval strhujúci zážitok. Záver je skvelý vo všetkých smeroch. 90% Edison ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Jako víno. Nijak prvoplánově sladké, trpké, pomalé, jako by o ničem, a přitom intenzivní... a chuť doznívá ještě potom... ()

Trisis 

všechny recenze uživatele

Väčšinou ma vyložene serie, ak sa dobrému režisérovi kafre do remesla producent. No pre dobro filmu Assassin's Creed dúfam, že tomuto debilovi dohliadnu na každý záber, strih a nakoniec by asi bolo najlepšie, keby ho vyrazili a dali to režírovať nejakému slepému kriplovi z pomocnej školy... ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Naprostá spokojenost. Skvělé herecké výkony, nádherné záběry skotské krajiny a fantastická úvodní bitva. ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Hotová divadelní inscenace! Bože, Michael Fassbender je dokonalý - doslova zrozen pro roli statečného zrádce Macbetha! Veliký talent s nádherným projevem! ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Tohle nebyla filmová adaptace divadelní hry, ale prostě jen přečtená divadelní hra. A galerie. Nechci to zobecňovat, ale já jsem u těch pečlivě vystavených scén trpěl. Asi jsem měl dost jiný očekávání, ale nedal jsem tenhle styl vyprávění, nazývejte si to geniální myšlenkou, na mě z toho čpěla lenost ("co řešíš? vem knihu a čti a vy chlapi pusťte víc tý mlhy, klapka!"). (45%)  ()

femme fatale 

všechny recenze uživatele

Je těžké hodnotit něco tak těžkého a bolestného, i přesto, že je to tak nádherně ztvárněno. Je těžké propadnout příběhu, který se od začátku řítí do záhuby a je těžké chápat hlavní postavy, když jsou jejich povahy tak odpudivě děsivé. Přesto jsou Fassbender i Cotillard až magneticky neodolatelní. Hrají bez jediného zaváhaní a skoro to vypadá jakoby i bez dechu. Každé slovo, které vysloví má svou váhu a ve scénáři se najdou i místa, která nám mají pomoct pochopit proč se z Lady Macbeth stane bytost bez slitovani, žena toužící život ničit a ne ho darovat a z Macbetha voják s posttraumatickým syndromem z boje, jenž zároveň se ztrátou svých morálních hodnot, ztrácí zdravý rozum. Film samozřejmě dotváří i ostatní herecký ansámbl, skotská krajina a velmi dobrá práce ve střižně. Fassbendrův výkon však balancuje na hraně rozumu a šílenství, kterou samozřejmě překračuje tam i zpět a podobný herecký koncert si dlouho nevybavuji. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Pomalé, náročné, ale nakonec mě Macbeth dostal. Justinu Kurzelovi se s pomocí skvělých herců, kulis a přesné hudby podařilo vystavět atmosféru, která naprosto dokonale padla shakespearovské tragédii. Jsem rád, že nevymýšlel žádné moderní vyfikundace a pojal to s respektem k původnímu dílu. Rozhodně mi to vyhovuje víc, než naposled divadelní Hamlet s Cumberbatchem, který v kulisách běhal v mikině a džínách...no a abych nezapomněl, tak Míša je asi top herec současné mladší střední generace, a zde to opět dokazuje. (HD, orig.) ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Extrémne nudný film, ktorý vlastne nič svetoborné nepovie a zmeny nálad a postojov postáv sú proste divné. Je to proste psychologický film, kde sa hrdina rozpráva sám so sebou a na konci príde na to, že asi nekonal tak, ako by mal... A väčšinu tých monológov som mu aj tak nerozumel. Túžba po moci je zlá a nikdy nedaj na radu ženy, aj tak ťa v tom nakoniec nechá samého... ehm, alebo tak nejak. ()

nameadel 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se tohohle Macbetha obávala a vlastně z toho mám nakonec lepší pocit, než jsem čekala. Což nicméně pořád není nic závratného. Film jako by se snažil o divadlo, ale absolutně to nefunguje, takže je to vlastně něco na pomezí a to dělá strašnou neplechu. Kdybych se v ději nevyznala už před filmem, asi bych z tohohle měla dost veliký guláš. Fassbender je pěkný jako vždy, ale Marion nenávidím, takže ani tam to mhouření očí nevytrhne. A fakt se mi nelíbil birnamský les, ten k hradu prostě dojde jinak. Škoda toho, vzít to do rukou někdo jiný, mohla to být paráda. ()

barlow 

všechny recenze uživatele

Tak hned na začátek je třeba říct, že trailer popisuje historické drama s lítou řeží, a to se nekoná... Což v tomto případě není vůbec špatně - Shakespeare v plné síle, skvěle přeložený a úžasné audiovizuální zpracování. Co chtít od klasiky více? ()

beba789 

všechny recenze uživatele

Dokonalý vizuál, hudba, která by se dala nazývat ztělesněnou depresí a perfektní volba ústřední dvojice. 100%. ()

Související novinky

Apple ukořistil Coenova Macbetha

Apple ukořistil Coenova Macbetha

13.05.2021

Streamovací služba Apple TV+ pokračuje v zajímavých akvizicích. Po nedávném zakoupení nové sci-fi Finch s Tomem Hanksem tentokrát společnost pořídila práva na distribuci prvního sólového filmu Joela… (více)

Margot Robbie na lovu nacistů

Margot Robbie na lovu nacistů

06.09.2018

Australská herečka Margot Robbie (Sebevražedný oddíl) a v posledních letech čím dál populárnější belgický herec Matthias Schoenaerts (Rudá volavka) si zahrají hlavní role v novém drsném thrilleru z… (více)

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

20.10.2015

Evropská předpremiéra filmu Macbeth s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard se uskuteční v unikátním prostoru brněnského Mahenova divadla už 22.října od 18.00 a 21.00. Nenechte si ujít jedinečnou… (více)

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama